Hopp til innhold

Vil De bli pessimist?

Før eller siden må man spørre: - Er det noe galt med mennesket selv?

Det er slett ikke vanskelig. Alt De trenger å gjøre er å tenke over et par småting. Betingelser som er knyttet til det å være født til menneske og som følger menneskeheten på dens marsj gjennom verdenshistorien. Det har å gjøre med våre evner – og vår higen. Våre drømmer og visjoner på den ene siden og vår evne til å la drømmene gå i oppfyllelse på den andre. -I mer enn ti tusen år har menneskeheten forsøkt å skape det gode liv uten å lykkes, sa Peter Wessel Zapffe til meg en gang, og så la han til: - Når vi ennå ikke har nådd målet er det på tide å spørre om det ikke er noe i veien med mennesket selv?

Hør: Studio Sokrates om Peter Wessel Zapffe og jazz fra nordnorge, del 2

Higen

er det ordet Ibsen bruker når han vil fortelle oss at hans tragiske helter streber etter store og viktige mål i livet. For Ibsens helter rekker det ikke å ligge på sofaen med fjernkontrollen i neven etter middag. Ibsens helter vil ut og opp og fram og realisere det vidunderligste.

Men det vidunderligste er ikke praktisk mulig, i hvert fall ikke hos Ibsen. Etter den franske revolusjon kan man si at parolen Mat og Demokrati til Alle har mange tilhengere. Men hva gjør vi når vi innser at vi ikke klarer å nå et slikt mål? Skal vi finne oss et enklere mål å strebe etter? - Mat og Demokrati til Noen?

Naturen gjorde et under med mennesket. Siden kjente den ham ikke

Det føles litt flaut. Reven og rognebærene, liksom. Vi opplever at vi gir opp vår storhet hvis vi kaster av på kravene og nøyer oss med middelmådig innsats, gjør vi ikke? Og samtidig er det kanskje litt trist at vi er i stand til å tenke som Nora i Ibsens Dukkehjem – at det Vidunderligste er verd å kjempe for. En og en, og hver for oss prøver vi vel å virkeliggjøre det vidunderligste mens vi snubler rundt i livet med oppvaskbørsten i den ene handa og mobiltelefonen i den andre.

Vil De bli pessimist?

Langs denne tankebanen tenker filosofen Peter Wessel Zapffe. Han konstaterer i likhet med eksistensfilosofen Albert Camus at det er et brutalt misforhold mellom menneskets håp og egenart – og evnene som ikke strekker til. – Naturen gjorde et under med mennesket,

Og han vendte seg mot Skaperen med et rungende Nei! skriver Peter Wessel Zapffe; - siden kjente den ham ikke. Slik jeg ser det så er man faktisk pessimist – hvis man kan dele denne oppfatningen: At misforholdet mellom higen og evne – hindrer oss i å realisere det som Nora kaller det vidunderligste. Men du behøver jo ikke være enig. Send en e-post til Studio Sokrates

En tragisk slekt

kalte Zapffe oss. Vi er kastet ut i verden – med drømmen om det vidunderligste men våre anstrengelser krones med hånlatter, for verden kjenner oss ikke etter at den har sørget for at vi ble født. Nettopp her setter Zapffe inn nådestøtet. Han oppdager at naturen overså en viktig detalj med mennesket. Det er selv herre over forplantningen. Mennesket kan selv bestemme om det vil føre arten videre. - Fortsette dette sanseløse sølet med organisk materiale, som Zapffe sa. «Naturen gjorde en feil - den lot oss styre vår egen forplantning. En klode uten mennesket - er det en ulykksalig klode?0187

For sitt vedkommende lot Zapffe være å formere seg. Det var hans svar på grunnvilkårene i menneskelivet.

Original

Det originale med Zapffe er naturligvis hans NEI til artens fortsettelse. Camus, Sartre, Heidegger og mange flere av de store i europeisk åndsliv deler jo Zapffe og Ibsens observasjon av misforholdet mellom evne og higen. Men så går de videre. Fortsetter som om ingenting har hendt. Det gjør ikke Zapffe og i dette ligger det et originalt bidrag til tenkningens historie. Har du spørsmål eller kommentarer? Kontakt Studio Sokrates

Musikken

Eksempel på harmoni mellom evne og higen: - Nå o r k e r jeg ikke mer filosofi. -Noen som blir med på jazzklubb og en halvliter?

1: MY SHINING HOUR

Kompon. : ARLEN, HAROLD

Komp-år : 1943

Tekstf. : MERCER, JOHNNY

Utøver : STUBØ, KJERSTI (NOR)

Prod. : STUBØ, KJERSTI

Språk : ENG

Genre : JAZZ

Besetn. : VOK KVINNE + INSTR

Innspilt: 20000315-17 Utgitt: 2001 Spor: 0002

Tid: 0336 Platetit: MY SHINING HOUR

Merke-nr: BLUE JERSEY BJCD 02

Medium : CD Antall: 1

2: THE PASSAGE

Kompon. : HOFF, JAN GUNNAR (NOR)

Utøver : HOFF, JAN GUNNAR (NOR) (TANGENTER) + KJELLEMYR, BJØRN (BASS) +

KLEIVE, AUDUN (TROMMER)

Genre : ILLMUS

Besetn. : TANGENTER + BASS + TROMMER

Innspilt: 199502 Utgitt: 1995 Spor: 0006 Tid: 0417

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: MOVING

Merke-nr: CURLING LEGS C.L.P. CD 16

Medium : CD Antall: 1

Studio Sokrates lørdag 7. desember 2002

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober