Hopp til innhold

Vil ha arkitekturgalla

Norsk arkitektur bør få sin egen TV-overførte prisgalla. Det mener Norsk Form.

Vinnerne av arkitektkonkurransen for Munch og Deichmanske

Vinnerutkastene til konkurransen om Deichmann, Munch- og Stenersenmuseet i Oslo.

Foto: Illustrasjoner: Herreros arquitectos og Lund/Hagem arkitekter og Atelier Oslo

Direktør i Norsk Form Nina Berre sier at de ønsker seg en "arkitekturens Amanda".

- Vi tror folk er interessert i arkitektur. Det har vi sett gjennom tilstrømningen til utstillingene over utkastene til Munch- og Deichman-byggene i Oslo.

Galla

I 2006 tok Norsk Form initiativet til en bokutgivelse som samler alle arkitekturprisene. Norm Form mener disse prisene får for liten og spredt oppmerksomhet i forhold til hvilken interesse det norske folk har for arkitektur. Nå søker de staten om penger til å få en TV-overflørt prisgalla.

- Prisutdelingen bør i mye større grad brukes som ledd i i en bevisst strategi for å heve kvaliteten på det som bygges, sier Nina Berre.

Blant de viktigste prisene trekker hun frem Statens Byggeskikkspris og Vakre Veiers pris, som deles ut av Statens Vegvesen.

- Kanskje er det nye priser som også skal inn, sier hun, og understreker at en fagjury bør være med - samtidig som vi vil vurdere SMS-avstemning.

Står i 300 år

Seniorpartner i arkitektkontoret Snøhetta Kjetil Thorsen støtter forslaget.

- Hvis du ser på hvilke arrangementer som holdes for øyeblikksopplevelser, så er det kanskje på tide å se på ting som i noen tilfeller står i over 300 år i stedet for 3 minutter. En sånn pris kan være med på å fokusere på arkitektur som en viktig del av samfunnsbyggingen, mener han.

Det er ikke lenger naturlig for NRK å inngå som samarbeidspartner i slike typer prisutdelinger, sier kringkastingsdirektør Annika Bjørnstad.

Hun sier NRK ønsker å dekke arkitektur gjennom journalistisk arbeid i nyhets- og magasinprogrammer.

Informasjonsdirektør i TV2 Marianne Røiseland er i utgangspunktet positiv til en TV-overført galla.

- Det som bygges i dette landet har det alltid vært stor diskusjon rundt. Om det er mulig å samle engasjementet så mye at det gir nasjonal oppmerksonhet er litt tidlig å si, men det kan være spennende.

Positiv

Regjeringen jobber for tiden med en arkitekturpolitisk handlingsplan som involverer 13 departementer. Den vil være klar til sommeren.

Statssekretær i Kulturdepartementet Vegard Harsvik kan ikke love penger til noen prisgalla, men er positiv til Norsk Forms initiativ.

- Vi har ikke vært flinke nok til å lage blest rundt alle disse prisene når vi skal lage en nasjonal arkitekturpolitikk, men dette er absolutt med i vurderingen, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober