NRK Meny
Normal

Vil ha arkitekturgalla

Norsk arkitektur bør få sin egen TV-overførte prisgalla. Det mener Norsk Form.

Vinnerne av arkitektkonkurransen for Munch og Deichmanske

Vinnerutkastene til konkurransen om Deichmann, Munch- og Stenersenmuseet i Oslo.

Foto: Illustrasjoner: Herreros arquitectos og Lund/Hagem arkitekter og Atelier Oslo

Direktør i Norsk Form Nina Berre sier at de ønsker seg en "arkitekturens Amanda".

- Vi tror folk er interessert i arkitektur. Det har vi sett gjennom tilstrømningen til utstillingene over utkastene til Munch- og Deichman-byggene i Oslo.

Galla

I 2006 tok Norsk Form initiativet til en bokutgivelse som samler alle arkitekturprisene. Norm Form mener disse prisene får for liten og spredt oppmerksomhet i forhold til hvilken interesse det norske folk har for arkitektur. Nå søker de staten om penger til å få en TV-overflørt prisgalla.

- Prisutdelingen bør i mye større grad brukes som ledd i i en bevisst strategi for å heve kvaliteten på det som bygges, sier Nina Berre.

Blant de viktigste prisene trekker hun frem Statens Byggeskikkspris og Vakre Veiers pris, som deles ut av Statens Vegvesen.

- Kanskje er det nye priser som også skal inn, sier hun, og understreker at en fagjury bør være med - samtidig som vi vil vurdere SMS-avstemning.

Står i 300 år

Seniorpartner i arkitektkontoret Snøhetta Kjetil Thorsen støtter forslaget.

- Hvis du ser på hvilke arrangementer som holdes for øyeblikksopplevelser, så er det kanskje på tide å se på ting som i noen tilfeller står i over 300 år i stedet for 3 minutter. En sånn pris kan være med på å fokusere på arkitektur som en viktig del av samfunnsbyggingen, mener han.

Det er ikke lenger naturlig for NRK å inngå som samarbeidspartner i slike typer prisutdelinger, sier kringkastingsdirektør Annika Bjørnstad.

Hun sier NRK ønsker å dekke arkitektur gjennom journalistisk arbeid i nyhets- og magasinprogrammer.

Informasjonsdirektør i TV2 Marianne Røiseland er i utgangspunktet positiv til en TV-overført galla.

- Det som bygges i dette landet har det alltid vært stor diskusjon rundt. Om det er mulig å samle engasjementet så mye at det gir nasjonal oppmerksonhet er litt tidlig å si, men det kan være spennende.

Positiv

Regjeringen jobber for tiden med en arkitekturpolitisk handlingsplan som involverer 13 departementer. Den vil være klar til sommeren.

Statssekretær i Kulturdepartementet Vegard Harsvik kan ikke love penger til noen prisgalla, men er positiv til Norsk Forms initiativ.

- Vi har ikke vært flinke nok til å lage blest rundt alle disse prisene når vi skal lage en nasjonal arkitekturpolitikk, men dette er absolutt med i vurderingen, sier han.

Flere kulturnyheter