NRK Meny
Normal

Vil fjerne Googles musikklenker

Britisk musikkindustri vil stoppe Googles lenker til ulovlig musikkinnhold.

Illustrasjonsbilde Google
Foto: MARY ALTAFFER / Ap

Illustrasjonsbilde Google og musikk

Vil fremtidens brukere kunne finne musikk til ulovlig nedlasting vida Google?

Foto: DAVID MCNEW / AFP
Pirate Bay

Lenker til The Pirate Bay ble fjernet, men kom fort tilbake.

Storbritannias interesseorganisasjon for de største plateselskapene BPI (British Phonographic Industry), søsterorganisasjon til vårt eget Ifpi, ønsker å stoppe Google fra å lenke til ulovlig nedlastbar musikk på nettet.

«Cease-and-desist»

Søkegiganten sender i følge The Guardian brukerne, om de søker på de rette navnene og uttrykkene, til nettsteder der de gratis kan laste ned musikk eid av artister BPI jobber for.

Nå har BPI sendt et såkalt «cease-and-desist» (stoppe-og-avstå-fra-) krav der de viser til 38 tilfeller der Google leder brukerne rett til musikk eid av BPI-medlemmer.

Alle nettstedene BPI viser til inneholder tusener av låter og Google har tidligere vist seg villige til å fjerne lenker, spesielt på nettsteder generert fra deres egen Blogger.com, men seg uskyldige når det kommer til sin søkeindeks.

Indekserer bare

Google vil hevde at de kun indekserer det som finnes av innhold på nettet, og at de kun er «budbringeren». Det er ikke de som setter opp eller driver nettstedene med ulovlig innhold.

Dermed er det uklart hvorvidt de vil komme til å fjerne slikt fra sine søkeresultater.

BPIs viser til 38 lenker «som er tilgjengelige via Googles søkemotor og [ber om at disse] lenkene blir fjernet så fort som mulig, siden de peker direkte til musikkopptak eid av BPI-medlemmer», som det heter klagen.

I oktober fjernet Google lenker til the Pirate Bay, et av de største nettsteder for ulovlig fildeling, fra sin søkeindeks. Lenka kom tilbake få dager etter.

Vil lage egen tjeneste

Samtidig ønsker Google sjøl også å lage en egen tjeneste for kjøp av musikk, og muligens også en egen streamingtjeneste neste år.

The Wall Street Journal melder at Google vil knytte sine musikksøk til en tjeneste der man kan kjøpe musikken og muligens også neste år abonnere på musikken via en streamingtjeneste.

Det er ikke kjent hvorvidt Google ennå har fått avtaler med noen plateselskaper i havn, men det skal ennå være flere måneder til en eventuell lanseringen av tjenesten.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.