Hopp til innhold

Vil forby naken-MMS

Skal du sende et nakenbilde av deg selv på mms eller på mail, må du først forsikre deg om at mottaker er over 16 år og har takket ja til bildet før du sender det. Hvis ikke begår du en forbrytelse.

Nakenbilde på MMS
Foto: Mette Kamilla Skjong

En enstemmig justiskomité vil nemlig likestille blotting med å sende nakenbilder.

Nakenbilder av kjendiser har ført til store medieoppslag de siste månedene. Kåre Conradi og kjæresten Mariann Aas Hansens private bilder ble sendt ut på e-post i oktober i fjor. Senere har blant annet Kjetil Tefke og Rune Rudbergs private bilder blitt spredd på nettet. Dette har blåst liv i debatten om lovbestemmelser rundt spredning av private bilder.

- Samme som blotting

Thomas Breen er saksordfører i justiskomiteen på Stortinget. Han mener det er på høy tid at det kommer en lov som forbyr å spre nakenbilder av seg selv.

- Den nye loven betyr at hvis jeg tar et nakenbilde av meg selv, og sender det til deg på MMS, så er det like straffbart som hvis jeg hadde blottet meg overfor deg i en park, sier han.

- Vil verne barn

- Vi trenger regler for spredning av bilder, det er tydelig at dette er nødvendig ikke bare når det gjelder barn. Det ser vi etter den siste tidens spredning av nakenbilder via MMS.

Flere har spekulert i om bildene av nakne kjendiser som dukker opp med jevne mellomrom blir sendt ut med vilje for å få litt blest rundt karriere.

Men i følge Breen innføres denne loven først og fremst for å verne barn.

- Kjendisene er en ting, men alle de barna som får bilder av seg selv i dusjen publisert på internett, eller mottar bilder fra voksne menn, har vært et stort problem. Det er dette vi gjør noe med nå, sier Breen.

- Tøvete lov

Men forsvarsadvokat Sigurd Kolmsæt synes hele loven som kan komme i løpet av våren er tøvete.

- Det som skjer igjen, er at man tar enkeltepisoder fordi noen kjendiser har vært uheldige med sin telefon, og så skal man gjøre dette straffbart. Det blir å kriminalisere en masse mennesker som gjør dette i uskyldighet. Man må ha tillit til at folk har en egen evne til å vurdere hva som er rett og galt seg imellom.

 Og ikke minst tror Klomsæt at loven er umulig å gjennomføre.

- Hva slags kontrollsystem skal fange det opp? Dette er også teknisk svært vanskelig. Og hvor går grensen for hva som har vært avtalt og lovlig på hvilket tidspunkt. Dette høres ut som politikere som later som de viser handlekraft, og så skaper de bare mer problemer, sier Klomsæt.

 

Kulturstrøm

 • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

  Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

  I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

  Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.

 • Dømt for å ha limt seg fast til «Skrik»

  De to kvinnene som limte seg fast til Munch-maleriet «Skrik» i november i fjor, er nå dømt i Oslo tingrett.

  Det melder Aftenposten.

  Kvinnene er klimaaktivister og demonstrerte mot norsk oljepolitikk.

  De er 25 og 34 år gamle, og var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022.

  Kvinnene fikk opprinnelig forelegg fra politiet, men nektet å betale. Derfor måtte de møte i retten.

  Nå er 25-åringen dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen er dømt til å betale en bot på 24.500 kroner.

  Det verdenskjente Munch-maleriet kom uskadet fra hendelsen, men limrester måtte fjernes fra veggene.

  aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga har forsøkt å lime seg fast til rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet
  Foto: Ludvig Furu / Tidens ånd