NRK Meny
Normal

Britisk politi planlegger arrestasjoner i Savile-saken

Politiet kaller den avdøde TV-veteranen Jimmy Savile for en av de verste sexforbryterne i nyere britisk historie, og planlegger arrestasjoner i saken.

Jimmy Savile

Jimmy Savile fikk flere utmerkelser for sin innsats for BBC og for sitt humanitære arbeid.

Foto: Lewis Whyld / Ap

Stadig flere melder at de skal ha blitt misbrukt av et av britenes mest populære programledere.

På onsdag sa advokaten som representerer 30 av de påståtte ofrene at flere TV-kjendiser skal være involvert i saken, ifølge Reuters.

Nå forbereder politimyndighetene arrestasjoner i saken som har blitt en av de største skandalene i BBCs 85-årige historie.

– Vi forbereder en arrestasjonsstrategi nå, fortalte etterforskningsleder Peter Spindler til reportere fredag, men han kunne ikke si om de mistenkte jobbet for BBC eller ikke.

– Vi ser nærmere på flere personer, sier Spindler.

Jimmy Savile

Jimmy Savile var en av Storbritannias mest elskede TV-personligheter som programleder i BBCs «Top of the Pops». Han samlet i en årrekke inn enorme summer til veldedighet før han døde i fjor, 84 år gammel.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

300 har meldt seg

Britisk politi har fått kontakt med omtrent 300 personer som skal ha blitt misbrukt av den avdøde BBC-stjernen Jimmy Savile.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har etterforskere blitt sjokkert over antall ofre som har meldt seg siden overgrepsskandalen ble kjent for tre uker siden.

Politiet sier Savile «utvilsomt» er en av Storbritannias verste sexforbrytere noensinne.

– Det er svært sjokkerende, sier politiets etterforskningsleder Peter Spindler.
Politiet har avhørt 130 av de påståtte ofrene, 114 av avhørene har resultert i anklager om seksuelt misbruk eller grove seksuelle misbruk, hovedsakelig mot Savile, skriver Reuters.

BBCs hovedkvarter

Mange av overgrepene skal ha skjedd i BBCs lokaler, men det humanitære arbeidet gjorde at han nærmest fritt kunne besøke sykehus og barneinstitusjoner der han også skal ha forgrepet seg

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Krise i BBC

Avsløringene, som først så dagens lys på BBCs konkurrerende kanal British TV, har rystet Storbritannia, og BBC-sjef George Entwistle har innrømmet at kringkasteren har tatt skade av saken.

BBC har også vedkjent at nyhetsprogrammet Newsnight visste om anklagene om at Savile hadde misbrukt mindreårige i kringkastingsselskapets lokaler.

Redaksjonen hadde gravd frem opplysninger som var ukjente for politiet, men den interne granskingen av saken ble stoppet av BBC.

Denne uken har det vært høring om overgrepsskandalen i Parlamentet.

Saken har også fått mye oppmerksomhet i USA.

Den tidligere BBC-sjefen Mark Thompson er på vei inn som sjef for New York Times, men etter at Savile-saken kom til overflaten er det blitt stilt spørsmål om Thompson er den rette mannen for sjefsstillingen.


James Cameron/Jimmy Savile

Den britiske riksadvokaten vil gjennomgå den originale politianmeldelsen av den pedofilianklagede BBC-stjernen Jimmy Savile, det fortalte statsminister David Cameron på onsdag.

Foto: Afp/NTB Scanpix