Hopp til innhold

ESC 2019: Finale

Vi trillet terning på alle låtene under kveldens Eurovision-finale i Tel Aviv.

Se Keiinos bidrag fra finalen.

Tiden er inne for årets finale i Eurovision Song Contest. 26 land skal i ilden og konkurrere om den gjeve førsteplassen. Les vår dom av kveldens bidrag her:

1. Michela - Chameleon

Malta

Vi er i gang! Michela har blandet alt for mange forskjellige smaker i denne sommerdrinken. Vi har hørt mye av dette før, men det spås likevel et banger-potensiale her. Oppkvikkeren leker mye med lys og visueller i fremførelsen, og selv om dette er en liten sjangerrøre, er dette en låt som faller i smak hos de fleste.

  • Terningkast 4

2. Jonida Maliqi - Ktheju tokës

Albania

Vokalmessig er dette en stor forbedring siden de ekstremt sure tonene i semifinalen, men ESC-selvfølgelighetene som grov pyrobruk og vindmaskin klarer ikke å redde Jonida helt i kveld.

  • Terningkast 3

3. Lake Malawi - Friend of a Friend

Tsjekkia

Denne uskyldige indiepopen etterlater Europa (og Australia) nynnende på Lake Malawis repetitive søtsak av en låt. Det ligger en stor sjarme her med et ekstremt publikumsvennlig refreng, så her er det store sjanser for at Tsjekkia skal klare å unngå de laveste plasseringene i år.

  • Terningkast 4

4. S!sters - Sister

Tyskland

De ubiologiske søstrene byr på 3 minutter med så mye harmonisering at vi nesten går inn i et musikalnummer. Det er ikke akkurat West End, for de er ikke like synkroniserte som vi skulle ønske. Skjermen som viser «søstrene» kunne kanskje blitt gjort litt mer med for å løfte det hele.

  • Terningkast 2

5. Sergey Lazarev - Scream

Russland

Sergey er ingen fremmed her, da han i ESC 2016 kom med et hakeslippende visuelt show ingen andre kunne drømme om å ha. Med slike fremførelser kommer det store forventninger, og skuffelsen blir selvfølgelig ekstremt stor når han da i år kommer med noe som ikke klarer å gi samme wow-faktor. Speil med Sergey-kloner gjør liksom ikke samme susen. Han synger godt, men låta havner midt på treet.

  • Terningkast 3

6. Leonora - Love is Forever

Danmark

Her får Leonora brukt de franske og tyske glosene sine. Kjærlighetstematikken går ofte igjen i denne konkurransen. Jeg ser ikke helt funksjonen med den gigantiske stolen, men det klarer nesten å fjerne fokuset på det intetsigende refrenget. Når det store wow-øyeblikket blir en svær stol, er det absolutt noe som mangler.

  • Terningkast 3

7. Serhat - Say Na Na na

San Marino

Streit arrangement fremført med mye karisma fra din favorittannlege, Serhat. «Say Na Na Na» inviterer til mye god stemning med høy allsangfaktor. Serhats tannlegebusiness går nok som det suser selv om han ikke når til topps denne gangen.

  • Terningkast 3

8. Tamara Todevska - Proud

Nord-Makedonia

Det kommer ikke som noe sjokk at Balkan stiller med nok en ballade. Til å være en tørr politisk låt klarer den heller ikke å komme med noe bemerkelsesverdig. Det visuelle kunne kanskje løftet denne, men hverken speil eller bildekollasjer kan redde Tamara i kveld.

  • Terningkast 2

9. John Lundvik - Too Late for Love

Sverige

Den sakrale LED-skjermen får John Lundvik til å skinne i kveld. Det er såpass mye karisma og sjel i dette nummeret, at Sverige sannsynligvis vil komme langt opp i kveld. Hvem kan unngå å bli revet med på kraftfulle gospel-refreng? Litt dårligere vokalprestasjon i kveld enn i semifinalen, men det er bare så vidt altså.

  • Terningkast 5

10. Zala Kralj & Gašper Šsantl - Sebi

Slovenia

Dette minner litt om Spanias bidrag i fjor, for her føler jeg at jeg er tilskuer til noe som egentlig bare omhandler de to på scenen. Går dette skeis, kan Kralj i hvert fall trøste seg med å bruke den myke vokalen til å lage ASMR-videoer på YouTube?

  • Terningkast 2

11. Tamta - Replay

Kypros

Fjorårets suksessoppskrift fra Kypros blir fulgt slavisk hos Tamta, men det betyr ikke nødvendigvis at denne låta vil spilles på replay. Overbrukte latinorytmer føles litt fattig og i seineste laget denne gangen. Likevel kunne Tamta lånt noe av «Fuego» sitt energiske fyrverkeri, for her blir jeg mer fiksert på badedrakten fylt med nips.

  • Terningkast 3

12. Duncan Laurence - Arcade

Nederland

Oddsfavoritten Duncan Laurence leverer stor vokalprestasjon i skjøre «Arcade». Det er ikke sikkert det er nødvendig med spektakulær scenografi og duppeditter utover Laurence selv og pianoet. Hvorfor denne er spådd til å stikke av med seieren kan jeg til en viss grad stille meg bak, men helt ærlig, etter låta er ferdig er den helt glemt.

  • Terningkast 4

13. Katerine Duska - Better Love

Hellas

Adele- og Amy Winehouse-assosiasjoner driver Hellas trygt i havn. Det mangler litt snert i «Better Love», som mildt sagt ikke har vært noen mangelvare fra Hellas tidligere, men de skal få plusspoeng for kveldens (foreløpig) vakreste sceneshow.

  • Terningkast 4

14. Kobi Marimi - Home

Israel

Kobi Marimi kommer hjem med denne låta, men hele oppsetningen er innmari traust og kjedelig. En stor kontrast fra fjorårets vinner, med andre ord.

  • Terningkast 3

15. Keiino - Spirit in the Sky

Norge

Yes, vi dundrer skikkelig på med norsk kulturarv i år! Det er ikke de store endringene siden den norske finalen, men Keiino leverer uansett godt i kveld. Selv om joike-toppen ikke ønsker å kalle Fred Buljos joik for… joik, smyger denne mektige europopen inn i hjernebarken hos de aller fleste.

  • Terningkast 4

16. Michael Rice - Bigger Than Us

Storbritannia

Selve låta mister en del form da låtskriveren (Sveriges kandidat, John Lundvik!) har skrotet andreverset og gått rett til pre-refrenget. Budskapet presses skikkelig i trynet til publikum, uten at det har noe særlig positiv effekt. Fremførelsen er også irriterende lik Lundviks, da gospelkoret kommer frem på slutten og forsøksvis skal løfte låta en siste gang. Det skal ikke trekkes poeng bare på grunn av rekkefølgen av de to bidragene, men dette er i tillegg dørgende kjedelig.

  • Terningkast 2

17. Hatari - Hatrið Mun Sigra

Island

Islenderne i lakk og lær er akkurat passe koko til å bli det mest bemerkelsesverdige i årets ESC. Det antikapitalistiske BDSM-bandet pisker oss hardt med dette showet, med en låt som helt ærlig er ganske jævlig å høre på, men dette er så sprøtt at det er vanskelig å ikke elske dette likevel.

  • Terningkast 4

18. Victor Crone - Storm

Estland

Sommerlig gitarspill med EDM-fest til slutt kan høres ut som en suksessoppskrift for noen. I denne sammenhengen blir det et lite innovativt bidrag fra en noe surtonet Victor Crone, som – ja, forsvinner i denne stormen av bidrag.

  • Terningkast 3

19. Zena - Like It

Hviterussland

Er det ikke typisk at stemmen skal svikte under selveste finalen? Zena mangler karisma og formidlingsevne, og leverer vokalmessig i veldig varerende grad under «Like It», hvor koristene faktisk klarer å overkjøre stemmen hennes.

  • Terningkast 2

20. Chingiz - Truth

Aserbajdsjan

Falsett-mannen Chingiz gir en lovende start med pulserende og spennende elementer, men låta viser seg å være ganske generisk et par sekunder inni låta. Stort vokalspekter, men det høres ut som det blir litt for mye for Chingiz, men heldigvis har han noen laserskytende roboter som tar litt av fokuset.

  • Terningkast 3

21. Bilal Hassani - Roi

Frankrike

En moderne pop-ballade fremført av ekstremt likbare Bilal. Han skal få beholde krona si, men teksten er litt i det generiske laget. Kul progresjon i starten av låta, men det tar ikke lang tid før en mister interessen.

  • Terningkast 3

22. Mahmood - Soldi

Italia

Med antrekk stjelt fra Leonardo Dicaprio i Romeo & Julie kan det faktisk være at Mahmood får en høy pallplass denne gangen. Urban trap-inspirert låt som drar deg inn i Mahmoods hule hånd fra første sekund. Smart trekk med klappinga i refrenget, forresten.

  • Terningkast 5

23. Nevena Božović - Kruna

Serbia

.. og vi er tilbake til balladene! Innmari inderlig låt fra Serbia med mye patos. Nevena viser stort spekter på stemmen, men «Kruna» blir alt for intetsigende, treig og svulstig.

  • Terningkast 2

24. Luca Hänni - She Got Me

Sveits

Despacito-vibber sendes på lang vei med Luca Hännis latinorytmer og frekke dansebevegelser. Dansingen tar tydeligvis på, for det er ikke mange fraser som fullføres for pusten tar all plass, og vokalen har egentlig aldri vært like varierende som i kveld. Kanskje ikke av det mest originale slaget, men en ekstremt gøyal låt uansett.

  • Terningkast 4

25. Kate Miller-Heidke - Zero Gravity

Australia

Helt siden Australias ESC-debut har det manglet en essensiell x-faktor, og Miller-Heidke klarer utvilsomt å levere akkurat dét. Det er så sykt rare greier, men hun klarer å levere enn utrolig hakeslippende fremføring med både opera og house, som kulminerer i noe magisk og.. svevende. Vokalen forsvinner ekstremt mye mot slutten etter den høyfrekvente «Benedicte Adrian-i-Stjernekamp-tonen» mot slutten der, men Australia får likevel min stemme i år.

  • Terningkast 5

26. Miki - La Venda

Spania

Det er veldig mye som skjer i «La venda». Denne smittende dansebomben tar rumba og latinske rytmer under vingene og tvinger deg til å synge «La venda ya cayó» allerede fra første refreng. Låta mister litt piff live, men Miki leverer en upåklagelig god stemning.

  • Terningkast 4

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.