Vil forby naken-MMS

Skal du sende et nakenbilde av deg selv på mms eller på mail, må du først forsikre deg om at mottaker er over 16 år og har takket ja til bildet før du sender det. Hvis ikke begår du en forbrytelse.

Nakenbilde på MMS
Foto: Mette Kamilla Skjong

En enstemmig justiskomité vil nemlig likestille blotting med å sende nakenbilder.

Nakenbilder av kjendiser har ført til store medieoppslag de siste månedene. Kåre Conradi og kjæresten Mariann Aas Hansens private bilder ble sendt ut på e-post i oktober i fjor. Senere har blant annet Kjetil Tefke og Rune Rudbergs private bilder blitt spredd på nettet. Dette har blåst liv i debatten om lovbestemmelser rundt spredning av private bilder.

- Samme som blotting

Thomas Breen er saksordfører i justiskomiteen på Stortinget. Han mener det er på høy tid at det kommer en lov som forbyr å spre nakenbilder av seg selv.

- Den nye loven betyr at hvis jeg tar et nakenbilde av meg selv, og sender det til deg på MMS, så er det like straffbart som hvis jeg hadde blottet meg overfor deg i en park, sier han.

- Vil verne barn

- Vi trenger regler for spredning av bilder, det er tydelig at dette er nødvendig ikke bare når det gjelder barn. Det ser vi etter den siste tidens spredning av nakenbilder via MMS.

Flere har spekulert i om bildene av nakne kjendiser som dukker opp med jevne mellomrom blir sendt ut med vilje for å få litt blest rundt karriere.

Men i følge Breen innføres denne loven først og fremst for å verne barn.

- Kjendisene er en ting, men alle de barna som får bilder av seg selv i dusjen publisert på internett, eller mottar bilder fra voksne menn, har vært et stort problem. Det er dette vi gjør noe med nå, sier Breen.

- Tøvete lov

Men forsvarsadvokat Sigurd Kolmsæt synes hele loven som kan komme i løpet av våren er tøvete.

- Det som skjer igjen, er at man tar enkeltepisoder fordi noen kjendiser har vært uheldige med sin telefon, og så skal man gjøre dette straffbart. Det blir å kriminalisere en masse mennesker som gjør dette i uskyldighet. Man må ha tillit til at folk har en egen evne til å vurdere hva som er rett og galt seg imellom.

 Og ikke minst tror Klomsæt at loven er umulig å gjennomføre.

- Hva slags kontrollsystem skal fange det opp? Dette er også teknisk svært vanskelig. Og hvor går grensen for hva som har vært avtalt og lovlig på hvilket tidspunkt. Dette høres ut som politikere som later som de viser handlekraft, og så skaper de bare mer problemer, sier Klomsæt.

 

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.