NRK Meny
Normal

Vil grave opp og DNA-teste Salvador Dalí

En spansk domstol har bestemt at levningene etter kunstneren Salvador Dalí skal graves opp for å gi svar i en farskapssak.

Salvador Dalí

FARSKAPSSAK: En kvinne fra Girona hevder den verdenskjente surrealisten Salvador Dalí er hennes far. Nå har hun fått rettens medhold i at kunstnerens levninger kan DNA-testes. Bildet er tatt i 1973.

Foto: AFP

Maleren, skulptøren og filmskaperen Salvador Dalí var gjennom store deler av det tjuende århundre kjent for sin surrealistiske kunst og karakteristiske snurrebart.

Nå hevder en kvinne fra Girona i nordøst-Spania at Dalí, som døde i 1989, er hennes far, og har gått rettens vei for å bli anerkjent som hans rettmessige datter. Det melder blant andre BBC.

Kvinnen skal ifølge BBC være født i 1956, og jobber som spåkone. Ifølge nyhetsbyrået AFP hevder hun at moren hadde et forhold til Dalí da hun jobbet som barnevakt for en av kunstnerens naboer i byen Cadaques.

Mandag bestemte en domstol i Madrid at levningene av kunstneren skal graves opp og DNA-testes for å gi svar i farskapssaken. Kjennelsen kan fortsatt ankes.

Dalí er gravlagt i et mausoleum under museet han selv tegnet og som bærer hans navn i fødebyen Figueres. Han etterlot seg i utgangspunktet ingen barn, men det gjenstår å se om akkurat den delen av historien snart må skrives om.

Minnenes utholdenhet

SMELTENDE KLOKKER: Bildet «Minnenes utholdenhet» er Dalís kanskje mest kjente verk. De karakteristiske smeltende klokkene og uvirkelige landskapene går igjen i flere av kunstnerens malerier.

Foto: Salvador Dalí

Flere kulturnyheter