Vil ha tre års fengsel for Pussy Riot

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for Pussy Riot. – Å banne i kirken er å håne Gud, sier aktor.


Russia Punks vs Putin

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for medlemmene av bandet Pussy Riot.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Tirsdag la aktor ned påstand om tre års fengsel for hver av de tre jentene i Pussy Riot, ifølge AP.

– De medskyldiges handlinger viser religiøst hat og fiendtlighet, sier den russiske aktor Alexei Nikiforov i sin sluttprosedyre, og fortsetter:

– Å banne i kirken er å håne Gud.

Protesterte i ortodoks kirke

De tre jentene i punkbandet Pussy Riot ble pågrepet av politiet den 21. februar, da de inntok alteret i en av de største ortodokse kirkene i Moskva. Her fremførte de en protestsang mot presidenten fra alteret. De tre hadde på seg finlandshetter under konserten, men ble arrestert av politiet to uker senere.

Symboler på Putin-motstand

punk

Jekaterina Samutsevitsj (29), Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alyokhina (24) er blitt et symbol på motstanden mot president Vladimir Putin.

Foto: AP

De tre kvinnene i 20-årene, to av dem småbarnsmødre har blitt symboler på motstanden mot president Vladimir Putin. Amnesty har anerkjent dem som politiske fanger, og fengslingen har skapt protester fra borgerrettighetsgrupper både i Russland og ellers i verden.

Også musikere over hele verden har engasjert seg. I tillegg til en gruppe britiske pop- og rockemusikere, blant dem Pete Townshend og Pet Shop Boys, har Patti Smith vært ute med støtte til Pussy Riot og bedt om en rettferdig rettssak.

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap