Lager kompiskonkurranse for å få ned drikking blant studenter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prosjektgründere ønsker at det skal være greit å være ung og gjøre morsomme ting sammen uten alkohol.

For mange er alkohol et en naturlig ingrediens når man skal være sammen med venner, og det tas som en selvfølge at man drikker når man er på fest.

Prosjektgründerne i World Wide Narrative jakter nå etter finansiering for å få i gang et spill som motiverer folk til å finne på gøyale ting sammen uten å drikke. Tanken er å få studenter til å tenke over hvorfor det er så viktig å drikke for enhver pris når man møtes.

Inspirert av australsk prosjekt

De er inspirerte av prosjektet «Hello Sunday Morning», som stammer fra Australia – et land med en tung drikkekultur blant de yngre.

På «Hello Sunday Morning» blogger unge mennesker om hvordan de opplever endringen i livet sitt etter å ha valgt en periode som avholdende. Siden 2010 har 10.000 personer valgt å være uten alkohol i 12 uker eller mer. To tredeler skal ha gjennomført målene de har satt seg.

Bevegelsen skriver på sine nettsider at de som blir med på å binde seg til dette, er med på å påvirke egne venners drikkekultur, i tillegg til at man får bedre fysisk og psykisk form.

Jo flere, jo bedre

World Wide Narrative ønsker at hele vennegjenger kan melde seg på for å oppleve morsomme ting sammen – klinke edru.

– I første omgang vil vi ha inn noen få vennegjenger, men på sikt vil vi at dette skal bli noe som alle kan være med på, sier Merete Grimeland, som er daglig leder i World Wide Narrative.

Til å begynne med ønsker de å starte med vennegjenger lokalt, med et studiested som for eksempel Universitetet i Oslo eller en studentby som Trondheim som avgrensning.

Planen er at vennegjengene skal få konkrete fysiske oppdrag som gir dem opplevelser, og at kommersielle samarbeidspartnere og sponsorer skal være med på å bidra med dette.

Grimeland avviser at de oppfordrer folk til å kutte ut all drikking. De ønsker at folk skal ha et mer reflektert forhold rundt alkohol, i stedet for at det bare blir noe man gjør av vane.

– Det vi etterlyser er mer tankegangen «la oss ha det gøy, og så kan vi jo kanskje ta en fest etterpå», i stedet for «la oss drikke for å få det gøy». Men mange tenker antakelig dette med å ikke drikke en periode ikke passer for dem, sier hun, og legger til:

– Men det er greit å være bevisst rundt de svarte skyene som overdrevent fyll kan føre med seg, som å skade seg, hooke opp med feil folk, eller gjøre noe dumt sånn at man mister venner.

Edru i tre måneder

World Wide Narrative står også bak prosjektet og bloggen «Nattens Helter», hvor fire studenter valgte å holde seg unna alkohol i tre måneder. Det nye prosjektet vil være en videreutvikling av dette.

I «Nattens helter» fikk de hver uke nye utfordringer med å gå inn i sosiale settinger hvor det er vanlig å drikke. For eksempel fikk de i oppgave å ha med seg venner til å være med edru ut på byen, men de skulle også dra på date uten en øl for å stresse ned.

Hver av dem ble belønnet med poeng, og vinneren var den som blogget mest og klarte flest utfordringer.

Bakgrunnen for prosjektet var AKANs (Arbeidslivets) funn som viste at studenter påvirker drikkekultur når de går ut i arbeidslivet.

Drikker mindre enn før

Både Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring og Statens institutt for rusmiddelforskning har hevdet at utviklingen i de nordiske landene er at unge drikker mindre enn de gjorde for ti år siden. Også i Norge er det en merkbar nedgang i studenters alkoholkonsum.

– Dette kan også ha uheldige utslag, i og med at mange unge i dag er veldig bevisste på å holde seg slanke. Da kan det føre til at de nesten ikke spiser de dagene de skal på fest fordi de har et daglig kaloriregnskap som ikke må overskrides, sier Grimeland.

Mange muslimske studenter ønsker ikke å være med på studentarrangementer på grunn av tungt drikkepress. Grimeland sier at det at man ikke drikker skal gjøres til en mindre belastende ting, og at man ikke skal bli svar skyldig om så skjer.

– Når folk ikke aksepterer at ikke alle drikker, er det det som blir samtaletemaet, og da kan man ende opp med å måtte stå på festen og snakke om religionen sin i stedet for andre ting man heller vil prate om, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.