VG og E24 vant over H&M i PFU

Kleskjeden fikk ikke medhold i at medienes bruk av ordet «etikkversting» var et brudd på Vær varsom-plakaten.

Carin Leffler, fagrådgiver i "Fremtiden i våre hender" foran H&M-skilt

KÅRET VERSTING: Fremtiden i våre hender, her ved Carin Leffler, kåret i 2012 H&M til årets etikkversting. Nå reagerer kjeden på at begrepet blir trukket frem igjen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Pressens faglige utvalg (PFU) avholdt tirsdag sitt første møte i 2015.

På bordet var blant annet en klage fra den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz, som reagerte på at Schibsted-eide VG og E24 i juli i fjor omtalte selskapet som en «etikkversting» i en reportasjeserie om ideelle organisasjoners pengeplasseringer.

PFU landet på å frikjenne begge mediene uten særlig diskusjon, skriver Journalisten.

Lånte merkelapp fra verstingkåring

Bakgrunnen for at VG og E24 brukte begrepet «etikkversting», var en kåring gjennomført av organisasjonen Fremtiden i våre hender (FIVH) i 2013.

Organisasjonen kåret det året kleskonsernet til årets etikkversting for de dårlige lønns- og arbeidsforholdene asiatiske tekstilarbeidere levde under.

Hennes & Mauritz reagerte på begrepsbruken, og på at selskapet ikke ble kontaktet i forkant av reportasjeserien der begrepet ble brukt.

«VG/E24 benytter kampanjeorganisasjonen Framtiden i våre hender ukritisk som kilde for å plassere H&M i kategorien «omstridte aksjoner», uten at det er søkt etter å balansere informasjonen med uhildet/nøytrale etikkeksperter (eller andre typer eksperter),» heter det i klagen.

Mener begrepet var kjent fra før

VG og E24 støtter seg på sin side på at påstanden om at H&M var en etikkversting var kjent og at begrepet var etablert fra før, og at det dermed ikke utløste noen rett til såkalt samtidig imøtegåelse.

Selv om flere av utvalgsmedlemmene la vekt på at medier bør være tilbakeholden med å vise til organisasjoners egne kåringer flere år i ettertid, falt utvalget ned på E24 og VGs side.

I uttalelsen viser PFU blant annet til at de to mediene tydelig oppgir både kilden for påstanden og når den ble fremmet.

– Vi har hele tiden ment at dette er innenfor god presseskikk, og konstaterer med tilfredshet at PFU har konkludert med at dette ikke er et brudd på Vær varsom-plakaten, sier VG-redaktør Torry Pedersen, som presiserer at han ikke har lest uttalelsen eller fulgt utvalgets møte tirsdag.

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.