Hopp til innhold

Vil ha flere minoritetskvinner inn i regirollen: – De eksisterer omtrent ikke

Nå har tre regispirer på Det Norske Teatret i Groruddalen fått en unik mulighet.

Bilde fra stykket Synlig // Usynlig av Jae Nyamburah. En kvinnelig skuespiller står på en mørk scene. Bak henne ligger masse ark på gulvet og en huske som henger fra taket. Bak husken står to andre skuespillere.

Prosjektet Spire på Det Norske Teatret i Groruddalen vil lage et inspirerende, motiverende og trygt rom for minoritetskvinner med interesse for regifaget. Kunstnerisk leder Belinda Braza håper på synergieffekt.

Foto: DAG JENSSEN

– Jeg har regissert ting tidligere, men ikke på dette nivået. Så dette blir min første offisielle debut som regissør, sier en smilende Jae Nyamburah.

Den siste måneden har tre regispirer jobbet intenst med sine debutvisninger som regissører gjennom et initiativ av Det Norske Teatret – Spire – som har som mål å gi rom, mulighet og ressurser til kvinnelige regitalenter med minoritetsbakgrunn.

Nyamburah er en av disse. Hun er født i Kenya, kom til Norge som 3-åring og vokste opp på Hauketo i Oslo. Hun er utdannet skuespiller ved Det Multinorske og har vært å se både på teaterscenen og på TV-skjermen.

Nyamburah forteller det er er få som henne i rollen som teaterregissør i Norge.

– Jeg tror det handler om hvem som har fått plass tidligere. Som minoritetskvinner har man måttet gjøre krav på den plassen selv. Men vi er her for å lage nye tradisjoner, sier hun.

Regispire, skuespiller og multikunstner Jae Nyamburah.

Regispire, skuespiller og multikunstner Jae Nyamburah er en av tre som er med i prosjektet Spire. – Jeg har lært veldig mye nytt. Jeg har hatt ansvar for min egen visjon, klippet min egen lyd og skrevet mitt eget manus. Vi har fått gjort mye på veldig kort tid, sier hun.

Foto: Xin Li / NRK

Ønsker flere nye historier på scenen

Sammen med de to andre regispirene Martine Næss Johansen og Zezé Kolstad, som alle har jobbet med sine egne individuelle manus, har hun fått veiledning av de etablerte regissørene Marit Moum Aune, Hilde Brinchmann og Toril Solvang.

De unge skuespillerne som er med har de rekruttert selv. I disse dager viser de frem resultatet på Rommen Scene i Oslo gjennom en såkalt «triple bill» – en forestilling der tre regissører lager tre ulike innslag, presentert på en og samme kveld.

Temaene som blir tatt opp i disse visningene, reflekter tydelig hvem som har regien.

– Det er så viktig å gjenspeile samfunnet vi lever i. Norge i dag ser ikke ut som det så ut for femti år siden. Det er nye historier og nye nordmenn her. Disse historiene er spennende, og de bør bli fortalt, sier Nyamburah.

Og legger til:

– Det er mange flinke med minoritetsbakgrunn som kan være med og løfte teaterfeltet i Norge.

Regispirer og skuespillerspirer på Det Norske Teatret i Groruddalen. De smiler og ler på scenen.

Når NRK møter opp på en av de siste øvingene før premieren er det hektisk, men jovial stemning i lokalet. – Noe av det gøyeste med dette har vært å jobbe med skuespillerne. Jeg synes de er så inspirerende, sier Nyamburah.

Foto: Xin Li / NRK

Håper å være et springbrett

Regitalentene i Groruddalen er håndplukket av kunstnerisk leder Belinda Braza ved Det Norske Teatret. Hun forteller at kvinnelige regissører med minoritetsbakgrunn har vært et savn i bransjen.

– Kvinnelige regissører er jo en mangelvare i teater. Det er jo ingen hemmelighet. Så det at kvinner med minoritetsbakgrunn omtrent ikke eksisterer her, det kan vi heller ikke legge skjul på, sier hun.

Braza mener institusjoner har en tendens til å lete etter regissører og andre talenter på de samme stedene de alltid har gjort, noe som fører til at man ofte finner de samme menneskene.

– Disse personene er jo topp folk, men man må ikke glemme at det finnes mange flere toppfolk. Så det jeg gjorde med Spire var rett og slett å lete litt andre steder. Da fant jeg fort ut at det er mange som både er interesserte, talentfulle og nysgjerrige, forteller Braza.

Bilde fra stykket Synlig // Usynlig av Jae Nyamburah.

Nyamburah tar for seg temaer som interseksjonalisme og det å være melaninrik kvinne med det selvskrevne stykket «I skuggen av / Til minne for». Fra venstre: Musukuta Darboe, Yara Emilie Medina-Bjaarstad, Amalie Sasha Schanke, Abigail Gyamfi.

Foto: DAG JENSSEN
Bilde fra stykket

– Stykket mitt handler blant annet om hvordan historiene våre som melaninrike kvinner på en måte er like, men ulike, og hvordan disse historiene gjentar seg. Så vi tar opp temaer som hud, hår, kjønnsidealer og rasisme, sier Nyamburah.

Foto: DAG JENSSEN
Bilde fra stykket
Foto: DAG JENSSEN
Bilde fra stykket
Foto: DAG JENSSEN
Bilde fra stykket «I skuggen av / Til minne for» av Jae Nyamburah.
Foto: DAG JENSSEN

Kommer flere initiativ

Den kunstneriske lederen forteller om overveldende positiv respons på initiativet. Nå håper hun prosjektet i Groruddalen kan bli et springbrett for de involverte.

– Jeg håper på en synergieffekt. Jeg håper at Spire gjør at flere av dem, både regispirer og skuespillerspirer, får lyst til å satse på denne veien videre.

Fremover er ambisjonen at Spire-prosjektet skal fortsette. Det Norske Teatret holder nemlig på med utviklingen av Det Multinorske del 2, en treårig bachelorutdannelse for regissører og scenografer med familiebakgrunn utenfor Europa.

Spire er et oppspark til dette.

– For at teatret som kunstform skal beholde sin legitimitet, aktualitet og utvikle seg, trenger den mennesker med ulike kompetanser, livserfaringer og blikk til å fortelle og forvalte de ulike historiene som finnes i samfunnet vårt, sier Belinda Braza .

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.