Viktigere å være en god pappa enn å vinne borgerbrev

Savnet etter barna ble stort for Frode, og han slet med motivasjonen da han skulle ut i sin andre duell i Anno.

Frode Voll i Anno

Frode trivdes i Anno, men merket at savnet etter barna ble stort.

Foto: NRK

– Det var da barna fra latinskolen kom på besøk at savnet etter ungene trigget, sier Frode.

Trebarnsfaren fra Jæren meldte seg på Anno blant annet etter oppfordring fra barna sine. Etter å ha blitt svenn og mester og slått ut Ivar i duell, ble han igjen valgt til 1. duellant. Da var det ikke like lett å finne motivasjon til å være med videre.

– Jeg hadde da, på grunn av sommerferien, vært 10 uker borte fra barna mine. Så jeg slet veldig med ambivalens den siste dagen. Hva var viktigst, å bli med på den siste delen av Anno der lagfølelsen forsvinner og det er alle mot alle, eller å dra hjem til barna, sier han.

Og selv om han la ned en god innsats i kampen mot Fredrik, måtte han se seg slått av en fekter som var raskere enn han selv.

– Da jeg kom hjem til barna var det i rett tid. De kjente på at pappa hadde vært lenge borte da. Og det er viktigere for meg å være en god pappa enn å vinne borgerbrev, sier Frode.

Ryggskade stoppet flydrøm

En annen motivasjon til å bli med på Anno var også fokuset på håndverket. Frode jobber i dag som psykolog, men han gikk først yrkesskole flymekanikerlinjen.

– Etter videregående dro jeg til USA og skulle bli flyingeniør. Men en ryggskade gjorde at jeg måtte endre karriere, sier Frode, som også er utdannet medieviter.

I Anno fikk han prøve seg som pottemaker, et håndverk der han både kunne bruke hendene og utnytte sin estetiske sans.

– For meg var det fint å jobbe med hendene i alle de forskjellige håndverkene under Anno. Aktive hender gir livsglede, og et levende indre, sier han.

Hardt arbeid

Kostholdet i Anno er som kjent ganske annerledes enn i 2016. Det er lite næring i maten, og det merkes fort på deltakerne.

– Det ble lite energi inn, og jeg tok av 5 kilo. Aktive arbeidsdager krever sin kost, sier Frode.

Anno-ukene er uten fridager, så det er lite tid til å hente seg inn igjen. For Frode var det yoga og mindfullness som var hans måte å hente seg inn igjen på. Men selv med harde og lange dager, ser han tilbake på Anno som en positiv opplevelse.

– Anno 1721 var kjekt, for i arbeidet hadde vi et fint felleskap. Vi skapte noe sammen, fikk utfordringer og mestret tiden, sier han.

Frode gjør yoga på Anno

Frode er svært interessert i yoga, og brukte det for å hente seg inn etter harde dager.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Kan bli Årets trønder

  Maleren Håkon Bleken er en av finalistene til tittelen Årets trønder 2018. I november åpnet utstillingen «Do Not Go Gentle» på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, noe NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mente bærer preg av overskudd, kraft og er intenst levende, av snart 90 år gamle Bleken.

 • Får æres-Gullbjørnen

  Den 72 år gamle skuespilleren Charlotte Rampling blir hyllet med æres-Gullbjørn av Berlinalen den 14. februar. Berlin-festivalen skal også vise i alt ti av filmene fra den britiskfødte skuespillerens karriere. Blant dem den omdiskuterte italienske erotiske thrilleren «Nattportieren» fra 1974. For tiden er Rampling i gang med innspillingen av Paul Verhoevens nye film «Benedetta» som har premiere i 2019.

  Charlotte Rampling
  Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB Tema
 • «Dagsrevyen 60 år» mest sette

  I snitt såg 738.000 jubileumssendinga til Dagsrevyen på laurdag viser TNS Gallup. Det er meir enn noko anna program denne helga med ein marknadsdel på 54,7%. Dermed utkonkurrerte sendinga Idol-finalen på TV2 som i snitt vart sett av 444.000.