NRK Meny
Normal

Vil filme «Star Wars» på Preikestolen

Ifølge Aftenposten er Preikestolen aktuell som innspillingssted for en sluttscene i en av de nye «Star Wars»-filmene, men norsk byråkrati kan gjøre at sjansen glipper.

Star Wars

VIL TIL PREIKESTOLEN: Ifølge Aftenposten er Preikestolen aktuell som innspillingssted for en av sluttscenene i en av de nyeste «Star Wars»-filmene. Her fra «Star Wars: The Force Awakens».

Foto: Film Frame / Ap

Preikestolen

GÅR KANSKJE TIL FILMEN: Preikestolen i Rogaland kan kanskje bli foreviget i Star Wars-filmene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Skaperne av en kommende storfilm fra Disney-eide Lucas Film ønsker å bruke Preikestolen eller et annet lignende sted, som en mektig location for sluttscenene i produksjonen. I juni og juli gjennomførte vi en besøksrunde sammen med disse folkene, hovedsakelig på Vestlandet, sier linjeprodusenten Per-Henry Borch til Aftenposten.

Etter det avisen har grunn til å tro, er dette snakk om en ny film i «Star Wars»-serien.

Flere aktuelle steder i Norge

I tillegg til Preikestolen, snuser nå de største filmstudioene i Hollywood nå på Trolltunga, Folgefonna og Lofoten som location for nye storfilmer, skriver Aftenposten.

Sammen med kollega Tor Arne Øvrebø, forteller Borch at Marvel Studios, som blant annet produserer Avengers-filmene, har vært på befaring i Norge for å planlegge mulige scener til en av de kommende produksjonene.

Tidligere i år har Hollywood-produksjonene «Snømannen» med Michael Fassbender og «Downsizing» med Matt Damon gjestet Norge og brukt steder som Oslo, Rjukan, Bergen og Trollfjorden i Lofoten til å filme scener.

Bekymret for effektene av byråkratiet

Ifølge Borch er det et problem at de store studioene i utgangspunktet kan filme hvor de vil i verden, uten særlige økonomiske begrensninger.

– Erfaringene er at de drar dit hvor de får de beste rabattavtalene for å filme. Det står det gjerne mellom oss og fire-fem andre mulige land, sier han til Aftenposten.

Både Borch og Øvrebø sier til avisen at de er bekymret for at størrelsen på Norges insentivordning og norsk byråkrati kan føre til at andre land stikker av med filminnspillingene.

– For oss kan det bli et problem at ordningen må vedtas fra år til år, for da vet man ikke om det blir noen ordning før sent på høsten. De økonomiske rammene er foreløpig relativt små, og kombinasjonen at man må vente og ikke får full uttelling, kan føre til at vi mister disse prosjektene til andre land, sier Øvrebø.

Kulturstrøm

 • Israel berget ESC-finalen i 2019

  Israel vant Eurovision Song Contest, men det har vært uklart om landets kringkastingsselskap har råd til å arrangere neste års finale. Fristen for å stille en garanti på 125 millioner kroner gikk ut denne uka. Det oppsto debatt i landet da statsministeren ble bedt om å skaffe penger, men like før fristen gikk ut kom pengene.

  Netta Barzilai
  Foto: Jack Guez / AFP
 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR