Hopp til innhold

Vil gi ut ukjent krimbok av Frps grunnlegger

Anders Langes ukjente manus til en krimbok har støvet ned på Stortinget i en årrekke. Nå kan boken bli gitt ut – 41 år etter hans død. Men datteren etter Lange er kritisk til utgivelsen.

Anders Lange under valgkampen i 1973

Anders Lange utstyrte seg med eggelikør og pipe under partilederdebatten på NRK før stortingsvalget 1973.

Foto: SCANPIX

Anders Lange er først og fremst kjent som politikeren som i 1973 startet partiet «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep» – partiet som noen år senere skiftet navn til Fremskrittspartiet.

Lange ble valgt inn på Stortinget for sitt parti i 1973, men døde året etter. Carl I. Hagen kom inn som vararepresentant, og i 1977 ble navnet Frp.

Kritisk til å gi ut boka

Men nå, over 40 år etter sin død, kan Lange være tilbake igjen i rampelyset. Dette skyldes at en av eiendelene etter ham – et bokmanus til en krimbok – nå kan bli gitt ut.

Manuset har vært i eie hos ulike stortingspolitikere helt siden Langes død. Og Frp-nestleder Per Sandberg er den fjerde og foreløpig siste personen som har sittet på det maskinskrevne manuskriptet.

Anders Langes ukjente krimbok kan nå bli gitt ut - 41 år etter hans død.

Nå har Sandberg levert manuset til Juritzen forlag, som ønsker å gi ut boken.

NRK har vært i kontakt med en av Anders Langes etterkommere, som ikke ønsker å la seg intervjue i saken. Juritzen Forlag sier til NRK at etterkommeren er kritisk til at manuset skal gis ut som bok, men de vil gå i dialog om dette.

Sandberg sier dette om manuset:

– Det er ingen tvil om at han har funnet inspirasjon til manuset fra et politisk liv og fra politisk makt, sier Frp-nestlederen om manuset som Lange selv omtalte som en «politisk western-krim».

– Er dette en god bok?

– Jeg leser ikke så mye krim, er Sandbergs diplomatiske svar.

– Men den er spennende, legger han til.

«Politisk western-krim»

Det er ukjent når manuskriptet er forfattet. Anders Lange har skrevet en bok også tidligere, nemlig gutteboken «Den lille gaucho», under pseudonymet Antonio Alegre (1946).

Handlingen foregår i et ikke navngitt latinamerikansk land i etterkrigstid, hvor en tidligere norsk skiløper ved navn Trygve Tvedt, som nå heter Fernando Rubio, begår et bankkupp i en provinshovedstad sammen med en lokal bankfullmektig. Han blir tatt og dømt til fengsel.

Senere blir Fernandos evner som skribent og taler oppdaget, og av skjulte krefter bygges han opp til å bli presidentkandidat for det radikale partiet, som vil fjerne privat eiendomsrett og innføre statskapitalisme. Herfra og ut florerer det av politiske og kjærlighetsmessige intriger.

Anders Lange under partilederdebatt i NRK.
Video Kort oppsummering av partilederdebatten ved valget i 1973
Anders Lange intervjues etter bråk i eget parti.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.