En liten del spiser vi ferskt, resten blir tørket til bruk utover året. Traktkantarellene utvikler en helt spesiell, krydderlignende aroma dersom det tillates å tørke i vanlig, tørr romtemperatur. Min kones spesialitet er ”chả”, en slags omelett lagd med denne tørkede soppen. Tenk at du kan nyte litt høst midt i vinteren!
Ingredienser:
(Porsjonert for 2 personer)
▪ 1 håndfull tørkede traktkantareller (evt. nyplukkede)
▪ 1/4 dels bunt miến (erte-vermicelli)
▪ 3 egg
▪ 50 g opphakket kjøtt (kylling/svin/okse)
▪ Vårløk
▪ 1 flatt teskje salt (eller 1 spiseskje fiskesaus)
▪ Pepper eller andre krydre
Fremgangsmåte:
▪ Svell ut miến og traktkantarellene (hvis det er tørket) i hver sin bolle i ca ½ time. Slå ut vannet. Klipp opp vermicelli trådene med saks ned til ca 5 cm lengder, og hakk opp soppen til passende små stykker.
▪ Finhakk kjøttet. Skjær opp løk. Varm olje i en panne. Stek kjøtt og løk sammen med soppen i panna med halvparten av saltet. Når kjøttet er gjennomstekt, hell innholdet i pannen over i et fat, og la stå litt mens vi starter med å blande ingrediensene til chả-en
▪ Knakk eggene i en stor bolle og visp litt til hviten og gulen er blandet. Hell i oppkuttet miến, samt det stekte kjøttet, løken og soppen fra tidligere og rør om så det hele er godt blandet. Smak til med resten av saltet eller fiskesausen samt pepper eller andre krydre.
▪ Varm opp panna igjen med litt olje. Hell så innholdet i bollen i pannen og legg på lokk. Etter ca 5-10 minutter har eggene har blitt stekte og bundet sammen alt til en chả.
*Châ er samlebetegnelsen på en rekke vietnamesiske retter. Det er opphakkede eller oppmalte ingredienser som sammenstilles i en form med et bindemiddel som siden stekes eller dampes, ikke så mye ulik en pudding eller en omlett. Châ er ikke imidlertid ikke en desert. Den er altid tilsatt salt, og skal spises sammen med ris. konsistensen på forskjellige retter av Châ varierer fra å være så løst som hardkokte egg, til så fast som julesylte.