Hopp til innhold

Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen var gjest i Stjerneklart mandag 12. oktober.

Vidar Lønn-Arnesen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen ble født i Lardal den 22. juni 1940 som sønn av ingeniør på Horten Verft, Jack Arnesen og hans kone Edit, født Lønn. Han vokste opp i Horten sammen med foreldrene og lillesøster Brit, og fikk tidlig interesse for radio. På gutterommet laget han programmer med grammofonplater og intervjuer tatt opp på familiens båndopptaker. Etter hvert begynte han også å skrive i lokalavisen om musikk og ungdomsaktiviteter. I ”Barnetimen på Horten kino” kunne han boltre seg med sang og sketsjer, og han ble redaktør for skoleavisen både på realskolen og på gymnaset og selvskreven redaktør for russeavisen i 1959.

Men allerede i 1955 startet han og en kamerat en ulovlig nærradio på et loft midt i Horten – ”Flakong Radio”. De sendte musikk fra grammofon og båndopptakere på en gammel radiosender fra krigens dager. Stasjonen ble populær i nærområdet og en konkurrent til ærverdige NRK, og etter to års drift ble den peilet inn av politiet fordi den forstyrret kommunikasjonen med flyene som kom inn fjorden mot flyplassen på Fornebu.

Vidar dannet sanggruppen ”Top Trio” som opptrådte rundt omkring, og i 1958 ga de ut plate der ”Eselsangen” var den mest populære låten, spilt på Ønskekonserten i NRK. Han hadde også en duo – ”Wenche og Vidar” – sammen med Wenche Gyhring. Etter gymnaset begynte Vidar på Befalsskolen på Lahaugmoen utenfor Oslo der han tok velferdsutdanning og jobbet som velferdsassistent og senere velferdsoffiser. Han dannet en ny underholdningsgruppe, ”The Tainers” som opptrådte med trylling og sang omkring i militærforlegningene. Gruppen ble så til trioen ”Tre Tainers” som fikk oppdrag både for radio og TV inne i Oslo hos NRK. Slagere den gang var blant annet ”Yellow bird”, ”Nr. 44”, ”Opp til Alaska”, ”Tre døgn i bua” med flere.

I 1962 laget Vidar sitt første TV-program med seg selv som programleder. Det het ”Sommerlørdag ved fjorden” og var et familieunderholdningsprogram fra Ingierstrand Bad. Ungdomsserien ”Pop Corn” fra Centralteatret laget han i flere år. Men sommeren 1964 debuterte han med eget radioprogram etter å ha blitt hentet til NRK av Helge Sverre Nesheim, og 1. januar 1965 fikk han ansettelse i NRK Radios Barne- og ungdomsavdeling. Der laget og produserte han en rekke programmer som ”Sikksakk” og ”Skru på”.

23. april 1965 kom det første platelisteprogrammet ”Ti i skuddet" som ble en kjempesuksess som skulle holde seg i over 25 år med Vidar som programleder. Opptakene ble gjort med mentometer og ungdomsjuryer over hele landet, og med på reisene fulgte mentometerbestyrer Tove som etter hvert ble Vidars kone. På 70-tallet var han også programleder for den norske finalen i Melodi Grand Prix hele 4 ganger.

Høsten 1974 startet han ”Familietreff i Store Studio” som et allsangprogram med Philip Kruses orkester og morsomme gjester. Han ga ut en rekke plateserier der han sang for barn og han laget både barneradio og barne-TV i en årrekke. Vi husker ”Jo mer vi er sammen” og ”Western saloon” på radio, ”Puslespill”, ”Landhandleren” og ”Verden vil bedras” på TV. ”Musikktelefonen” på radio ble en farsott på 80-tallet og fram til Vidar begynte i underholdningsavdelingen i TV i 1991. Da ble han programleder for ”Da Capo” i 10 år. Han fikk snart ord på seg for å ha ”sort belte i allsang”. Nå er han programleder for ”Alle tiders blinkskudd” på P1.

Vidar har gitt ut flere plater, særlig i samarbeid med Philip Kruse og hans orkester. Han fikk Årets hederspris under Prix Radio i 2006. Han engasjerte seg sterkt mot nedleggelsen av radioprogrammet Norsktoppen som hadde holdt det gående i 35 år, men programmet ble nedlagt på P1, men gjenoppsto i reprise på NRK Gull. Dessuten har Vidar engasjert seg sterkt i eldresaken som leder for ressursgruppen for informasjon og samfunnskontakt i Seniorsaken, interesseorganisasjonen for alle over femti år.

Han er gift med TV-produceren Tove Lønn-Arnesen og de bor på Jar. Sammen med henne har han datteren Kjersti på 41 og sønnen Rune på 38.

Stjerneklart med Vidar Lønn-Arnesen, NRK P1, mandag 12. oktober kl 22.05

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP