Vil ha kronerulling til Strasbourg

Statsviter vil ha kronerulling for å hjelpe Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther med å ta saken til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad mener saken hadde fortjent en mer prinsipiell drøfting av forholdet mellom allmenninteresse og krenkelser.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I går avgjorde Høyesterett at Se og Hør var i sin fulle rett til å publisere tekst og bilder fra parets bryllup i 2005. Men statsviter Carl-Erik Grimstad håper at siste ord ikke er sagt i saken.

- Flere svakheter

- Så lenge det ikke kan komme på tale at staten dekker saksomkostninger for å få dette spørsmålet vurdert, så mener jeg at organisasjoner eller andre som kan tenke seg å støtte Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther bør sette seg ned og diskutere hvorvidt man har interesse av å få dette spørsmålet avklart, og rett og slett lage en kronerulling for dem for å ta denne saken til Strasbourg, sier Grimstad.

Han er selv kritisk til Høyesteretts dom i saken, og mener den hadde fortjent en mer prinsipiell drøfting av forholdet mellom allmenninteresse og krenkelser.

- Her dreier det seg om privatpersoner mot et sterkt finansimperium i norsk sammenheng, sier Grimstad.

- En hyggelig dom for Se og Hør

Oppfordrer til klage

Etter flere runder i rettsapparatet fikk saken sitt foreløpige punktum i går, da Høyesterett slo fast at Se og Hør ikke gjorde noe galt da de omtalte og publiserte bilder fra parets bryllup i 2005.

Tapte mot Se og Hør

Grimstad mener høyesterettsdommen har flere svakheter, og oppfordrer ekteparet til å klage dommen inn for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Positiv Lillo-Stenberg

Den oppfordringen vurderer Lars Lillo-Stenberg å følge.

- Hvis det er mulig å få denne saken opp der, så er det veldig fristende. Jeg opplever rett og slett ikke at dommen er så klar. Jeg har ikke satt meg ned med min kone og vår advokat og gått gjennom alle konsekvenser og hva det vil si for oss, ikke minst økonomisk. Men det føles veldig fristende, siden vi stadig vekk får råd om at det er en flott ting å gjøre, sier Lars Lillo-Stenberg.

Sæther: - For noen er det privat å gifte seg

DeLillos-frontmannen innrømmer at han må ta økonomien i betraktning før han eventuelt går videre med saken, og er positiv til ideen om en pengeinnsamling.

- Det er en utrolig koselig tanke, og det varmer at han sier det. Jeg vet ikke om det er riktig at noen skal være med å risikere noe økonomisk på dette her, men vi vil jo selvfølgelig vurdere det hvis noe sånt dukker opp. I teorien høres det jo veldig fint ut. Det kan risikere å koste veldig mye penger, og det kan bli bittert å sitte og bekymre seg for hvordan man skal få det til å gå opp, sier Lillo-Stenberg.

- God sak for Strasbourg

Bjørnar Borvik, Universitetet i Bergen

Bjørnar Borvik, Universitetet i Bergen

Foto: UiB

Ifølge førsteamanuensis Bjørnar Borvik ved Universitetet i Bergen kan ekteparet ha en god sak i Strasbourg. Borvik arbeider med en doktoravhandling om forholdet mellom ytringsfrihet og personvern, og har blant annet sett på den såkalte Caroline-saken i Menneskerettsdomstolen, der Caroline av Monaco fikk medhold i at private bilder av prinsessen ikke kan offentliggjøres uten samtykke.

Stabell: – Vurderer Strasbourg

- Jeg har ikke lyst til å spå om et eventuelt utfall, men hvis Menneskerettsdomstolen fortsatt føler seg forpliktet av det som var lagt til grunn i Caroline-dommen, så vil i hvert fall ikke jeg bli overrasket om man vil komme til at Høyesteretts dom ikke innebærer et tilstrekkelig vern av privatlivet, sier Borvik.

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter