Hopp til innhold

Vil gi ut ukjent krimbok av Frps grunnlegger

Anders Langes ukjente manus til en krimbok har støvet ned på Stortinget i en årrekke. Nå kan boken bli gitt ut – 41 år etter hans død. Men datteren etter Lange er kritisk til utgivelsen.

Anders Lange under valgkampen i 1973

Anders Lange utstyrte seg med eggelikør og pipe under partilederdebatten på NRK før stortingsvalget 1973.

Foto: SCANPIX

Anders Lange er først og fremst kjent som politikeren som i 1973 startet partiet «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep» – partiet som noen år senere skiftet navn til Fremskrittspartiet.

Lange ble valgt inn på Stortinget for sitt parti i 1973, men døde året etter. Carl I. Hagen kom inn som vararepresentant, og i 1977 ble navnet Frp.

Kritisk til å gi ut boka

Men nå, over 40 år etter sin død, kan Lange være tilbake igjen i rampelyset. Dette skyldes at en av eiendelene etter ham – et bokmanus til en krimbok – nå kan bli gitt ut.

Manuset har vært i eie hos ulike stortingspolitikere helt siden Langes død. Og Frp-nestleder Per Sandberg er den fjerde og foreløpig siste personen som har sittet på det maskinskrevne manuskriptet.

Anders Langes ukjente krimbok kan nå bli gitt ut - 41 år etter hans død.

Nå har Sandberg levert manuset til Juritzen forlag, som ønsker å gi ut boken.

NRK har vært i kontakt med en av Anders Langes etterkommere, som ikke ønsker å la seg intervjue i saken. Juritzen Forlag sier til NRK at etterkommeren er kritisk til at manuset skal gis ut som bok, men de vil gå i dialog om dette.

Sandberg sier dette om manuset:

– Det er ingen tvil om at han har funnet inspirasjon til manuset fra et politisk liv og fra politisk makt, sier Frp-nestlederen om manuset som Lange selv omtalte som en «politisk western-krim».

– Er dette en god bok?

– Jeg leser ikke så mye krim, er Sandbergs diplomatiske svar.

– Men den er spennende, legger han til.

«Politisk western-krim»

Det er ukjent når manuskriptet er forfattet. Anders Lange har skrevet en bok også tidligere, nemlig gutteboken «Den lille gaucho», under pseudonymet Antonio Alegre (1946).

Handlingen foregår i et ikke navngitt latinamerikansk land i etterkrigstid, hvor en tidligere norsk skiløper ved navn Trygve Tvedt, som nå heter Fernando Rubio, begår et bankkupp i en provinshovedstad sammen med en lokal bankfullmektig. Han blir tatt og dømt til fengsel.

Senere blir Fernandos evner som skribent og taler oppdaget, og av skjulte krefter bygges han opp til å bli presidentkandidat for det radikale partiet, som vil fjerne privat eiendomsrett og innføre statskapitalisme. Herfra og ut florerer det av politiske og kjærlighetsmessige intriger.

Anders Lange under partilederdebatt i NRK.
Video Kort oppsummering av partilederdebatten ved valget i 1973
Anders Lange intervjues etter bråk i eget parti.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.