NRK Meny
Normal

Vil ha arkitekturgalla

Norsk arkitektur bør få sin egen TV-overførte prisgalla. Det mener Norsk Form.

Vinnerne av arkitektkonkurransen for Munch og Deichmanske

Vinnerutkastene til konkurransen om Deichmann, Munch- og Stenersenmuseet i Oslo.

Foto: Illustrasjoner: Herreros arquitectos og Lund/Hagem arkitekter og Atelier Oslo

Direktør i Norsk Form Nina Berre sier at de ønsker seg en "arkitekturens Amanda".

- Vi tror folk er interessert i arkitektur. Det har vi sett gjennom tilstrømningen til utstillingene over utkastene til Munch- og Deichman-byggene i Oslo.

Galla

I 2006 tok Norsk Form initiativet til en bokutgivelse som samler alle arkitekturprisene. Norm Form mener disse prisene får for liten og spredt oppmerksomhet i forhold til hvilken interesse det norske folk har for arkitektur. Nå søker de staten om penger til å få en TV-overflørt prisgalla.

- Prisutdelingen bør i mye større grad brukes som ledd i i en bevisst strategi for å heve kvaliteten på det som bygges, sier Nina Berre.

Blant de viktigste prisene trekker hun frem Statens Byggeskikkspris og Vakre Veiers pris, som deles ut av Statens Vegvesen.

- Kanskje er det nye priser som også skal inn, sier hun, og understreker at en fagjury bør være med - samtidig som vi vil vurdere SMS-avstemning.

Står i 300 år

Seniorpartner i arkitektkontoret Snøhetta Kjetil Thorsen støtter forslaget.

- Hvis du ser på hvilke arrangementer som holdes for øyeblikksopplevelser, så er det kanskje på tide å se på ting som i noen tilfeller står i over 300 år i stedet for 3 minutter. En sånn pris kan være med på å fokusere på arkitektur som en viktig del av samfunnsbyggingen, mener han.

Det er ikke lenger naturlig for NRK å inngå som samarbeidspartner i slike typer prisutdelinger, sier kringkastingsdirektør Annika Bjørnstad.

Hun sier NRK ønsker å dekke arkitektur gjennom journalistisk arbeid i nyhets- og magasinprogrammer.

Informasjonsdirektør i TV2 Marianne Røiseland er i utgangspunktet positiv til en TV-overført galla.

- Det som bygges i dette landet har det alltid vært stor diskusjon rundt. Om det er mulig å samle engasjementet så mye at det gir nasjonal oppmerksonhet er litt tidlig å si, men det kan være spennende.

Positiv

Regjeringen jobber for tiden med en arkitekturpolitisk handlingsplan som involverer 13 departementer. Den vil være klar til sommeren.

Statssekretær i Kulturdepartementet Vegard Harsvik kan ikke love penger til noen prisgalla, men er positiv til Norsk Forms initiativ.

- Vi har ikke vært flinke nok til å lage blest rundt alle disse prisene når vi skal lage en nasjonal arkitekturpolitikk, men dette er absolutt med i vurderingen, sier han.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP