– Å komme inn i en bokhandel er nesten som å gå inn i en godtebutikk – det er vanskelig å begrense seg, sier Vigdis Hjorth til NRK.
Forfatteren mottok i dag Årets Bokhandlerpris, som går til boka som har vært bokhandlernes favorittbok det siste året.
I år ble det Hjorth sin bok «Arv og miljø».
– Det er kanskje fordi det er en god historie, som handler om familierelasjoner som mange kan kjenne seg igjen i og som kan være komplisert, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NRK om vinnerboka.
Omdiskutert bok
– Den har dessuten skapt stor oppmerksomhet, og blitt heftig debattert, som gjør at folk går til bokhandlene for å kjøpe boka, sier Helleland videre.
BERØMMER BOKA: Kulturminister Linda Hofstad Helleland forteller at det er en god historie mange kan kjenne seg igjen i som har vunnet årets pris.
Foto: Braastad, Audun / NTB scanpixBoken har vært mye omtalt og debattert siden utgivelsen, der spørsmålet har vært om den som roman har vært for virkelighetsnær.
Blant annet har Aftenposten publisert en rekke saker der de påstår at forfatteren bruker detaljer fra hennes virkelige liv i boken.
Hjorth forteller at det betyr mye for henne å vinne prisen, og at hun får mange tilbakemeldinger som sier «du har skrevet om meg».
– Det er ikke meg
Forfatterens svar på debatten er helt klart:
– Bergljot er ikke meg, det er helt sikkert, sier hun om hovedpersonen, og forteller at hun har fulgt debatten fra sidelinjen.
– Ville jeg skrevet noe selvbiografisk kunne jeg jo kalt karakteren Vigdis Hjorth. Jeg insisterer på det.
Men det er en grunn til at noen ser likhetstrekk?
– Det er nesten litt rart, fordi de kjenner ikke mitt liv. Det må være mulig å skrive en roman uten at mitt privatliv skal granskes. Det har ingenting med saken å gjøre, svarer hun.
Forbauset over debatten
OMSLAG: Slik ser omslaget på vinnerboka ut.
Hjorth forteller at hun tematiserer forhold som tilhører privatsfæren, og at hun ble overrasket over at det var det selvbiografiske som ble debatten rundt boka.
– Jeg tar opp et stort, samfunnsmessig problem i boka. Det har forbauset meg at man ikke var valgt å fokusere på det, men heller meg, sier hun.
Med det henviser Hjorth til faren i boka som begår overgrep mot sin datter fra hun er fem til syv år.
– Da tenker jeg at den debatten er avsporet.