NRK Meny
Normal

Vigdis Hjorth vinner Bokhandlerprisen

Forfatteren vant for romanen «Arv og miljø». Hun holdt takketalen sin på rim.

Vigdis Hjorth mottar Bokhandlerprisen

TAKKET PÅ RIM: Hjorth har over 30 utgivelser bak seg og har vunnet mange priser. Nå har hun en til.

– Jeg vil takke deg for mange gode leseropplevelser, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun delte ut Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth på Litteraturhuset i Oslo.

Forfatteren holdt takketalen sin på rim.

– Det er en ære, å få være, her på Bokhandlernes egen pris, som overrekkes på så staselig vis, startet hun talen med.

Vigdis Hjorth vinner Bokhandlerprisen for romanen «Arv og miljø». En roman om familiehistorie og et arveoppgjør som setter voldsomme krefter i sving.

LES: Anmeldelse av vinnerboka «Arv og miljø»

Takker norske bokhandlere

Bokhandlerprisen deles ut hvert år etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinneren får en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas.

Vigdis Hjorth

RINGREV: Hjorth debuterte allerede i 1983 med barneboken «Pelle-Ragnar i den gule gården» som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for.

Foto: Kjell Ruben/Palookaville

Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

– Jeg har tilbrakt store deler av barndommen, ungdommen og voksenlivet i bokhandelens trygge atmosfære, selv om bøkenes innhold nok kunne ryste meg. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel, sier forfatteren.

Debattert bok

Boken «Arv og miljø» har vært hyppig debattert i høst etter at Aftenposten skrev flere saker der de påstår at forfatteren beskriver detaljer fra sitt virkelige liv i boken.

På spørsmålet om det som står i boken er sant sa Hjort dette under en samtale på Litteraturhuset i oktober:

– Nja, som romanforfatter mener jeg romaner målbærer historisk sannhet. Men det er klart at det å begynne å bruke juridiske, vitenskapelige metoder og faktasjekke romaner, det blir en helt feil inngang, sa hun.

Ti bøker var nominert til Bokhandlerprisen. Blant dem Anne B. Ragdes «Alltid tilgivelse», Frode Gryttens «Menn som ingen treng» og Iben Akerlies «Lars er LOL».

Vigdis Hjorth hyllet bokhandlerne da hun mottok årets Bokhandlerpris.

VIDEO: Se hele overrekkelsen og takketalen.

Kulturstrøm

 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)

 • Vant pris under Oslo Runway

  Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  Vinneren av BIK BOK RUNWAY AWARD 2018 er HAiKw/
  Foto: Getty Images / OSLO RUNWAY