NRK Meny
Normal

Viktigere å være en god pappa enn å vinne borgerbrev

Savnet etter barna ble stort for Frode, og han slet med motivasjonen da han skulle ut i sin andre duell i Anno.

Frode Voll i Anno

Frode trivdes i Anno, men merket at savnet etter barna ble stort.

Foto: NRK

– Det var da barna fra latinskolen kom på besøk at savnet etter ungene trigget, sier Frode.

Trebarnsfaren fra Jæren meldte seg på Anno blant annet etter oppfordring fra barna sine. Etter å ha blitt svenn og mester og slått ut Ivar i duell, ble han igjen valgt til 1. duellant. Da var det ikke like lett å finne motivasjon til å være med videre.

– Jeg hadde da, på grunn av sommerferien, vært 10 uker borte fra barna mine. Så jeg slet veldig med ambivalens den siste dagen. Hva var viktigst, å bli med på den siste delen av Anno der lagfølelsen forsvinner og det er alle mot alle, eller å dra hjem til barna, sier han.

Og selv om han la ned en god innsats i kampen mot Fredrik, måtte han se seg slått av en fekter som var raskere enn han selv.

– Da jeg kom hjem til barna var det i rett tid. De kjente på at pappa hadde vært lenge borte da. Og det er viktigere for meg å være en god pappa enn å vinne borgerbrev, sier Frode.

Ryggskade stoppet flydrøm

En annen motivasjon til å bli med på Anno var også fokuset på håndverket. Frode jobber i dag som psykolog, men han gikk først yrkesskole flymekanikerlinjen.

– Etter videregående dro jeg til USA og skulle bli flyingeniør. Men en ryggskade gjorde at jeg måtte endre karriere, sier Frode, som også er utdannet medieviter.

I Anno fikk han prøve seg som pottemaker, et håndverk der han både kunne bruke hendene og utnytte sin estetiske sans.

– For meg var det fint å jobbe med hendene i alle de forskjellige håndverkene under Anno. Aktive hender gir livsglede, og et levende indre, sier han.

Hardt arbeid

Kostholdet i Anno er som kjent ganske annerledes enn i 2016. Det er lite næring i maten, og det merkes fort på deltakerne.

– Det ble lite energi inn, og jeg tok av 5 kilo. Aktive arbeidsdager krever sin kost, sier Frode.

Anno-ukene er uten fridager, så det er lite tid til å hente seg inn igjen. For Frode var det yoga og mindfullness som var hans måte å hente seg inn igjen på. Men selv med harde og lange dager, ser han tilbake på Anno som en positiv opplevelse.

– Anno 1721 var kjekt, for i arbeidet hadde vi et fint felleskap. Vi skapte noe sammen, fikk utfordringer og mestret tiden, sier han.

Frode gjør yoga på Anno

Frode er svært interessert i yoga, og brukte det for å hente seg inn etter harde dager.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix