NRK Meny
Normal

Vil grave opp og DNA-teste Salvador Dalí

En spansk domstol har bestemt at levningene etter kunstneren Salvador Dalí skal graves opp for å gi svar i en farskapssak.

Salvador Dalí

FARSKAPSSAK: En kvinne fra Girona hevder den verdenskjente surrealisten Salvador Dalí er hennes far. Nå har hun fått rettens medhold i at kunstnerens levninger kan DNA-testes. Bildet er tatt i 1973.

Foto: AFP

Maleren, skulptøren og filmskaperen Salvador Dalí var gjennom store deler av det tjuende århundre kjent for sin surrealistiske kunst og karakteristiske snurrebart.

Nå hevder en kvinne fra Girona i nordøst-Spania at Dalí, som døde i 1989, er hennes far, og har gått rettens vei for å bli anerkjent som hans rettmessige datter. Det melder blant andre BBC.

Kvinnen skal ifølge BBC være født i 1956, og jobber som spåkone. Ifølge nyhetsbyrået AFP hevder hun at moren hadde et forhold til Dalí da hun jobbet som barnevakt for en av kunstnerens naboer i byen Cadaques.

Mandag bestemte en domstol i Madrid at levningene av kunstneren skal graves opp og DNA-testes for å gi svar i farskapssaken. Kjennelsen kan fortsatt ankes.

Dalí er gravlagt i et mausoleum under museet han selv tegnet og som bærer hans navn i fødebyen Figueres. Han etterlot seg i utgangspunktet ingen barn, men det gjenstår å se om akkurat den delen av historien snart må skrives om.

Minnenes utholdenhet

SMELTENDE KLOKKER: Bildet «Minnenes utholdenhet» er Dalís kanskje mest kjente verk. De karakteristiske smeltende klokkene og uvirkelige landskapene går igjen i flere av kunstnerens malerier.

Foto: Salvador Dalí

Kulturstrøm

 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag