Hopp til innhold

VG og Dagsavisen felt i PFU

Dagbladet klaget inn VG og Dagsavisen for Pressens Faglige Utvalg - pressens egen domstol - og vant.

Faksimile av VG-artikkel fra 16. juli 2008.
Foto: NRK

Dagbladet mente de ikke fikk svare for seg og imøtegå usannheter avisene skrev tidligere i år.

Dagbladet klager VG til PFU

Avisene ble felt for brudd på punktet om samtidig imøtegåelse. Medlemmene i Pressens Fagelige Uutvalg (PFU) var under noe tvil, siden alle i utvalget mente at det ikke var nødvendig av Dagbladet å klage.

- De ble felt fordi kravet til samtidig imøtegåelse står veldig sterkt i presseetikken, samtidig rettet vi en sterk pekefinger mot klager her og mener at denne typen saker ikke har noe å gjøre her i vårt organ, sier PFU-leder Odd Isungset til NRK.

I følge Isungset er klageordningen først og fremst for publikum.

- Klageordningen er til for mennesker som som blir krenket av mediene, og ikke til for en eller annen form for oppgjør mellom konkurrerende medier.

Dagbladets nyhetsredaktør, Petter Raaum, er likevel fornøyd med fellelsen.

- Jeg tenker at slik regelverket er nedfelt hos PFU er det et krav til tilsvar når det framsettes alvorlige anklager og det gjelder enten det er en avis eller noen andre.

- Feilaktige oppslag

16.juli i år skrev VG at "Det dummeste Dagbladet har gjort er å gi opp mot VG”. Dagsavisen beskrev hvordan 14 medarbeidere i Dagbladet hadde sagt opp, søkt om og fått permisjon eller søkt seg vekk fra Dagbladets nyhetsredaksjon. Ifølge Raaum dreide det seg om fire ansatte, ikke 14 som Dagsavisen skrev.

- Jeg synes dette må være en litt flau dag for Dagbladets redaktører når jeg konstaterer at PFU så til de grader uttrykker at denne saken aldri burde vært klaget inn, sier ansvarlig redaktør i Dagsavisen, Carsten Bleness.

- En avis som markedsfører seg under slagordet ”Sterke meninger” bør etter min mening være langt mindre hårsår enn det det jeg synes Dagbladet er her.

(saken er oppdatert)

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober