Hopp til innhold

Vidar Lønn-Arnesen om kulturkutt: Skammelig!

– Det er kun én gruppe det går utover, nemlig de svakeste og eldste i landet vårt som må bo på sykehjem og ikke klarer seg selv. Det er skammelig, sier Vidar Lønn-Arnesen om regjeringens foreslåtte kutt av Den kulturelle spaserstokken.

Mann med grå dress og briller

UNDERLIG AV REGJERINGEN: Vidar Lønn-Arnesen er misfornøyd med at regjeringen vil trekke tilbake Den kulturelle spaserstokken.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Blond, kortklipt kvinne smiler.

KULTURMINISTER: Thorhild Widvey (H) vil kutte i Den kulturelle spaserstokken.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

I åtte år har eldre på institusjoner fått besøk av profesjonelle musikere og andre kulturarbeidere som har underholdt dem, men nå vil regjeringen avvikle Den kulturelle spaserstokken.

– Går utover de svake

Pensjonistforbundet kjemper for å få tilbudet tilbake, og nå kommer flere stemmer på banen.

– Det er meget underlig at en regjering, som til de grader snakket om eldreomsorgen i valgkampen, og hvis helseminister seneste i mai måned snakket om hvor vellykket Den kulturelle spaserstokken er, nå vil fjerne den, sier Vidar Lønn-Arnesen.

Regjeringa vil heller satse på «Krafttak for sang», hvor de ansatte skal kurses i å synge for de eldre.

– Det er dokumentert at de med demens responderer veldig bra på musikkterapi, derfor vil vi heller satse på videreutdanning for sykepleiere slik at de kan klare å bidra med musikkterapi inn på institusjonene, sa kulturminister Thorhild Widvey (H) i Debatten på NRK torsdag.

Mørkhåret kvinne med rød jakke

Hadia Tajik pekte i kveld på forskjellene mellom rød og blå kulturpolitikk.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Jeg tror ikke et øyeblikk på at pleieren skal begynne å lære seg gode gamle slagere i tillegg til alt det andre de gjør. Vi skal heller ikke glemme at det nå er flere av utenlandsk herkomst som blir ansatt på landets institusjoner. Mange har ikke kjennskap til sangene som de eldre vokste opp med, parerer Vidar Lønn-Arnesen.

– Det sier noe om kulturministerens syn på kultur når hun sier at pleierne som ellers har så mye å gjøre og bidrar med en fantastisk innsats, i tillegg skal utøve kunst og kultur på samme nivå og med samme profesjonelle kvalitet som Vidar Lønn-Arnesen, sier Hadia Tajik.

Vidar Lønn Arnesen om Den kulturelle spaserstokken

VIDEO: Vidar Lønn Arnesen om Den kulturelle spaserstokken

Reiser selv rundt på sykehjem

Vidar Lønn-Arnesen har selv reist rundt i det ganske land med slagere fra 50–60 og 70-tallet og forteller begeistret om sine opplevelser på forskjellige sykehjem.

– Jeg har hatt opplevelser som får tårene til å trille. De jeg besøker kjenner tekstene og synger så det ljomer ut i salen. Det er enormt.

– Når de eldre også får møte denne delen av kulturlivet minnes de ting de har opplevd i sine yngre dager. Det kan være tekster eller spesielle melodier, ting de forbinder med andre tider, dette gjelder særlig de med demens. Utrolige ting skjer når de hører musikk som de kjenner.

– Noen vil kanskje tenke at det ikke er rart du vil beholde denne ordningen siden du tjener penger på den?

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

TIDENES ELDRERAN? Hør debatten om Den kulturelle spaserstokken i Dagsnytt 18

– Dette er ikke mitt levebrød, jeg lever godt på min pensjon. Jeg gjør dette fordi jeg synes det er morsomt og sier ja når det kommer en forespørsel. Dette er ikke noe jeg trenger å gjøre, men noe jeg gjør fordi det er meget givende.

– Hvordan skal kultur finansieres? Er det et privat eller offentlig ansvar?

– Vi er en velferdsstat! Om vi ikke har råd til å finansiere 30 millionener som skal til for at de eldste og svakeste i landet vårt skal få kulturopplevelser på denne måten – egentlig skulle det vært dobbelt så mye – så synes jeg det er skammelig! Det skulle bare mangle!, sier Vidar Lønn-Arnesen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)