Hopp til innhold

Han vil kjøpe denne satellitten

Oppfinner vil kjøpe satellitt for å gi fattige land gratis internett. Norske eksperter er skeptiske.

Den amerikanske oppfinneren Kosta Grammatis

Den amerikanske oppfinneren Kosta Grammatis har oppretta et spleiselag for å kjøpe satellitten TerreStar-1. Han ønsker å bruke den til å gi land i den tredje verden gratis internettilgang.

Foto: iamkosta.org / terrestar.com

Den amerikanske telekommunikasjonsgiganten TerreStar er på konkursens rand, og har i den anledning lagt ut satellitten TerreStar-1 for salg.

Dette vil ingeniøren og idealisten Kosta Grammatis utnytte - ved å lage et spleiselag, kjøpe satellitten og flytte den i bane over Afrika.

– Fem milliarder mennesker er i dag uten internett, og dette vil hjelpe dem. Internett er en menneskerett, sier Grammatis til NRK.

Hør saken fra Kulturnytt:

Trenger en million

Satellitten TerreStar-1

TerreStar-1 er like stor som en buss.

Foto: terrestar.com

Grammatis, som i fjor jobba med et prosjekt som av Time Magazine ble kåra til en av verdens beste oppfinnelser, vil gjennom organisasjonen Buy This Satellite samle inn nok penger til å kjøpe satellitten.

Han trenger i underkant av én millioner norske kroner for å lage en forretningsplan som kan tiltrekke seg store investorer. Han har allerede den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA på sitt lag.

– Jeg mener at tilgang til internett kan løfte folk ut av fattigdom, sier 25-åringen, som blant annet har vært gjesteforeleser ved prestisjetunge Massachusetts Institute of Technology.

Oppfant vindmølla på nytt

Kosta Grammatis poengterer at fattige først og fremst trenger mat og vann, men han mener internett vil hjelpe utviklinga.

– For å illustrere: En afrikaner brukte fire år på å finne opp og utvikle en vindmølle for å skaffe seg strøm. Da han fikk se Google ble han forundra og lurte på hvorfor ikke han hadde tilgang til dette. Hvor mange mennesker i verden finner opp hjulet på ny fordi de mangler informasjon om hva som finnes i verden? spør Grammatis.

Hør hele intervjuet med Grammatis (engelsk):

– Feil strategi

Helge Rønning

Helge Rønning.

Foto: Universitetet i Oslo

Fagfolk i Norge er derimot skeptiske til den ambisiøse planen.

Medieprofessor og Afrika-kjenner Helge Rønning mener å ha fokus på internett over satellitt er feil strategi for å få den tredje verden online.

– Nå er det blitt lagt kabler rundt alle Afrikas kyster, som gir raskere nettilgang enn via satellitt. Dette må utnyttes. Og mobiltelefonteknologien er raskt voksende i Afrika, så det er viktigere å øke mobiltettheten og -tilgangen på kontinentet, sier Rønning.

Tregere og seinere

Terje Wahl, Norsk Romsenter.

Terje Wahl.

Foto: romsenter.no

Seniorforsker ved Norsk Romsenter Terje Wahl mener satellitter kun bør være nettløsninga der ikke noe anna tilkobling er mulig.

– Internett over satellitt gir lavere datahastighet enn kabler og vesentlige tidsforsinkelser. Det bør bare brukes steder der det er for øde eller ikke infrastruktur på bakken, sier Wahl til Kulturnytt.

Hør Rønning og Wahls syn på prosjektet. Programleder Ugo Fermariello:

– Bør komme ned på jorda

Oppfinneren selv er optimistisk, men erkjenner at det er et langt lerret å bleke.

– Å kjøpe denne satelitten er bare et steg på veien for å gi internett til alle, sier han.

Helge Rønning synes imidlertid at Grammatis bør ta blikket ned på bakkenivå.

– Han bør bli mer opptatt av marka enn himmelrommet. Eksempelvis i Mosambique har bare 17 prosent av befolkninga elektrisitet. Det problemet bør løses først, avslutter medieprofessoren.

Se reklamefilmen for prosjektet:


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.