Giske vil fortsette piratjakten

Advokatfirmaet Simonsen må få forlenget tillatelse til å overvåke fildelere på nettet, mener Kulturdepartementet.

Trond Giske
Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Piratjegerne i advokatfirmaet Simonsen fikk nylig avslag på søknaden om forlenget tillatelse til å logge IP-adressene til folk som driver med ulovlig fildeling på nettet.

Les også:

Anonymitet aukar nedlastinga i Sverige

Fransk antipiratlov nedstemt

Datatilsynet viste til at det de tre siste årene ikke har kommet noe regelverk eller retningslinjer for håndtering av slike saker, noe som var en forutsetning for at den opprinnelige konsesjonen ble gitt.

Men nå går Kulturdepartementet mot Datatilsynets avgjørelse.

- Vi stiller oss bak den første anbefalingen om å gi konsesjon, og vi vil skrive et nytt brev med en slik anbefaling, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB.

Skremmende

Venstres nestleder, Trine Skei Grande, reagerer på at Kulturdepartementet vil anbefale forlenget konsesjon til å loggføre personsensitiv IP-informasjon fra nettbrukere.

Trine Skei Grande
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

- Generelt mener jeg at det er en skremmende utvikling når private advokatselskaper i praksis synes å få myndighet som bare politiet bør ha. Jeg hadde håpet at Kulturdepartementet kunne være mer prinsipielle i sin tilnærming, sier Skei Grande til NTB

Skei Grande mener Kulturdepartementet nærmer seg problemet på helt gal måte, og at de heller burde konsentrere seg om å endre på hele åndsverkloven.

- Det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har kommet
videre i arbeidet med revisjon av åndsverkloven, og at denne nå
er utsatt til 2010. Dagens lovverk er for gammeldags til å håndheves fornuftig, mener hun.

Kulturstrøm

 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox
 • Lister opp #metoo i norsk musikkliv

  Nettsteder for musikk verden over er daglig fulle av navn på musikere og dirigenter som er anklaget eller har mistet jobben på grunn av upassende seksuell adferd. I Norge er det ganske stille om saken. Nå har magasinet musikkultur tatt for seg noen av de få sakene som er offentlig kjent i Norge.

  Norges musikkhøgskole advarte mot professor
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Cello-legendes kunst under hammeren

  Auksjonshuset Sotheby's selger den private samlingen til den sovjetrussiske cellisten Mstislav Rostropovitsj og hans kone, sopranen Galina Pavlovna Visjnevskaja. Samlingen inneholder russisk kunst, musikkinstrumenter, smykker og møbler. Paret samlet gjenstandene etter at de emigrerte fra Sovjetunionen i 1974. Auksjonen foregår i London i november.

  Rostropovitsj og Visjnevskaja
  Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Afp