Victoria’s Secret får verstingpris – igjen

For andre gang mottar Victoria’s Secret verstingprisen «Gullbarbien». – Om ti år kan Victoria’s Secret være moteriktig igjen, men nå er det ganske krise, mener motehistoriker Ragnhild Brochmann.

FASHION-NEW YORK/VICTORIAS SECRET

Victorias Secret Fashion Show er verdenskjent, men ifølge ekspertene henger ikke klesmerket med i tiden.

Foto: Mike Segar / Reuters

Undertøysgiganten Victoria’s Secret er dermed den første aktøren som vinner «Gullbarbien» for andre gang.

Prisen deles ut av Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press, og går til «aktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst».

Bildedelingstjenesten Snapchat og klesmerket Gymshark var også nominert i avstemningen, men resultatene var soleklare etter at 60.000 norske ungdommer avga sin stemme.

Lørdag ble avstemningen på nett avsluttet. Ifølge Press gikk over 40 prosent av stemmene til Victoria’s Secret.

Mina Vinje

Press-leder Mina Vinje prøvde å banke på ruta og overrekke prisen, men i selskap med NRK fikk hun ikke lov til å gå inn i butikken.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Gang på gang har de vist at de ikke er interessert i å endre seg, og gjennom 2018 ble dette svært tydelig da de uttalte at transpersoner og «tjukke» ikke var velkommen til å delta i showet. Dette er gammeldags og uakseptabelt, sier Mina Vinje, leder i Press.

– På tide å skjerpe seg kraftig

Avstemningen er avsluttet, men Vinje og resten av Press har fortsatt en veldig vanskelig oppgave foran seg: å få overrakt prisen til Victoria’s Secret.

– Victoria’s Secret har prøvd å holde lav profil gjennom Gullbarbie i år. De har ikke ønsket å møte oss for konstruktiv debatt, men vi skal gjøre alt vi kan for at de både mottar prisen sin og får en helt tydelig beskjed fra dem som har stemt. Det er rett og slett feigt om de ikke hører på dem som har stemt, sier Vinje.

NRK har også gjentatte ganger prøvd å få en kommentar fra Victoria’s Secret, men selskapet nekter å gi en kommentar. De lar heller ikke de ansatte på butikkene i Norge uttale seg, selv om NRK vet at flere har lyst til å fortelle sin side av saken.

Det får Vinje til å se rødt.

– Det er helt uakseptabelt at dere ikke tar ansvar. Unge vil ha mer mangfold og mindre seksualisering, gamle kjønnsroller og ensidige idealer. Det er på tide å skjerpe seg kraftig, og det er på tide med endring, sier Press-lederen.

Motehistoriker: – Et perfekt hatobjekt

Motehistoriker Ragnhild Brochmann, kjent som Estetikeren i Morgenbladet, sier at Victoria’s Secret ikke henger med på trendene lenger.

– Victoria’s Secret er et perfekt hatobjekt for sin samtid. Det er jo den stilen mange var glad i rundt år 2000, sier Brochmann.

Ragnhild Brochmann

Motehistoriker og Morgenbladet-skribent Ragnhild Brochmann utelukker ikke at Victorias Secret kan gjøre comeback.

Estetikeren mener noen til og med kan oppleve Victoria’s Secret som direkte støtende, på grunn av tiden vi er inne i.

– Andre kroppstyper og andre etnisiteter er rett og slett moteriktig nå. Da føles det ubehagelig å bli minnet på at det bare er noen få år siden vi hadde de mest klassisk langbeinte divaene som spradet rundt på catwalken.

Kan bli moteriktig igjen

Men Brochmann lukker ikke døren helt for Victoria’s Secret. Motehistorikeren minner oss på at trender forandrer seg fort.

– Akkurat nå er de inne i en fase der alt blir totalt skivebom, men det behøver ikke å gå så mange år før de gjør et eller annet som er interessant, sier hun.

– Så om ti år igjen, når vinden kanskje har snudd, kan de le og si: «hva var det vi sa, blonder går aldri av moten.»

Kulturstrøm

 • Mener vedtak om riving er ugyldig

  Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka. Fortidsminneforeningen ber om at vedtaket må omgjøres, blant annet grunnet «vesentlige mangler i reguleringsplanen». Også Norske arkitekters landsforbund har sendt inn klage før fristen gikk ut fredag. Plan- og bygningsetaten har også mottatt klager fra én privatperson, og ICOMOS (the International Council of Monuments and Sites) (NTB).

  Y-blokka. Demonstrasjon mot riving
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK