Vikingskip på krigsstien

Tuneskipet har lenge stått i skyggen av de andre utstilte vikingskipene på Vikingskiphuset i Oslo, men seiler nå frem som det hurtigste skipet vikingene brukte til tokt.

tUNESKIPET

TUNESKIPET: Trolig ble dette skipet brukt av vikingene i kamp. Skipet er nå i svært dårlig forfatning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Dette må ha vært et krigsskip. Det er helt tydelig at det er blitt bygget for at båten skal gå vanvittig fort, sier Bjarte Aarseth, overingeniør ved Kulturhistorisk museum.

Nå gjør Aarseth noe som aldri er blitt gjort før. Han undersøker Tuneskipet, vikingskipet som ble gravd frem ved Rolvsøy i Østfold, millimeter for millimeter.

I undersøkelsen skannes hver 0.005 millimeter av skipet, som er svært ødelagt. På avstand ligner det mest på en svart plankehaug.

Ved hjelp av skanningen kan forskeren finne ut hvordan skipet ble brukt, og hvordan det så ut før deler forsvant. Ifølge Aarseth ser det ut til at vikingskipet gikk hurtig, og at det trolig ble brukt da vikingene skulle på tokt.

Bjarte Aarseth scanner vikingskipene

VIKINGKJENNER: Bjarte Aarseth oppdager stadig nye ting når han skanner Tuneskipet

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

På Instagram hver uke

Hver uke bruker Aarseth Instagram til å dele rapporter om arbeidet og avsløringer om hvordan skipet er bygget. Han forteller at han er overrasket over hvor mange internasjonale reaksjoner han får, og at mange følger med på arbeidet.

Bakgrunnen for at museet 3D-skanner skipet er at Tuneskipet, som de andre vikingskipene på museet, skal flyttes. Før dette kan skje må museet undersøke forfatningen de er i. Og forfatningen til Tuneskipet er ikke spesielt god, blant annet er mange bord ødelagt.

Men i kartleggingen trår også historien om skipet fram, forteller Aarseth.

Tuneskipet

KRIGSHISTORIE: Tuneskipets historie nøstes sakte med sikkert opp.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Ble hentet ut med hest og slede

Aarseth beskriver Tuneskipet som et ekstremt flott skip. Han planlegger å lage en 3D-modell av skipet når skanningen er ferdig.

I sin tid ble Tuneskipet hentet ut med hest og slede fra en stor gravhaug i Østfold. Man regner med at skipet ble bygget rundt år 900. I skipet ble det funnet to spydspisser, brynje og sverd.

Ved hjelp av skanningen kan museet nå gjenskape skipet i sin storhetstid.

– Skipet er bygd med et formål. Profilene er ikke fullført helt ned til kjølen. Det har hastet med å bygge det. De har hatt det travelt med å få det klart til tokt, sier Aarseth.

Kulturstrøm

 • Fransk komponist drept av bjørn

  Julien Gauthier (44), huskomponist hos Orchestre de Bretagne, søkte inspirasjon til en ny symfoni i villmarka i Canada da han ble angrepet og drept av en Grizzlybjørn, melder Le Parisien. Gauthier var kjent for å bruke naturlyder i musikken sin.

 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.