Hopp til innhold

Vikingskip på krigsstien

Tuneskipet har lenge stått i skyggen av de andre utstilte vikingskipene på Vikingskiphuset i Oslo, men seiler nå frem som det hurtigste skipet vikingene brukte til tokt.

tUNESKIPET

TUNESKIPET: Trolig ble dette skipet brukt av vikingene i kamp. Skipet er nå i svært dårlig forfatning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Dette må ha vært et krigsskip. Det er helt tydelig at det er blitt bygget for at båten skal gå vanvittig fort, sier Bjarte Aarseth, overingeniør ved Kulturhistorisk museum.

Nå gjør Aarseth noe som aldri er blitt gjort før. Han undersøker Tuneskipet, vikingskipet som ble gravd frem ved Rolvsøy i Østfold, millimeter for millimeter.

I undersøkelsen skannes hver 0.005 millimeter av skipet, som er svært ødelagt. På avstand ligner det mest på en svart plankehaug.

Ved hjelp av skanningen kan forskeren finne ut hvordan skipet ble brukt, og hvordan det så ut før deler forsvant. Ifølge Aarseth ser det ut til at vikingskipet gikk hurtig, og at det trolig ble brukt da vikingene skulle på tokt.

Bjarte Aarseth scanner vikingskipene

VIKINGKJENNER: Bjarte Aarseth oppdager stadig nye ting når han skanner Tuneskipet

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

På Instagram hver uke

Hver uke bruker Aarseth Instagram til å dele rapporter om arbeidet og avsløringer om hvordan skipet er bygget. Han forteller at han er overrasket over hvor mange internasjonale reaksjoner han får, og at mange følger med på arbeidet.

Bakgrunnen for at museet 3D-skanner skipet er at Tuneskipet, som de andre vikingskipene på museet, skal flyttes. Før dette kan skje må museet undersøke forfatningen de er i. Og forfatningen til Tuneskipet er ikke spesielt god, blant annet er mange bord ødelagt.

Men i kartleggingen trår også historien om skipet fram, forteller Aarseth.

Tuneskipet

KRIGSHISTORIE: Tuneskipets historie nøstes sakte med sikkert opp.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ble hentet ut med hest og slede

Aarseth beskriver Tuneskipet som et ekstremt flott skip. Han planlegger å lage en 3D-modell av skipet når skanningen er ferdig.

I sin tid ble Tuneskipet hentet ut med hest og slede fra en stor gravhaug i Østfold. Man regner med at skipet ble bygget rundt år 900. I skipet ble det funnet to spydspisser, brynje og sverd.

Ved hjelp av skanningen kan museet nå gjenskape skipet i sin storhetstid.

– Skipet er bygd med et formål. Profilene er ikke fullført helt ned til kjølen. Det har hastet med å bygge det. De har hatt det travelt med å få det klart til tokt, sier Aarseth.

Kulturstrøm

  • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

    Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

    16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

    – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

    Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

    Hermine Svortevik Oen
    Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.