NRK Meny
Normal

- Et overgrep

21 samer ligger begravet i Pasvik- men hodeskallene deres har Universitetet i Oslo.

Venke Tørmænen
Foto: Harry Johansen

Anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo har en samling på 1000 sameskjeletter. Nå krever stadig flere etterfølgere å få dem utlevert.

Hør hele programmet her

Venke Tørmænen er etterkommer etter den skoltesamiske befolkningen i Pasvik. Hun viser veien til gravplassen der tjueen samiske skjelett ligger begravet uten hodeskaller.

Tatt til tross for avtale

For 50 år siden ble levningene på den gamle skoltesamiske gravplassen flyttet på grunn av frykt for flom. Avtalen var at skjelettene skulle gjenbegraves her på denne nye kirkegården.

Men i stedet endte hodeskallene på Anatomisk Institutt på Universitetet i Oslo der det finnes rundt 1000 samiske skjelett.

Skjelettene inngår i den De Schreinerske Samlinger som ble bygget opp som del av den rasehygieniske forskningen i første halvdel av forrige århundre.

Samer i Russland

Samer i Russland. Skoltesamene hadde nære bånd til Russland.

Foto: Lovozero museum

- Et overgrep

- Jeg synes dette er en veldig lite verdig måte å behandle både de menneskene som man gjorde en avtale med og ikke minst de som ligger her og som mangler deler av seg selv, sier Tørmænen.

Hun reagerer sterkt på at Anatomisk Institutt beholdt hodeskallene i strid med avtalen med etterkommerne på sent som på 60-tallet.

-For meg er dette et overgrep. I 1963 var den rasehygieniske forskningen over. Man visste man at dette var helt feil, sier hun.

- Ingen forklaring

Ved Universitetet i Oslo har instituttleder Gunnar Nicolaysen ved medisinske basalfag ingen forklaring på hvorfor Anatomisk institutt beholdt de 21 hodeskallene i 1963 i stedet for å gravlegge dem slik avtalen var.

-Vi har ikke funnet noen dokumentasjon som kan forklare hvorfor Anatomisk Institutt beholdt hodeskallene i stedet for å begrave dem, sier Nicolaysen.

Han innrømmer at dette virker ”påfallende og litt unaturlig”.

Tilbakeføring

For ti år siden ble den første samiske hodeskallen utlevert fra universitetet i Oslo til samiske etterkommere.

I desember i fjor ble det klart at en arbeidsgruppe med representanter fra Universitetet og Sametinget går inn for å tilbakeføre 94 skjeletter til Neiden etter krav fra det skoltesamiske lokalsamfunnet der.

Nå vurderer også Venke Tørmænen å kreve hodeskallene fra Pasvik tilbakeført.

Ifølge Gunnar Nicolaysen tar universitetet i dag alle slike krav svært alvorlig.

-Alle slike forespørsler vil bli seriøst vurdert på samme måte som i saken fra Neiden.

HØR DETEKTOR LØRDAG kl. 16:03