NRK Meny
Normal

Giske vil fortsette piratjakten

Advokatfirmaet Simonsen må få forlenget tillatelse til å overvåke fildelere på nettet, mener Kulturdepartementet.

Trond Giske
Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Piratjegerne i advokatfirmaet Simonsen fikk nylig avslag på søknaden om forlenget tillatelse til å logge IP-adressene til folk som driver med ulovlig fildeling på nettet.

Les også:

Anonymitet aukar nedlastinga i Sverige

Fransk antipiratlov nedstemt

Datatilsynet viste til at det de tre siste årene ikke har kommet noe regelverk eller retningslinjer for håndtering av slike saker, noe som var en forutsetning for at den opprinnelige konsesjonen ble gitt.

Men nå går Kulturdepartementet mot Datatilsynets avgjørelse.

- Vi stiller oss bak den første anbefalingen om å gi konsesjon, og vi vil skrive et nytt brev med en slik anbefaling, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB.

Skremmende

Venstres nestleder, Trine Skei Grande, reagerer på at Kulturdepartementet vil anbefale forlenget konsesjon til å loggføre personsensitiv IP-informasjon fra nettbrukere.

Trine Skei Grande
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

- Generelt mener jeg at det er en skremmende utvikling når private advokatselskaper i praksis synes å få myndighet som bare politiet bør ha. Jeg hadde håpet at Kulturdepartementet kunne være mer prinsipielle i sin tilnærming, sier Skei Grande til NTB

Skei Grande mener Kulturdepartementet nærmer seg problemet på helt gal måte, og at de heller burde konsentrere seg om å endre på hele åndsverkloven.

- Det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har kommet
videre i arbeidet med revisjon av åndsverkloven, og at denne nå
er utsatt til 2010. Dagens lovverk er for gammeldags til å håndheves fornuftig, mener hun.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK