Vil fjerne momsen på all digital journalistikk

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil gjøre det enklere for pressen å tjene penger ved å fjerne momsen på all digital journalistikk.

Venstres landstyremøte

Kulturminister Trine Skei Grande vil nå fjerne momsen på all digital journalistikk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne nyheten slapp hun under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag. Hun bekreftet at regjeringen vil utvide momsfritaket på alle trykte tidsskrifter til å også gjelde digital journalistikk.

Momsfritak har blitt trukket fram som et viktig virkemiddel for å motvirke inntektssvikten som har rammet de fleste mediehusene her til lands.

I 2016 vedtok regjeringen momsfritak for nyheter og aktualitet, men det gjaldt ikke for fagpressen og enkeltartikler. Kritikere mente at dette førte til at deler av pressen havnet i bakevja i prosessen med å makte overgangen til den nye digitale hverdagen.

Jubler

Men nå vil Skei Grande at nullmomsen utvides til at trykte medier som i dag har nullmoms på papir også får det på nett.

– I revidert statsbudsjett skal vi finne en lovmessig avgrensning for å fjerne denne urettferdige forskjellsbehandlingen, sa Skei Grande til applaus fra en samlet mediebransje.

Nyheten får administrerende direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen til å juble.

– Det er fantastisk gledelig at kulturministeren nå slår fast at det i revidert nasjonalbudsjett åpnes for at de fagtidsskrifter som i dag har momsfritak på papir – nå skal få det digitalt, sier han til Medier24.

Allerede i Venstres alternative budsjett i fjor høst gikk partiet inn for å utvide momsfritaksordningen til å gjelde alle medier. For to år siden vedtok regjeringen momsfritak for nyheter og aktualitet, men ikke for fagpressen og enkeltartikler, skriver NTB.

Vil styrke redaktørene

Skei Grande ønsker også å gå løs på jobben med å styrke pressefriheten ved å få på plass en ny medieansvarslov.

Dette handler om å styrke både vernet til kilder som snakker med pressen, samt å styrke uavhengigheten til redaktørene.

– Medieutviklingen gir større muligheter for uredigert kommentering og har økt mediemangfoldet og demokratiseringen av det offentlige rom. Men det har også fjernet redaktørens filter mot falske nyheter, trusler og konspirasjonsteorier når alle kan være publisister.

Hun sier at justisdepartementet samtidig vil sende en styrking av kildevernet ut på høring i løpet av få måneder.

Under åpningen av mediedagene ble også Den store Journalistprisen delt ut, og prisen ble delt mellom presseveteranene Per Egil Hegge (79) fra Aftenposten og Dagbladets tegner Finn Graff (78).

Kulturstrøm

 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».