NRK Meny
Normal

Vil du skrive for Radioteatret?

Vi i Radioteatret er vidåpne for nye idéer og prosjekter. Ingen andre teatre i landet er i nærheten av å arbeide fram og produsere så mye ny norsk dramatikk som oss. Men å skrive dramatikk er ikke lett.

Lars Saaby Christensen, Christopher Grøndahl og Liv Heløe
Foto: Scanpix, Fredrik Arff, NRK

Det er alltid en fordel å kunne noe om hvordan et hørespill bygges opp. Her får du noen tips. Det som følger, er ikke en mal, et mønster, et skjema som skal følges eller fylles ut. Det er mulige hjelpemidler til å fortelle en historie. Lenger nede på siden finner du en pdf-fil med mer omfattende redegjørelser og tanker.

manus
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Andre Bjerke
Anne Holt
Rønnaug Kleiva

EN GOD HISTORIE GODT FORTALT
Hva er det?

 • Fortellingen handler om noen vi kan identifisere oss med og ha medfølelse med. En som interesserer oss.
 • Denne noen vil oppnå noe intenst.
 • Dette noe er vanskelig, men mulig å gjøre, få eller utføre.
 • Fortellingen blir fortalt for å vekke følelser og deltagelse fra lytterne
 • Fortellingen må ha en tilfredsstillende slutt.(Det betyr ikke at den nødvendigvis er happy.)

Drama er med andre ord i essens:
Noen vil oppnå noe intenst og møter motstand:

Somebody wants something badly
and is having difficulty getting it.

Å finne handlinger som viser oss de indre konflikter og følelser, er en av de vanskeligste oppgaver en dramatiker står overfor. Det holder ikke at handlingen er objektivt dramatisk (hun blir innestengt i en heis). Den må også være subjektivt dramatisk (hun har klaustrofobi og var nødt til å stenge seg inne for å unnslippe en enda verre fare).

Dramatikerens oppgave er å få lytterne til å se framover og bekymre seg for framtiden. Lytterne skal håpe at noe kan skje og frykte at noe annet kan komme til å skje.

Alt om

Å skrive lyddrama

Et bakomprogram om å skrive for Radioteatret fra 1950 til i dag.


[Tekst: Carl Henrik Grøndahl]

manus

Originalmanuskriptet til Landstrykere av Knut Hamsun

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim