Hopp til innhold

Vil ha tre års fengsel for Pussy Riot

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for Pussy Riot. – Å banne i kirken er å håne Gud, sier aktor.


Russia Punks vs Putin

Aktor har lagt ned påstand om tre års fengsel for medlemmene av bandet Pussy Riot.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Tirsdag la aktor ned påstand om tre års fengsel for hver av de tre jentene i Pussy Riot, ifølge AP.

– De medskyldiges handlinger viser religiøst hat og fiendtlighet, sier den russiske aktor Alexei Nikiforov i sin sluttprosedyre, og fortsetter:

– Å banne i kirken er å håne Gud.

Protesterte i ortodoks kirke

De tre jentene i punkbandet Pussy Riot ble pågrepet av politiet den 21. februar, da de inntok alteret i en av de største ortodokse kirkene i Moskva. Her fremførte de en protestsang mot presidenten fra alteret. De tre hadde på seg finlandshetter under konserten, men ble arrestert av politiet to uker senere.

Symboler på Putin-motstand

punk

Jekaterina Samutsevitsj (29), Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alyokhina (24) er blitt et symbol på motstanden mot president Vladimir Putin.

Foto: AP

De tre kvinnene i 20-årene, to av dem småbarnsmødre har blitt symboler på motstanden mot president Vladimir Putin. Amnesty har anerkjent dem som politiske fanger, og fengslingen har skapt protester fra borgerrettighetsgrupper både i Russland og ellers i verden.

Også musikere over hele verden har engasjert seg. I tillegg til en gruppe britiske pop- og rockemusikere, blant dem Pete Townshend og Pet Shop Boys, har Patti Smith vært ute med støtte til Pussy Riot og bedt om en rettferdig rettssak.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober