Normal

Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen er en av veteranene i norsk radio. Men denne karen har ikke tenkt å gi seg med det første av den grunn!

Vidar Lønn-Arnesen
Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Vidar Lønn-Arnesen har over 50 års fartstid i radio. Han tyvstartet med nærradio fra gutterommet hjemme i Horten allerede som tenåring i 1955, i en tid da ingen egentlig visste hva nærradio var for noe. Strengt forbudt var det i alle fall i NRK-monopolets tid og unge Herr Lønn-Arnesen måtte innstille virksomheten da politiet troppet opp på døren.

Ingun Hjort, Jan Thoresen og Vidar Lønn Arnesen

1968: Pop-musikk vinner fram i NRK. Her tre som arbeider med ungdomsprogrammene, fra v: Ingun Hjort, Jan Thoresen og Vidar Lønn Arnesen, ved en båndopptager.

Foto: thorberg/NTB / Scanpix

Radioklassikeren Ti i skuddet

Ved nyttår 1965 fikk han ansettelse i NRK etter å ha begynt så smått allerede i 1962. Popmusikk var hans spesiale og i 1965 fikk han lov til å starte programposten Ti i skuddet.

Med mentometerknapper i bagasjen reiste Lønn-Arnesen & Co land og strand rundt og lot ungdommene selv avgjøre hvem som var de mest populære låtene. Responsen var enorm og det var en stor begivenhet både for det tettsted og de ungdommer som fikk delta i Ti i skuddet.

- Det er jo artig å vite at ”babyen” Ti i skuddet fortsatt lever i beste velgående på NRK mPetre, over 40 år etter at det startet, sier Vidar Lønn-Arnesen.

Musikktelefonen, Da Capo ...

Musikktelefonen, Da Capo, barne-tv-programmer, Norsk på norsk og mange, mange flere. Listen med programposter som Vidar Lønn-Arnesen selv har ”født” eller bidratt sterkt i er lengre enn lang. I dag er det Norsktoppen og Alle tiders blinkskudd som er hans faste programposter på Norges største radiokanal.

- Disse to programmene stortrives jeg med å lage. Jeg må jo medgi at jeg var sterkt kritisk den gang de bestemte å slippe til norsk musikk også med engelsk tekst på Norsktoppen. Programmet Norsk på norsk som kun spiller norsk musikk framført på morsmålet insisterte jeg på å få starte som en liten protest mot den engelske innmarsjen i Norsktoppen.

- I dag har jeg forståelse for at den engelskspråklige norske musikken også får slippe til på Norsktoppen, men jeg må medgi at mitt hjerte banker enda litt raskere når det er en god, norsk plate hvor det synges på norsk som er utfordreren på Norsktoppen, innrømmer Lønn-Arnesen.

Vidar Lønn-Arnesen

Ti i skuddet er et av mange program Vidar Lønn-Arnesen har 'født' i NRK.

Foto: Sverre Bergli / NRK

Radioens renessanse

Morsomt synes han det er at så mange tar del og stemmer fram Norsktopp-lista.


– Enkelte uker er det både 3 og 4 000 som avgir stemme. Og flere hundre tusen lytter på. Både Norsktoppen og Alle tiders blinkskudd.


- Radioen opplever jo en renessanse nå når radioen er blitt så tilgjengelig overalt. Med nettradio, radio i nærmest hver en mobiltelefon og radioen rundt oss nærmest uansett hvor vi befinner oss. Folk lytter mer på radio enn de har gjort på flere tiår. Dette er det morsomt å få lov til å være med på.

 

Vidar Lønn-Arnesen

- En bærepose til Alle tiders blinkskudd og en til Norsktoppen. Jeg er litt berømt for mitt bærepose-system, ler Vidar Lønn-Arnesen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Gråter ikke

- Så du gråter ikke over ikke å være på fjernsynet lenger?

- Nei, overhodet ikke. Radio er kjempemoro og noe jeg setter stor pris på å få jobbe med. Jeg har ikke sagt nei til TV, men nå jobber jeg stort sett for radioen og stortrives med det. Føler at jeg har en svært god kontakt med lytterne. Det gir inspirasjon til å fortsette. Radio er like gøy som det var da jeg startet, bedyrer Vidar Lønn-Arnesen.

Nærkontakt med noen av sine mange lyttere får han spesielt når han reiser rundt og inviterer til allsang. Sammen med Philip Kruse sier han ofte ja til å komme på eldresentre og sykehjem for å lede litt allsang.

Møter lytterne

- Det kan være litt tungt når du starter opp på et sykehjem hvor mange i forsamlingen er sterkt preget av alder og sykdom. Men så ser du hvordan ansiktet livner til og en ene etter nynner med så snart vi begynner å synge. I slike øyeblikk føler du at du bidrar med noe, sier Vidar Lønn-Arnesen ettertenksomt.
Øyekontakt med lytterne er det verre å ha via radioen. Men en jevn strøm av telefoner, brev og meldinger viser at det betyr svært mye for svært mange når superveteranen stadig setter seg til rette ved radiomikrofonen og sveiver i gang.

Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen mottar Prix Radio Hederspris 2006 for sin innsats for norsk radio.

Foto: Jan Henrik Mo / NRK

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema