NRK Meny
Normal

Vil De bli nihilist i aften?

Det spørs hvordan man ser på Syndefallet.
Den gamle visa om Adam og Eva og eplet og slangen.
Kanskje det ikke var et fall – men et hopp!
Kanskje Eva og Adam hoppet ut av Edens have til et nytt liv med ansvar og frihet?

Friedrich Nietzsche, 1882, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates; Fr. Nietzsche og Clifford Brown, del 6

Eplet, slangen og synden
Vi husker fra bibelhistorietimene på folkeskolen at slangen spurte Eva om Gud hadde sagt noe om hva de fikk lov å spise i Edens have. Eva svarte at de ikke fikk røre kunnskapens tre og ikke spise av fruktene på treet. Eva tok seg et eple likevel fordi slangen sa det ville åpne øynene hennes, hun ville ligne på Gud og forstå forskjellen på rett og vrangt. Ja, og resten husker vi.

Jødiske skriftlærde så ikke på dette som et fall, men snarere som en kontrakt mellom Gud og menneskene: Nå kunne historien begynne og mennesket ta ansvar for seg selv og sine handlinger. Gud og menneskene samarbeider. (På godt og vondt.)

Nietzsche
Kristendommen kom til å se annerledes på saken. Eplet og slangen er symboler på et drastisk feiltrinn som rammer menneskeslekten i alle etterfølgende generasjoner. (Arvesynden.) Feiltrinnet i Edens have ble korrigert av Jesus i dette at Jesus lærte oss om nåden. Den som erkjenner synden kan benådes, frelses og frifinnes. Men bare den som erkjenner sine synder.

Det er naturligvis her Nietzsche klinker til så det gnistrer under den filosofiske hammeren. En tro som fokuserer så sterkt på synd og botsøvelser er patologisk. Man blir syk av den. Eller likegyldig, søndagskristen som besøker kirken og hører litt om døden på korset og går hjem og koker fårikål. Som om ingenting har hendt. (!)

Nihilisme?
Nietzsche mislikte den sterke forkuseringen på synd og botsøvelser, vi nevnte litt om hans forståelse av vellysten som akkompagnerer selvplaging og syndsbevissthet da vi skrev om Vellystens variabler for et par uker siden. De kristnes gud har mistet kraften sin, den duger ikke lenger som kilde for moralen. Slik dukker nihilismen opp hos filosofen:

Ingen verdier kan forankres eller begrunnes lenger. Livet ER, og dermed basta! (Mer om denne siden av saken i Studio Sokrates om Hvilken verden er den virkelige? )

Nietzsche ser for seg at i en tilstand der ingen verdier har forrang må vi lide oss fram til ny erkjennelse. Lide oss fram til en ny selvforståelse, til nye verdier – enten disse kommer ”utenfra” (en ny Gud) eller ”innenfra” (forankret i oss mennesker).

På dette punkt dukker forestillingen om overmennesket opp: Den som klarer å gjennomleve denne eksistensielle lidelsen er ”mer enn menneskelig”. Overmenneskelig, tenker Nietzsche. (Han sikta ikke til tyskerne.)

Vil De bli nihilist i aften?
Det er kanskje fristende å følge Nietzsche et stykke på veien i dette tankesporet. De fleste vil likevel si takk for følget når nihilismen dukker opp og «alt er lov». Den ulykksalige koblingen mellom Nietzsche, Overmennesker (og Herrefolk) fikk verden nok av etter Auschwitz, Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Disse erfaringene gjør det vanskelig å få øye på et annet poeng Nietzsche framfører i tekstene om nihilisme og overmennesket, nemlig kritikken av alle former tenkning som påberoper seg absolutt gyldighet. Enten det er scientismen som hevder vitenskapen kan svare på Alt, eller det er religiøse bevegelser med den samme grunninnstillingen. Nietzsche går til angrep på alle former altomfattende ambisjoner.

Har du hørt på maken?

Musikken
Knut Borge har valgt to stjernenummer med Clifford Brown og trompeten hans. Samarbeidet mellom Clifford og Sarah Vaughan resulterte i et legendarisk album og derfra stammer første musikkstykke. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Jim (Sarah Vaughan & Clifford Brown)
2: Portrait of Jenny (Clifford Brown with Strings)

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP