Vigdis Hjorth vinner Bokhandlerprisen

Forfatteren vant for romanen «Arv og miljø». Hun holdt takketalen sin på rim.

Vigdis Hjorth mottar Bokhandlerprisen

TAKKET PÅ RIM: Hjorth har over 30 utgivelser bak seg og har vunnet mange priser. Nå har hun en til.

– Jeg vil takke deg for mange gode leseropplevelser, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun delte ut Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth på Litteraturhuset i Oslo.

Forfatteren holdt takketalen sin på rim.

– Det er en ære, å få være, her på Bokhandlernes egen pris, som overrekkes på så staselig vis, startet hun talen med.

Vigdis Hjorth vinner Bokhandlerprisen for romanen «Arv og miljø». En roman om familiehistorie og et arveoppgjør som setter voldsomme krefter i sving.

LES: Anmeldelse av vinnerboka «Arv og miljø»

Takker norske bokhandlere

Bokhandlerprisen deles ut hvert år etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinneren får en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas.

Vigdis Hjorth

RINGREV: Hjorth debuterte allerede i 1983 med barneboken «Pelle-Ragnar i den gule gården» som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for.

Foto: Kjell Ruben/Palookaville

Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

– Jeg har tilbrakt store deler av barndommen, ungdommen og voksenlivet i bokhandelens trygge atmosfære, selv om bøkenes innhold nok kunne ryste meg. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel, sier forfatteren.

Debattert bok

Boken «Arv og miljø» har vært hyppig debattert i høst etter at Aftenposten skrev flere saker der de påstår at forfatteren beskriver detaljer fra sitt virkelige liv i boken.

På spørsmålet om det som står i boken er sant sa Hjort dette under en samtale på Litteraturhuset i oktober:

– Nja, som romanforfatter mener jeg romaner målbærer historisk sannhet. Men det er klart at det å begynne å bruke juridiske, vitenskapelige metoder og faktasjekke romaner, det blir en helt feil inngang, sa hun.

Ti bøker var nominert til Bokhandlerprisen. Blant dem Anne B. Ragdes «Alltid tilgivelse», Frode Gryttens «Menn som ingen treng» og Iben Akerlies «Lars er LOL».

Vigdis Hjorth hyllet bokhandlerne da hun mottok årets Bokhandlerpris.

VIDEO: Se hele overrekkelsen og takketalen.

Kulturstrøm

 • Ny Woodstock-festival i august

  Hiphop-artisten Jay-Z er blant trekkplastrene når den legendariske Woodstock-festivalen «gjenopplives» etter 50 år. Sommerens konsert skal hete Bethel Woods og blir arrangert 16. til 18. august i Watkins Glen i New York,

  Logo for Woodstock 2019
  Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS
 • Disney overtar 21st Century Fox

  Walt Disney overtar onsdag Rupert Murdochs 21st Century Fox for 71 milliarder dollar. Disney-overtakelsen kan få store følger og 5000 Fox-ansatte kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.