Hopp til innhold

Veteran tilbake i hørespillstudio

Første gang han prøvde seg på radiodramatikk var i 1953. Siden har han hatt ansvar for over 100 hørespill i alle sjangre. Barthold Halle er en av norsk dramas store personligheter. Lørdag fyller han 85 år.

Barthold Halle

Han begynte i 1953. I 2010 er han igjen å finne i hørespillstudio på Marienlyst. Barthold Halle er en sjeldent vital 85-åring.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Halle har virket som instruktør i hele 61 år, i radio, teater og fjernsyn. Han har vært teatersjef på Oslo Nye Teater. Nå setter han opp ”Amalie og Bjørnstjerne” i Radioteatret.

«Amalie og Bjørnstjerne» består av en korrespondanse mellom forfatterinnen Amalie Skram og dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson. Forholdet mellom de to gikk gjennom mange faser.

Marianne Krogh, Barthold Halle og Terje Strømdahl

Marianne Krogh spiller Amalie Skram, Terje Strømdahl er Bjørnson. Og bak hersker instruktør Barthold Halle.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Livsproblemer

Det begynte med en henvendelse til Bjørnstjerne Bjørnson fra en anonym brevskriver som ikke engang røpet sitt kjønn. Etter hvert blir Bjørnson mer og mer opptatt av den 14 år yngre og vakre forfatterinnen, selv om han innimellom behandler henne og hennes forfatterskap svært arrogant.

De kan krangle og være uenige, og i hele syv år hadde de overhodet ikke kontakt. Men man merker også hans varme og omsorg overfor en kollega som ser opp til ham, men som også sliter med psykiske lidelser og en vanskelig livssituasjon.

Amalie Skram endte sitt liv for egen hånd fem år før Bjørnstjerne døde i 1910.

Det er Barthold Halle selv som har valgt ut og satt sammen brevvekslingen mellom de to, som spilles av Marianne Krogh og Terje Strømdahl.

Terje Strømdahl, Barthold Halle og Marianne Krogh

God stemning i Studio 21, mens det nye stykket spilles inn.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.