Hopp til innhold

Vieux Farka Touré - Vieux Farka Touré

Som far så sønn. Vieux Farka Tourés debutplate er solid plassert farens fotspor, uten at det gjør noe som helst.

Vieux Farka Touré

Når Vieux Farka Touré debuterer, har det gått et snaut år siden hans far, legenden Ali Farka Touré, døde. Ali er sterkt tilstedeværende på sønnens debutplate, både fysisk og åndelig. Men det gjør ingenting, for dette er tross alt musikk fra Afrika.

Som far, så sønn

De gamle er jo eldst. Og når det gjelder musikere som Julian Lennon, Ziggy Marley og Jakob Dylan, kan man vel bare si seg enig. I popindustriens evige jakt på det neste store, det nyeste og det evige brudd med fortida, er det å bære navnet til en berømt forelder et toegget sverd. Bare spør Jack Vreeswijk.

Men det er i vestens popverden. Afrika er ikke helt det samme. Der finnes en annen kontinuitet som gjør at ingen ville synes det er rart at musikeryrket går i arv fra far til sønn.

Vieux Farka Touré er sønnen til Ali Farka Touré, den kanskje største stjernen fra Mali noen gang – og det sier en del - Mali er et land som har fostret mange av Afrikas mest kjente musikere de siste tiårene. Hadde Vieux vært vokst opp et annet sted, hadde han kanskje satt seg fore å gjøre noe strålende nytt, noe ingen hadde hørt maken til.

I stedet gjør han det motsatte. Han fikk med seg sin berømte far i studio før han døde. Det samme gjorde pappas samarbeidspartner Toumani Diabaté, som bidrar med lyrisk spill på kora, den vestafrikanske harpen. 

Overbeviste faren

Vieux Farka Touré

Toumani Diabaté er 71. generasjon koraspiller fra Mali, og griot, denne vestafrikanske skalden, som fremdeles er en levende tradisjon i deler av Vest-Afrika - en tradisjon som går i arv fra far til sønn. Toumani var den som tok Vieux Farka Touré under sine vinger for fem år siden, og som til slutt overbeviste pappa Ali at sønnen skulle bli musiker. Ali ville ikke egentlig det. Han ville spare sønnen for slitet. Det var først helt på slutten at han ble overbevist om at sønnen ikke var til å stoppe, og han ble altså med i studio for å hjelpe til.

Magisk svenneprøve

Resultatet er ikke til å ta feil av. Vieux Farka Touré er fremdeles ung og uerfaren gitarist, og mangler det mesterlige overblikket som Ali Farka Touré hadde på sin siste plate – fjorårets kanskje beste utgivelse uansett sjanger – ”Savane”. Men Vieux fører arven videre, og med den magien. Magien i lyden av ørkenen, bluesens arnested i det nordlige Mali. Muligens er det bare et svennestykke vi har her, begynnelsen på et langt musikalsk liv. Men for en debut!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober