– Dette må ha vært et krigsskip. Det er helt tydelig at det er blitt bygget for at båten skal gå vanvittig fort, sier Bjarte Aarseth, overingeniør ved Kulturhistorisk museum.
Nå gjør Aarseth noe som aldri er blitt gjort før. Han undersøker Tuneskipet, vikingskipet som ble gravd frem ved Rolvsøy i Østfold, millimeter for millimeter.
- Les også:
- Les også:
I undersøkelsen skannes hver 0.005 millimeter av skipet, som er svært ødelagt. På avstand ligner det mest på en svart plankehaug.
Ved hjelp av skanningen kan forskeren finne ut hvordan skipet ble brukt, og hvordan det så ut før deler forsvant. Ifølge Aarseth ser det ut til at vikingskipet gikk hurtig, og at det trolig ble brukt da vikingene skulle på tokt.
VIKINGKJENNER: Bjarte Aarseth oppdager stadig nye ting når han skanner Tuneskipet
Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRKPå Instagram hver uke
Hver uke bruker Aarseth Instagram til å dele rapporter om arbeidet og avsløringer om hvordan skipet er bygget. Han forteller at han er overrasket over hvor mange internasjonale reaksjoner han får, og at mange følger med på arbeidet.
Bakgrunnen for at museet 3D-skanner skipet er at Tuneskipet, som de andre vikingskipene på museet, skal flyttes. Før dette kan skje må museet undersøke forfatningen de er i. Og forfatningen til Tuneskipet er ikke spesielt god, blant annet er mange bord ødelagt.
Men i kartleggingen trår også historien om skipet fram, forteller Aarseth.
KRIGSHISTORIE: Tuneskipets historie nøstes sakte med sikkert opp.
Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRKBle hentet ut med hest og slede
Aarseth beskriver Tuneskipet som et ekstremt flott skip. Han planlegger å lage en 3D-modell av skipet når skanningen er ferdig.
I sin tid ble Tuneskipet hentet ut med hest og slede fra en stor gravhaug i Østfold. Man regner med at skipet ble bygget rundt år 900. I skipet ble det funnet to spydspisser, brynje og sverd.
Ved hjelp av skanningen kan museet nå gjenskape skipet i sin storhetstid.
– Skipet er bygd med et formål. Profilene er ikke fullført helt ned til kjølen. Det har hastet med å bygge det. De har hatt det travelt med å få det klart til tokt, sier Aarseth.
- Les også:
- Les også: