Hopp til innhold

Vikinger på film-ønskelisten

Suksessduoen i norsk film, Espen Sandberg og Joachim Rønning vil lage film om vikingene. Om de får penger, gjenstår å se.

Espen Sandberg Joachim Rønning

Duoen Espen Sandberg og Joachim Rønning vil lage film om vikinger.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Joachim Rønning er taus om prosjektet, men både han og Espen Sandberg har søkt Norsk filminstitutt om stipend, men har ennå ikke fått svar.

– Vi har alltid drømt om å lage en vikingfilm, sier Joachim Rønning. Ut over det vil han ikke kommentere planene.

Historien de to har vist interesse for, kan leses i boka «Hard er mitt lands lov». Den er skrevet av debutanten Tore Kvæven og kom ut på Samlaget i fjor.

– En fantastisk bok

– Det er en helt fantastisk bok, men om vi vil bygge på denne historien alene er ikke helt avklart, sier Rønning. De har imidlertid opsjon på rettighetene.

Tore Kvæven

Tore Kvæven

Foto: Tove K. Breistein

Tore Kvævens bok «Hard er mitt lands lov» skildrer en vill havferd med det norske skipet «Havjerven». Det ligger til havn i Roma og høvdingen blir drept i sverdkamp av grønlendingen Ulfr.

Han tar høvdingtittelen og lokker mannskapet med på en farlig ferd lags kysten av Afrika og opp Kongo-elven.

– Jeg krysser fingrene for at det blir film av boka mi, sier Tore Kværven til NRK.no. Den fikk strålende anmeldelser da den kom ut i fjor, og er skrevet på nynorsk.

Eit uhyrleg og gigantisk monster gleid stille fram frå skjulet sitt bak trea. Eit grufullt hovud, med løvekjeft og slue plirande auge, som på ein listig slange.

Fra «Hard er mitt lands lov»

Monstret er vikingskipet «Havjerven».

Informasjonssjef i Samlaget, Karin Helgøy forteller at boka «Hard er mitt lands lov» nylig er solgt til Tsjekkia og Danmark. Tore Kvæven forteller at han er i gang med minst to bøker til, men de handler ikke nødvendigvis om vikinger.

Russel Crowe

Russel Crowe i «Gladiator»

Foto: HO / REUTERS

Hvis du kunne velge hovedpersonen Ulfr på øverste hylle, hvem ville du valgt?

– Inne i hodet ser jeg for meg australske Russel Crowe i filmen «Gladiator», sier Kvæven.

NFI deler ut seks stipend i året. VIP betyr «vekst-i prosjekt» og hvert stipend er på 200.000 kroner. Stipendet skal gi etablerte langfilmregissører tid til fordypning og rom for eksperimentering.

Rønning og Sandberg står bak filmene «Max Manus» og «Kon-Tiki».

Kulturstrøm

 • Angelina Jolie anklager Brad Pitt for vold mot henne og barna

  Angelina Jolie (47) anklager Brad Pitt (58) for vold mot både henne og barna på en flytur i 2016, går det fram av rettsdokumenter.

  Påstandene kommer fram i forbindelse med et motsøksmål Jolie har reist i en disputt over skuespillerparets eiendeler, særlig en bolig og en vingård i Frankrike. Søksmålet er uavhengig av den pågående skilsmissen, som Jolie ba om ikke lenge etter den angivelige episoden.

  I søksmålet, som New York Times omtalte først, heter det Pitt under en flytur fra Frankrike til California tok kvelertak på ett av barna og slo et annet i ansiktet. I tillegg skal han ha tatt tak i Jolies hode og ristet henne, samt helt øl på Jolie og øl og rødvin på barna, heter det. Pitt anklages også for verbalt mishandling.

  En representant for Pitt avviser påstandene på det sterkeste overfor nyhetsbyrået AP, og kaller dem «oppkok som bare skader familien».

  Anklagene om volden ble først gjort offentlig kort tid etter flyturen, men rapportene var da vage, og detaljene kom fram i skilsmissedokumenter og i etterforskninger fra det føderale politiet FBI og barnevernstjenesten i Los Angeles, som begge konkluderte med at det ikke var nødvendig å gå til rettslige skritt mot Pitt.

  (NTB)

  Angelina Jolie anklager Brad Pitt for fysisk og verbalt misbruk mot henne og parets barn på en flytur i 2016, går det fram av rettsdokumenter
  Foto: AP
 • Countrystjernen Loretta Lynn er død

  Loretta Lynn er død, 90 år gammel. I en uttalelse gitt til AP sier Lynns familie at hun døde tirsdag i sitt hjem i Hurricane Mills i Tennessee.

  Obit Loretta Lynn
  Foto: Mark Zaleski / AP