Hopp til innhold

Giske vil fortsette piratjakten

Advokatfirmaet Simonsen må få forlenget tillatelse til å overvåke fildelere på nettet, mener Kulturdepartementet.

Trond Giske
Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Piratjegerne i advokatfirmaet Simonsen fikk nylig avslag på søknaden om forlenget tillatelse til å logge IP-adressene til folk som driver med ulovlig fildeling på nettet.

Les også:

Anonymitet aukar nedlastinga i Sverige

Fransk antipiratlov nedstemt

Datatilsynet viste til at det de tre siste årene ikke har kommet noe regelverk eller retningslinjer for håndtering av slike saker, noe som var en forutsetning for at den opprinnelige konsesjonen ble gitt.

Men nå går Kulturdepartementet mot Datatilsynets avgjørelse.

- Vi stiller oss bak den første anbefalingen om å gi konsesjon, og vi vil skrive et nytt brev med en slik anbefaling, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB.

Skremmende

Venstres nestleder, Trine Skei Grande, reagerer på at Kulturdepartementet vil anbefale forlenget konsesjon til å loggføre personsensitiv IP-informasjon fra nettbrukere.

Trine Skei Grande
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

- Generelt mener jeg at det er en skremmende utvikling når private advokatselskaper i praksis synes å få myndighet som bare politiet bør ha. Jeg hadde håpet at Kulturdepartementet kunne være mer prinsipielle i sin tilnærming, sier Skei Grande til NTB

Skei Grande mener Kulturdepartementet nærmer seg problemet på helt gal måte, og at de heller burde konsentrere seg om å endre på hele åndsverkloven.

- Det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har kommet
videre i arbeidet med revisjon av åndsverkloven, og at denne nå
er utsatt til 2010. Dagens lovverk er for gammeldags til å håndheves fornuftig, mener hun.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)