NRK Meny
Normal

Vil ha dokumentarfilmer om Oslo

Fra slutten av 40-tallet og fram til 80-tallet ble det i alt laget 75 dokumentarfilmer om Oslo. Nå blir hovedstaden igjen kulisse for dokumentarfilmskapere.

Østmarka Unge
Foto: Norsk Filminstitutt

Inspirert av det enorme dokumentasjonsarbeidet som ble gjorti denne perioden, vurderer Oslo kinematografer nå å la unge dokumentarfilmskapere ta for seg Oslo anno 2008. Kinodirektør Geir Bergkastet er positiv.

Kinodirektør Geir Bergkastet

Kinodirektør Geir Bergkastet.

Foto: Nationaltheatret

 - Det å bruke filmmediet, unge lovende regissører, og mer etablerte regissører til å si noe på en veldig kort måte om det å leve i oslo er en god idé. Forhåpentligvis får vi lansert den første filmen i forbindelse med åpningen av Ringnes kino neste høst.

"By og blokk, dugnad og rock"

Fra "Ungdommens by?" av Bjørn Breigutu

Hammersborg Fritidsklubb anno 1957.

Foto: Gunnar Syvertsen

 Ungdom spiller Flipper på Oslos første fritidsklubb i 1957. Filmen "Ungdommens by?" av Bjørn Breigutu er én av over 75 dokumentarfilmer om Oslo som Norsk Filminstitutt og Oslos byarkivar har utgitt på tre dvd-er i samlingen "By og blokk, dugnad og rock". Etter krigen opprettet Kristoffer Aamot i Oslo Kinematografer et fond som ga unge filmskaper muligheten til å øve seg i filmfaget ved å lage korte dokumentarfilmer. Forutsetning var at filmene handlet om Oslo by. Bård Alsvik fra Oslo Byarkiv har deltatt i arbeidet med å samle dokumentarene.

Tidsmaskin

Pål Bang Hansen 1970

Pål Bang Hansens film om fritidssysler er også med.

Foto: Ervik, Per / SCANPIX

- Dette er helt unike kulturhistoriske dokumenter, man får et bilde av byen slik den var.  Jeg opplever det nesten som en tidsmaskin: du putter inn dvd’en, trykker på knappen, og plutselig befinner du deg på Karl Johan utenfor Studenten på 60-tallet. 

- Samtidig som den dokumenterer hvordan byen var, viser filmene dessuten hvordan man ville at byen skulle fremstå.

Dokumentarsamlingen spenner over alt fra trafikkvettopplæring med Rolf Kirkvaag jr., via kritisk søkelys på tilflyttingen fra distriktene til Oslo, til Pål Bang Hansens film om fritidssysler i byen. Og i god oppdragelsesånd tar en av filmene opp den korte veien "Fra lek til hærverk".

Dvd-samlingen lanseres under Kulturnatta 7.september, og arrangørene håper noen av aktørene i de gamle dokumentarene vil dukke opp. Og kanskje blir du snart selv dokumentarstoff?

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix