Hopp til innhold

Vikingmuseet på Borg

Her kan vi se langhuset slik det antagelig så ut før høvdingen forlot det rundt 900. Vi kan også se hvordan husets folk levde og kledde seg. For Lofotr er et levende vikingmuseum der formidlingen tas på alvor.

Vikingmuseet på Borg
Foto: Nina Skurtveit / NRK

En viking på Borg

En viking på Borg.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

På en kunstreise til Lofoten er også Lofotr Vikingmuseum på Borg et besøk verd. Med sitt rekonstruerte langhus og sine arkeologiske funn gir det en innsikt i både stilhistorie og byggeskikk som er relevant også for kunsthistorien. Dessuten har museet lykkes i å levendegjøre livet i vikingetiden! Det langhuset man fant tuftene av i 1981, er det største man har avdekket og stammer fra tiden 500 - 900 e.Kr. Det rekonstruerte huset vi ser idag, er plassert et lite stykke fra det opprinnelige der utgravninger enda ikke er ferdig. Utenfra dominerer spontaket - som på våre stavkirker.

Hester beiter utenfor vikinghuset på Borg.
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Mektig høvdinghus

På 500-tallet ble det antagelig reist et 67 meter langt hus her på Borg - som etter etpar ombygginger var hele 83 meter i lengde i begynnelsen av vikingtiden. Høyden var antagelig 9 meter. Idag kan vi som besøker Vikingmuseet vandre gjennom rommene som er bygget opp slik man utfra funn mener det har vært: boligdelen, inngangsrommet, gildehallen, lageret og fjøset - idag innredet som utstillingslokaler. Konstruksjonene er interessante med to rader med stolper, søyler eller staver av tre på sviller som danner et treskipet langhus. Øverst på stolpene er det festet knekter som bærer bjelker som igjen bærer den lange takbjelken som taksperrene hviler på. Lyskilden var ljoren i taket og fakler.

Fra høvdingesetet i gildehallen.

Fra høvdingsetet i gildehallen.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Levende museum

En vandring sammen med guidene i tidsriktige drakter gir også innblikk i livet i huset med håndverk og matlaging. Vi ser oppstaveven og annen redskap i boligdelen og høvdingsetet i gildehallen.

En seng for vikinger!

En seng for vikinger!

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Den sammenleggbare sengen og diverse smykker, drakter og annen informasjon finner vi innover i bygget. Utenfor beiter sauer og hester - og har man anledning anbefales også en tur til Borgpollen med sine tre tufter fra vikingtid og middelalder. Den største er 26 meter og kunne ha rommet et stort vikingskip. For å illustrere hvordan det kan ha vært kan man ved Varpnesodden se rekonstruksjoner både av naustet og et skip på størrelse med det kjente Gokstadskipet. For vikingenes tokter gikk langt, langt avgårde. Det viser funn ved utgravningene.

Vikingepar i tidens klesmote.

Vikingepar i tidens klesmote.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober