NRK Meny
Normal

VG og Dagsavisen felt i PFU

Dagbladet klaget inn VG og Dagsavisen for Pressens Faglige Utvalg - pressens egen domstol - og vant.

Faksimile av VG-artikkel fra 16. juli 2008.
Foto: NRK

Dagbladet mente de ikke fikk svare for seg og imøtegå usannheter avisene skrev tidligere i år.

Dagbladet klager VG til PFU

Avisene ble felt for brudd på punktet om samtidig imøtegåelse. Medlemmene i Pressens Fagelige Uutvalg (PFU) var under noe tvil, siden alle i utvalget mente at det ikke var nødvendig av Dagbladet å klage.

- De ble felt fordi kravet til samtidig imøtegåelse står veldig sterkt i presseetikken, samtidig rettet vi en sterk pekefinger mot klager her og mener at denne typen saker ikke har noe å gjøre her i vårt organ, sier PFU-leder Odd Isungset til NRK.

I følge Isungset er klageordningen først og fremst for publikum.

- Klageordningen er til for mennesker som som blir krenket av mediene, og ikke til for en eller annen form for oppgjør mellom konkurrerende medier.

Dagbladets nyhetsredaktør, Petter Raaum, er likevel fornøyd med fellelsen.

- Jeg tenker at slik regelverket er nedfelt hos PFU er det et krav til tilsvar når det framsettes alvorlige anklager og det gjelder enten det er en avis eller noen andre.

- Feilaktige oppslag

16.juli i år skrev VG at "Det dummeste Dagbladet har gjort er å gi opp mot VG”. Dagsavisen beskrev hvordan 14 medarbeidere i Dagbladet hadde sagt opp, søkt om og fått permisjon eller søkt seg vekk fra Dagbladets nyhetsredaksjon. Ifølge Raaum dreide det seg om fire ansatte, ikke 14 som Dagsavisen skrev.

- Jeg synes dette må være en litt flau dag for Dagbladets redaktører når jeg konstaterer at PFU så til de grader uttrykker at denne saken aldri burde vært klaget inn, sier ansvarlig redaktør i Dagsavisen, Carsten Bleness.

- En avis som markedsfører seg under slagordet ”Sterke meninger” bør etter min mening være langt mindre hårsår enn det det jeg synes Dagbladet er her.

(saken er oppdatert)

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold