Vikingskip på krigsstien

Tuneskipet har lenge stått i skyggen av de andre utstilte vikingskipene på Vikingskiphuset i Oslo, men seiler nå frem som det hurtigste skipet vikingene brukte til tokt.

tUNESKIPET

TUNESKIPET: Trolig ble dette skipet brukt av vikingene i kamp. Skipet er nå i svært dårlig forfatning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Dette må ha vært et krigsskip. Det er helt tydelig at det er blitt bygget for at båten skal gå vanvittig fort, sier Bjarte Aarseth, overingeniør ved Kulturhistorisk museum.

Nå gjør Aarseth noe som aldri er blitt gjort før. Han undersøker Tuneskipet, vikingskipet som ble gravd frem ved Rolvsøy i Østfold, millimeter for millimeter.

I undersøkelsen skannes hver 0.005 millimeter av skipet, som er svært ødelagt. På avstand ligner det mest på en svart plankehaug.

Ved hjelp av skanningen kan forskeren finne ut hvordan skipet ble brukt, og hvordan det så ut før deler forsvant. Ifølge Aarseth ser det ut til at vikingskipet gikk hurtig, og at det trolig ble brukt da vikingene skulle på tokt.

Bjarte Aarseth scanner vikingskipene

VIKINGKJENNER: Bjarte Aarseth oppdager stadig nye ting når han skanner Tuneskipet

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

På Instagram hver uke

Hver uke bruker Aarseth Instagram til å dele rapporter om arbeidet og avsløringer om hvordan skipet er bygget. Han forteller at han er overrasket over hvor mange internasjonale reaksjoner han får, og at mange følger med på arbeidet.

Bakgrunnen for at museet 3D-skanner skipet er at Tuneskipet, som de andre vikingskipene på museet, skal flyttes. Før dette kan skje må museet undersøke forfatningen de er i. Og forfatningen til Tuneskipet er ikke spesielt god, blant annet er mange bord ødelagt.

Men i kartleggingen trår også historien om skipet fram, forteller Aarseth.

Tuneskipet

KRIGSHISTORIE: Tuneskipets historie nøstes sakte med sikkert opp.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ble hentet ut med hest og slede

Aarseth beskriver Tuneskipet som et ekstremt flott skip. Han planlegger å lage en 3D-modell av skipet når skanningen er ferdig.

I sin tid ble Tuneskipet hentet ut med hest og slede fra en stor gravhaug i Østfold. Man regner med at skipet ble bygget rundt år 900. I skipet ble det funnet to spydspisser, brynje og sverd.

Ved hjelp av skanningen kan museet nå gjenskape skipet i sin storhetstid.

– Skipet er bygd med et formål. Profilene er ikke fullført helt ned til kjølen. Det har hastet med å bygge det. De har hatt det travelt med å få det klart til tokt, sier Aarseth.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK