Hopp til innhold

Butikken som holder fast i videostrømmen

Hovedstadens aller siste tradisjonelle videobutikk, Video Nova Majorstua, holder fortsatt stand mot strømmetjenestene. – Jeg skjønner godt at det ikke er noe marked for andre butikker, sier butikksjef Øyvind Pettersen.

Video Nova Majorstua

EN FILM OG LITT SMÅGODT: Butikksjef Øyvind Pettersen hos Video Nova Majorstua i Oslo ekspederer to videokunder.

Foto: John Berge

Fasadeskiltet er noe slitt og vindusutstillingene er ikke like imponerende som vi husker de fra DVD-ens gullalder. Men stemningen er den samme gamle. Kunder rusler rundt i lokalene på jakt etter gode filmopplevelser. Sluttdatoen er ikke annonsert. Video Nova holder på så lenge det går rundt.

– Mange tror vi har stengt allerede og er overrasket at døren er åpen, sier Øyvind Pettersen.

– Men lønner det seg å drive butikken?

– Vi har få ansatte. Vi har mange videofilmer som det tar tid før strømmetjenestene får og vi har et godt utvalg i smalere film som folk fortsatt er interessert i, forteller butikksjefen.

Video Nova Majorstua

UTVALG: Butikklokalene bugner fortsatt av fysisk video.

Foto: John Berge

Startet i 1979

Det er 37 år siden eier Pål Granlund startet selskapet som nå heter Video Nova. På det meste var det 13 butikker og en nettbutikk. Nettsatsingen er for lengst lagt ned og hele kjeden gikk konkurs våren 2013.

Men Granlunds butikk på Majorstua i Oslo var utenfor hovedkjeden. Granlund kjøpte konkursboet og forsøkte med noen butikker. Per november 2015 er det kun Majorstua og Strømmen-avdelingen som er i drift.

Det er få butikker igjen av samme slag andre steder i Norge: Riwa Heimdal i Trondheim og Filmgalleriet i Haugesund er to av de andre. Store kjeder som Showtime og Bærum videosenter eksisterer ikke mer.

Pål Granlund

VETERAN: Pål Granlund (67) har ikke gitt opp film- og videobransjen, selv om videokjeden hans nærmer seg slutten. Granlund driver også filmdistributørselskapet Star Media Entertainment.

Piratfilm

Ifølge Granlund er det ikke nødvendigvis de lovlige strømmetjenestene som knekker de tradisjonelle videobutikkene.

– Det er ulovlig nedlasting og strømming som har skylden, mener han.

– Jeg greier ikke å se noen muligheter til å bekjempe den. Hadde jeg sett det, ville jeg vært mer optimistisk.

Granlund er oppgitt:

– Det er så mye på nettet at du greier ikke å få stoppet det. Det blir verre og verre. Netflix er den store offisielle og den største konkurrenten, men jeg tror det ville vært mulig å drive om det ikke hadde vært for at ting spres ulovlig via nettet. Nå tror jeg ikke det er mulig for noen utleiebutikker. Nå er det bare spørsmål om tid før alle er borte, sier Granlund.

– Har ikke frafallet av Popcorntime og blokkering av The Pirate Bay hjulpet heller?

– Vi har ikke merket noe til det.

Videobutikk

EN AV DE SISTE: Kunder hos Video Nova Majorstua i Oslo på jakt etter gode filmopplevelser i november 2015.

Foto: John Berge

Pizza neste

– Hvor lenge holder du koken med fysisk video?

– Video Nova Majorstua fortsetter så lenge vi tjener penger og får en fordelaktig leie. Det er en måneds gjensidig oppsigelse med gårdeieren. På Strømmen gjør vi trolig om til en pizzakjede, sier videoveteran Pål Granlund.

Han driver også filmselskapet Star Media Entertainment. Forbrukernes endrede filmvaner merkes også på driften av dette selskapet.

– Vi var akkurat på American Film Market for å vurdere filmer. Det er mye mindre å velge i mellom nå og en skyhøy dollarkurs gjør det ekstra vanskelig å få lønnsomhet i filmimporten.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter