NRK Meny
Normal

Vi hjelper deg med julegavene!

Så var julen her snart igjen, og det evige spørsmålet melder seg; hva skal man gi familie og venner til jul? Nitimen tar oppgaven, her får du tipsene!

Julestemning i Karl Johans gate
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

For hva gir man til den som har alt? Og hva gjør man om budsjettet ikke tillater ny iPod til alle i familien? Jo, man gjør som i barnehagen, man lager noe selv.

Ikke bare dorullnisser

Dorullnisser har sin sjarm, og jeg er fremdeles veldig stolt av et par av dem jeg lagde i barnehagen, men om lillebror på 22 blir like fornøyd hvis en dorullnisse smiler til han når han åpner årets julegave fra meg, det tviler jeg på. Dermed tyr jeg atter engang til nettet for hjelp.

Det finnes nemlig nettsider for så mangt. Julegavetips er intet unntak. På en nettside med tips til hjemmelagde julegaver kan en få mange gode ideer.

Hva med et egenkomponert dusjforheng? Eller sengesett med selvlagd trykk? Det behøver ikke nødvendigvis kun bestå av hjerter og stjerner. La dine skjulte kreative evner komme frem i lyset! Prosessen innebærer dessuten et senev av nostalgi, jeg husker godt hvordan jeg lagde mitt første lakenposetrykk med potet-stempel, og navnet mitt i store røde bokstaver. Det var fint det!

Skomaker Andersen
Foto: Owesen, Paul, Paul Owesen / Scanpix

Erverv ny kunnskap!

Å lage julegaver kan dessuten være tidsbesparende på sitt vis, du lærer nye ting samtidig som du lager en gave. Om formingstimene fra barneskolen ikke sitter like sterkt i minnet, kan du oppfriske gammel kunnskap.

Hva med å lære seg å strikke ? En skummel strikkeslange til en søt niese kan være en flott gave, det. Og om det skulle vise seg at tiden ikke strekker til kan den sikkert bli til en fin hånddukke i steden.

Et tips jeg plukket opp på veien her: Strikk skjerf med tykt garn. Da vises nemlig ikke eventuelle feil og mistede masker like godt.

Ingrid Espelid Hovig
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hobbyverksted hjemme

Det stopper ikke med strikkinga. Du kan lage både smykker , såpe , og  julepynt uten annen ekspertise en litt netthjelp. Hva med å lage julekaker eller julegodt? Du finner  oppskrifter på det meste med et tastetrykk eller to.

For de litt mer sarte sjeler der ute, lær deg å skrive bra dikt , og overrask din kjære ved å sette ord på dine følelser. Eller sett sammen favorittsangene dine på en CD, og gi det til noen som fortjener det. Sangene laster du ned på nett. (Lovlig, vel og merke!)

Til de yngste er det ikke så altfor vanskelig å lage en rytmeboks av noen tomme melkekartonger eller doruller. Kanskje er det akkurat du som med dette skaper morgendagens store rockestjerne? Man skal tidlig krøkes.

Selv blir jeg veldig fornøyd om jeg får konsertbilletter. Kanskje ikke så veldig hjemmelagd, men du kan i hvert fall kjøpe dem over nett –hjemmefra.

Tenk på de andre!

Julen skal være tid til omtanke for andre. På mennesker som trenger det. Den ultimate julegaven i år til den som har alt, og til deg som gjerne vil gjøre en god gjerning samtidig (Og da burde de fleste der ute føle seg inkludert) er dermed denne:

Geit
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Gi en geit, en flokk kyllinger, en vannpumpe, en kjøkkenhage , et myggnett, en skolepult eller lignende til noen som virkelig trenger det. En rekke veldedige organisasjoner arrangerer tiltak som dette, der du velger om du vil kjøpe geita eller myggnettet, og sier i fra om hvem ”gaven er til”.

Vedkommende får et kort med din personlige hilsen i posten, og en familie på en sydligere breddegrad får livet forandret for alltid.

- Det er juleglede, det!

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste konkurranse

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form