Hopp til innhold

Vil fjerne Googles musikklenker

Britisk musikkindustri vil stoppe Googles lenker til ulovlig musikkinnhold.

Illustrasjonsbilde Google
Foto: MARY ALTAFFER / Ap

Illustrasjonsbilde Google og musikk

Vil fremtidens brukere kunne finne musikk til ulovlig nedlasting vida Google?

Foto: DAVID MCNEW / AFP
Pirate Bay

Lenker til The Pirate Bay ble fjernet, men kom fort tilbake.

Storbritannias interesseorganisasjon for de største plateselskapene BPI (British Phonographic Industry), søsterorganisasjon til vårt eget Ifpi, ønsker å stoppe Google fra å lenke til ulovlig nedlastbar musikk på nettet.

«Cease-and-desist»

Søkegiganten sender i følge The Guardian brukerne, om de søker på de rette navnene og uttrykkene, til nettsteder der de gratis kan laste ned musikk eid av artister BPI jobber for.

Nå har BPI sendt et såkalt «cease-and-desist» (stoppe-og-avstå-fra-) krav der de viser til 38 tilfeller der Google leder brukerne rett til musikk eid av BPI-medlemmer.

Alle nettstedene BPI viser til inneholder tusener av låter og Google har tidligere vist seg villige til å fjerne lenker, spesielt på nettsteder generert fra deres egen Blogger.com, men seg uskyldige når det kommer til sin søkeindeks.

Indekserer bare

Google vil hevde at de kun indekserer det som finnes av innhold på nettet, og at de kun er «budbringeren». Det er ikke de som setter opp eller driver nettstedene med ulovlig innhold.

Dermed er det uklart hvorvidt de vil komme til å fjerne slikt fra sine søkeresultater.

BPIs viser til 38 lenker «som er tilgjengelige via Googles søkemotor og [ber om at disse] lenkene blir fjernet så fort som mulig, siden de peker direkte til musikkopptak eid av BPI-medlemmer», som det heter klagen.

I oktober fjernet Google lenker til the Pirate Bay, et av de største nettsteder for ulovlig fildeling, fra sin søkeindeks. Lenka kom tilbake få dager etter.

Vil lage egen tjeneste

Samtidig ønsker Google sjøl også å lage en egen tjeneste for kjøp av musikk, og muligens også en egen streamingtjeneste neste år.

The Wall Street Journal melder at Google vil knytte sine musikksøk til en tjeneste der man kan kjøpe musikken og muligens også neste år abonnere på musikken via en streamingtjeneste.

Det er ikke kjent hvorvidt Google ennå har fått avtaler med noen plateselskaper i havn, men det skal ennå være flere måneder til en eventuell lanseringen av tjenesten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.