NRK Meny
Normal

Vil ha tre års fengsel for Pussy Riot

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for Pussy Riot. – Å banne i kirken er å håne Gud, sier aktor.


Russia Punks vs Putin

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for medlemmene av bandet Pussy Riot.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Tirsdag la aktor ned påstand om tre års fengsel for hver av de tre jentene i Pussy Riot, ifølge AP.

– De medskyldiges handlinger viser religiøst hat og fiendtlighet, sier den russiske aktor Alexei Nikiforov i sin sluttprosedyre, og fortsetter:

– Å banne i kirken er å håne Gud.

Protesterte i ortodoks kirke

De tre jentene i punkbandet Pussy Riot ble pågrepet av politiet den 21. februar, da de inntok alteret i en av de største ortodokse kirkene i Moskva. Her fremførte de en protestsang mot presidenten fra alteret. De tre hadde på seg finlandshetter under konserten, men ble arrestert av politiet to uker senere.

Symboler på Putin-motstand

punk

Jekaterina Samutsevitsj (29), Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alyokhina (24) er blitt et symbol på motstanden mot president Vladimir Putin.

Foto: AP

De tre kvinnene i 20-årene, to av dem småbarnsmødre har blitt symboler på motstanden mot president Vladimir Putin. Amnesty har anerkjent dem som politiske fanger, og fengslingen har skapt protester fra borgerrettighetsgrupper både i Russland og ellers i verden.

Også musikere over hele verden har engasjert seg. I tillegg til en gruppe britiske pop- og rockemusikere, blant dem Pete Townshend og Pet Shop Boys, har Patti Smith vært ute med støtte til Pussy Riot og bedt om en rettferdig rettssak.