Vil du skrive for Radioteatret?

Vi i Radioteatret er vidåpne for nye idéer og prosjekter. Ingen andre teatre i landet er i nærheten av å arbeide fram og produsere så mye ny norsk dramatikk som oss. Men å skrive dramatikk er ikke lett.

Lars Saaby Christensen, Christopher Grøndahl og Liv Heløe
Foto: Scanpix, Fredrik Arff, NRK

Det er alltid en fordel å kunne noe om hvordan et hørespill bygges opp. Her får du noen tips. Det som følger, er ikke en mal, et mønster, et skjema som skal følges eller fylles ut. Det er mulige hjelpemidler til å fortelle en historie. Lenger nede på siden finner du en pdf-fil med mer omfattende redegjørelser og tanker.

manus
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Andre Bjerke
Anne Holt
Rønnaug Kleiva

EN GOD HISTORIE GODT FORTALT
Hva er det?

 • Fortellingen handler om noen vi kan identifisere oss med og ha medfølelse med. En som interesserer oss.
 • Denne noen vil oppnå noe intenst.
 • Dette noe er vanskelig, men mulig å gjøre, få eller utføre.
 • Fortellingen blir fortalt for å vekke følelser og deltagelse fra lytterne
 • Fortellingen må ha en tilfredsstillende slutt.(Det betyr ikke at den nødvendigvis er happy.)

Drama er med andre ord i essens:
Noen vil oppnå noe intenst og møter motstand:

Somebody wants something badly
and is having difficulty getting it.

Å finne handlinger som viser oss de indre konflikter og følelser, er en av de vanskeligste oppgaver en dramatiker står overfor. Det holder ikke at handlingen er objektivt dramatisk (hun blir innestengt i en heis). Den må også være subjektivt dramatisk (hun har klaustrofobi og var nødt til å stenge seg inne for å unnslippe en enda verre fare).

Dramatikerens oppgave er å få lytterne til å se framover og bekymre seg for framtiden. Lytterne skal håpe at noe kan skje og frykte at noe annet kan komme til å skje.

Alt om

Å skrive lyddrama

Et bakomprogram om å skrive for Radioteatret fra 1950 til i dag.


[Tekst: Carl Henrik Grøndahl]

manus

Originalmanuskriptet til Landstrykere av Knut Hamsun

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Kulturstrøm

 • Dropper Elbfilharmonien

  Den italienske stjernedirigenten Riccardo Muti nekter å «kaste bort tiden» på å opptre i det nye konserthuset Elbfilharmonien i Hamburg. Han mener akustikken er for dårlig og har strøket salen fra turnélista med Wienerfilharmonikerne og Chicago symfoniorkester, skriver tyske Kurier. Stjernetenoren Jonas Kaufmann har tidligere kritisert salen for det samme. Elbfilharmonien ble åpnet i 2017 og kostet over 7,5 milliarder kroner. Se kortversjonen av historien om den berømte konsertarenaen:

  Dokumentaren om den 10 (!) år lange byggeperioden av konsertsalen Elbphilharmonie i Hamburg: https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/MKTV15021417/08-04-2017

  Publisert av NRK Kultur Tirsdag 18. april 2017
 • Ung journalist drept i Irland

  En kollega formidlet den avdøde journalistens siste melding på Twitter, skrevet under opptøyene hun dekket i Nord-Irland. Politiet anser hendelsen som terrorhandling. Les hele saken fra Urix.

  Laster Twitter-innhold