Hopp til innhold

Vil at Putin skal gå av

– Vi håper Mikhail Borisovich Khodorkovsky stiller som presidentkandidat, fortalte de to løslatte Pussy Riot-medlemmene under en pressekonferanse i dag.

Russia Pussy Riot Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina

– Vi skal jobbe videre for menneskerettigheter, fortalte Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova under dagens pressekonferanse i Moskva.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Punkaktivistgruppen Pussy Riot ble verdenskjent etter stuntet i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva der de, iført fargerike balaklavaer, entret kirkealteret og sang «Jomfru Maria: jag Putin ut».

Aksjonen 21. februar 2012 ble fordømt av både kirken og makthaverne i Russland. Flere av jentene ble anholdt, fengslet og stilt for retten.

Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova har sittet fengslet i halvannet år for stuntet som den russiske stat kaller hooliganisme. Men 23. desember ble begge jentene sluppet fri.

Nytt prosjekt

Deres første ord til pressen vitner om at viljen til fortsatt kamp mot makthaverne i Russland, er stor.

– Russland er som en fangeleir, sa Nadezjda Tolokonnikova da hun slapp ut av fengselet lillejulaften, mens Maria Aljokhina mente løslatelsen var et PR-stunt fra Putins side.

I dag holdt Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova sin første pressekonferanse etter løslatelsen.

Der fortalte de om sitt nye prosjekt Zona Prava (Lovens sone). Deres hovedfokus fremover er å jobbe for menneskerettigheter og spesielt for å bedre forholdene for dem som sitter i fengsel.

– Vi møttes i Krasnojarsk etter løslatelsen for å diskutere vårt nye prosjekt. De to dagene var veldig viktige for å legge en plan for fremtiden, fortalte de to under pressekonferansen.

De vil ikke be noen om penger til prosjektet, men vil hovedsakelig ta i bruk crowdfunding.

– Men den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnij vil hjelpe oss, fortalte Nadezjda Tolokonnikova.

– Vi trenger hjelp for vi har aldri vært organisatorer, sa Maria Aljokhina.

Vil ha Khodorkovsky som president

Manglende ytringsfrihet er hovedproblemet med dagens Russland, sa de to.

– Vår holdning til Vladimir Putin er ikke endret. Vi ønsker fortsatt å gjøre hva de satt oss i fengsel for. Vi ønsker fortsatt å drive ham ut, sa Nadezjda Tolokonnikova og fortalte at hun ønsker den frigitte Kreml-kritikeren, Mikhail Borisovich Khodorkovsky, som mulig ny president.

Det viktigste er derimot å forandre systemert, mente Aljokhina.

– Spørsmålet om hvem som må komme istedenfor Putin, er ikke riktig. Vi må ikke ha et marionettsystem, sa Aljokhina.

– Det vil si at problemet ikke er Putin i og for seg, men passiviteten og folks mangel på kunnskap om sine sivile rettigheter. Men må påta seg dette ansvaret og protestere hvis man er undertrykket. Hvis man ikke er aktiv kommer en ny tyrann etter Putin. Dette var det essensielle i det hun sa, sier den norsk-russiske kunstviteren Ekaterina Sharova som har fulgt saken tett, til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober