Vil forby naken-MMS

Skal du sende et nakenbilde av deg selv på mms eller på mail, må du først forsikre deg om at mottaker er over 16 år og har takket ja til bildet før du sender det. Hvis ikke begår du en forbrytelse.

Nakenbilde på MMS
Foto: Mette Kamilla Skjong

En enstemmig justiskomité vil nemlig likestille blotting med å sende nakenbilder.

Nakenbilder av kjendiser har ført til store medieoppslag de siste månedene. Kåre Conradi og kjæresten Mariann Aas Hansens private bilder ble sendt ut på e-post i oktober i fjor. Senere har blant annet Kjetil Tefke og Rune Rudbergs private bilder blitt spredd på nettet. Dette har blåst liv i debatten om lovbestemmelser rundt spredning av private bilder.

- Samme som blotting

Thomas Breen er saksordfører i justiskomiteen på Stortinget. Han mener det er på høy tid at det kommer en lov som forbyr å spre nakenbilder av seg selv.

- Den nye loven betyr at hvis jeg tar et nakenbilde av meg selv, og sender det til deg på MMS, så er det like straffbart som hvis jeg hadde blottet meg overfor deg i en park, sier han.

- Vil verne barn

- Vi trenger regler for spredning av bilder, det er tydelig at dette er nødvendig ikke bare når det gjelder barn. Det ser vi etter den siste tidens spredning av nakenbilder via MMS.

Flere har spekulert i om bildene av nakne kjendiser som dukker opp med jevne mellomrom blir sendt ut med vilje for å få litt blest rundt karriere.

Men i følge Breen innføres denne loven først og fremst for å verne barn.

- Kjendisene er en ting, men alle de barna som får bilder av seg selv i dusjen publisert på internett, eller mottar bilder fra voksne menn, har vært et stort problem. Det er dette vi gjør noe med nå, sier Breen.

- Tøvete lov

Men forsvarsadvokat Sigurd Kolmsæt synes hele loven som kan komme i løpet av våren er tøvete.

- Det som skjer igjen, er at man tar enkeltepisoder fordi noen kjendiser har vært uheldige med sin telefon, og så skal man gjøre dette straffbart. Det blir å kriminalisere en masse mennesker som gjør dette i uskyldighet. Man må ha tillit til at folk har en egen evne til å vurdere hva som er rett og galt seg imellom.

 Og ikke minst tror Klomsæt at loven er umulig å gjennomføre.

- Hva slags kontrollsystem skal fange det opp? Dette er også teknisk svært vanskelig. Og hvor går grensen for hva som har vært avtalt og lovlig på hvilket tidspunkt. Dette høres ut som politikere som later som de viser handlekraft, og så skaper de bare mer problemer, sier Klomsæt.

 

Kulturstrøm

 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.