Hopp til innhold

Vigdis Hjorth vinner Bokhandlerprisen

Forfatteren vant for romanen «Arv og miljø». Hun holdt takketalen sin på rim.

Vigdis Hjorth mottar Bokhandlerprisen

TAKKET PÅ RIM: Hjorth har over 30 utgivelser bak seg og har vunnet mange priser. Nå har hun en til.

– Jeg vil takke deg for mange gode leseropplevelser, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun delte ut Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth på Litteraturhuset i Oslo.

Forfatteren holdt takketalen sin på rim.

– Det er en ære, å få være, her på Bokhandlernes egen pris, som overrekkes på så staselig vis, startet hun talen med.

Vigdis Hjorth vinner Bokhandlerprisen for romanen «Arv og miljø». En roman om familiehistorie og et arveoppgjør som setter voldsomme krefter i sving.

LES: Anmeldelse av vinnerboka «Arv og miljø»

Takker norske bokhandlere

Bokhandlerprisen deles ut hvert år etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinneren får en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas.

Vigdis Hjorth

RINGREV: Hjorth debuterte allerede i 1983 med barneboken «Pelle-Ragnar i den gule gården» som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for.

Foto: Kjell Ruben/Palookaville

Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

– Jeg har tilbrakt store deler av barndommen, ungdommen og voksenlivet i bokhandelens trygge atmosfære, selv om bøkenes innhold nok kunne ryste meg. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel, sier forfatteren.

Debattert bok

Boken «Arv og miljø» har vært hyppig debattert i høst etter at Aftenposten skrev flere saker der de påstår at forfatteren beskriver detaljer fra sitt virkelige liv i boken.

På spørsmålet om det som står i boken er sant sa Hjort dette under en samtale på Litteraturhuset i oktober:

– Nja, som romanforfatter mener jeg romaner målbærer historisk sannhet. Men det er klart at det å begynne å bruke juridiske, vitenskapelige metoder og faktasjekke romaner, det blir en helt feil inngang, sa hun.

Ti bøker var nominert til Bokhandlerprisen. Blant dem Anne B. Ragdes «Alltid tilgivelse», Frode Gryttens «Menn som ingen treng» og Iben Akerlies «Lars er LOL».

Vigdis Hjorth hyllet bokhandlerne da hun mottok årets Bokhandlerpris.

VIDEO: Se hele overrekkelsen og takketalen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.