Vil fjerne momsen på all digital journalistikk

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil gjøre det enklere for pressen å tjene penger ved å fjerne momsen på all digital journalistikk.

Venstres landstyremøte

Kulturminister Trine Skei Grande vil nå fjerne momsen på all digital journalistikk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne nyheten slapp hun under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag. Hun bekreftet at regjeringen vil utvide momsfritaket på alle trykte tidsskrifter til å også gjelde digital journalistikk.

Momsfritak har blitt trukket fram som et viktig virkemiddel for å motvirke inntektssvikten som har rammet de fleste mediehusene her til lands.

I 2016 vedtok regjeringen momsfritak for nyheter og aktualitet, men det gjaldt ikke for fagpressen og enkeltartikler. Kritikere mente at dette førte til at deler av pressen havnet i bakevja i prosessen med å makte overgangen til den nye digitale hverdagen.

Jubler

Men nå vil Skei Grande at nullmomsen utvides til at trykte medier som i dag har nullmoms på papir også får det på nett.

– I revidert statsbudsjett skal vi finne en lovmessig avgrensning for å fjerne denne urettferdige forskjellsbehandlingen, sa Skei Grande til applaus fra en samlet mediebransje.

Nyheten får administrerende direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen til å juble.

– Det er fantastisk gledelig at kulturministeren nå slår fast at det i revidert nasjonalbudsjett åpnes for at de fagtidsskrifter som i dag har momsfritak på papir – nå skal få det digitalt, sier han til Medier24.

Allerede i Venstres alternative budsjett i fjor høst gikk partiet inn for å utvide momsfritaksordningen til å gjelde alle medier. For to år siden vedtok regjeringen momsfritak for nyheter og aktualitet, men ikke for fagpressen og enkeltartikler, skriver NTB.

Vil styrke redaktørene

Skei Grande ønsker også å gå løs på jobben med å styrke pressefriheten ved å få på plass en ny medieansvarslov.

Dette handler om å styrke både vernet til kilder som snakker med pressen, samt å styrke uavhengigheten til redaktørene.

– Medieutviklingen gir større muligheter for uredigert kommentering og har økt mediemangfoldet og demokratiseringen av det offentlige rom. Men det har også fjernet redaktørens filter mot falske nyheter, trusler og konspirasjonsteorier når alle kan være publisister.

Hun sier at justisdepartementet samtidig vil sende en styrking av kildevernet ut på høring i løpet av få måneder.

Under åpningen av mediedagene ble også Den store Journalistprisen delt ut, og prisen ble delt mellom presseveteranene Per Egil Hegge (79) fra Aftenposten og Dagbladets tegner Finn Graff (78).

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame