Vil grave opp og DNA-teste Salvador Dalí

En spansk domstol har bestemt at levningene etter kunstneren Salvador Dalí skal graves opp for å gi svar i en farskapssak.

Salvador Dalí

FARSKAPSSAK: En kvinne fra Girona hevder den verdenskjente surrealisten Salvador Dalí er hennes far. Nå har hun fått rettens medhold i at kunstnerens levninger kan DNA-testes. Bildet er tatt i 1973.

Foto: AFP

Maleren, skulptøren og filmskaperen Salvador Dalí var gjennom store deler av det tjuende århundre kjent for sin surrealistiske kunst og karakteristiske snurrebart.

Nå hevder en kvinne fra Girona i nordøst-Spania at Dalí, som døde i 1989, er hennes far, og har gått rettens vei for å bli anerkjent som hans rettmessige datter. Det melder blant andre BBC.

Kvinnen skal ifølge BBC være født i 1956, og jobber som spåkone. Ifølge nyhetsbyrået AFP hevder hun at moren hadde et forhold til Dalí da hun jobbet som barnevakt for en av kunstnerens naboer i byen Cadaques.

Mandag bestemte en domstol i Madrid at levningene av kunstneren skal graves opp og DNA-testes for å gi svar i farskapssaken. Kjennelsen kan fortsatt ankes.

Dalí er gravlagt i et mausoleum under museet han selv tegnet og som bærer hans navn i fødebyen Figueres. Han etterlot seg i utgangspunktet ingen barn, men det gjenstår å se om akkurat den delen av historien snart må skrives om.

Minnenes utholdenhet

SMELTENDE KLOKKER: Bildet «Minnenes utholdenhet» er Dalís kanskje mest kjente verk. De karakteristiske smeltende klokkene og uvirkelige landskapene går igjen i flere av kunstnerens malerier.

Foto: Salvador Dalí

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).