Hopp til innhold

Vil forby naken-MMS

Skal du sende et nakenbilde av deg selv på mms eller på mail, må du først forsikre deg om at mottaker er over 16 år og har takket ja til bildet før du sender det. Hvis ikke begår du en forbrytelse.

Nakenbilde på MMS
Foto: Mette Kamilla Skjong

En enstemmig justiskomité vil nemlig likestille blotting med å sende nakenbilder.

Nakenbilder av kjendiser har ført til store medieoppslag de siste månedene. Kåre Conradi og kjæresten Mariann Aas Hansens private bilder ble sendt ut på e-post i oktober i fjor. Senere har blant annet Kjetil Tefke og Rune Rudbergs private bilder blitt spredd på nettet. Dette har blåst liv i debatten om lovbestemmelser rundt spredning av private bilder.

- Samme som blotting

Thomas Breen er saksordfører i justiskomiteen på Stortinget. Han mener det er på høy tid at det kommer en lov som forbyr å spre nakenbilder av seg selv.

- Den nye loven betyr at hvis jeg tar et nakenbilde av meg selv, og sender det til deg på MMS, så er det like straffbart som hvis jeg hadde blottet meg overfor deg i en park, sier han.

- Vil verne barn

- Vi trenger regler for spredning av bilder, det er tydelig at dette er nødvendig ikke bare når det gjelder barn. Det ser vi etter den siste tidens spredning av nakenbilder via MMS.

Flere har spekulert i om bildene av nakne kjendiser som dukker opp med jevne mellomrom blir sendt ut med vilje for å få litt blest rundt karriere.

Men i følge Breen innføres denne loven først og fremst for å verne barn.

- Kjendisene er en ting, men alle de barna som får bilder av seg selv i dusjen publisert på internett, eller mottar bilder fra voksne menn, har vært et stort problem. Det er dette vi gjør noe med nå, sier Breen.

- Tøvete lov

Men forsvarsadvokat Sigurd Kolmsæt synes hele loven som kan komme i løpet av våren er tøvete.

- Det som skjer igjen, er at man tar enkeltepisoder fordi noen kjendiser har vært uheldige med sin telefon, og så skal man gjøre dette straffbart. Det blir å kriminalisere en masse mennesker som gjør dette i uskyldighet. Man må ha tillit til at folk har en egen evne til å vurdere hva som er rett og galt seg imellom.

 Og ikke minst tror Klomsæt at loven er umulig å gjennomføre.

- Hva slags kontrollsystem skal fange det opp? Dette er også teknisk svært vanskelig. Og hvor går grensen for hva som har vært avtalt og lovlig på hvilket tidspunkt. Dette høres ut som politikere som later som de viser handlekraft, og så skaper de bare mer problemer, sier Klomsæt.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.