Hopp til innhold

Olsen: – Jeg vet ikke hvem som har kjøpt «Skrik»

Ryktene går om at det er fyrstefamilien i Qatar som har kjøpt «Skrik». Selv vil ikke eieren spekulere i hvor det har havnet.

Video 8e56acef-92a8-4ec9-ad6a-9227ed2a98f6.jpg

Petter Olsen om nye eiere

Qatari Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani

Emiren av Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani. Har han kjøpt «Skrik»?

Foto: FAISAL AL-TAMIMI / Afp

«Skrik» ble det dyreste maleriet solgt på auksjon noen sinne da det onsdag kveld gikk for 689 millioner kroner.

En anonym kjøper la inn vinnerbudet over telefon.

– Det er fyrstefamilien i Qatar som har kjøpt det, sier anonyme arabiske kilder ifølge nyhetsbyrået DPA.

Kjøpet er verken bekreftet av fyrstefamilien eller Sotheby's selv.

Heller ikke selgeren, skipsreder Petter Olsen, kan fortelle hvor maleriet vil havne.

– Jeg vet ingenting, sier Olsen til NRK.

– Så langt er det konfidensielt, og Sotheby's har ikke sagt noe.

Olsen vil heller ikke spekulere i hvor det har havnet.

– Neppe en nordmann

– Gleden ved at vi ikke får vite det under auksjonen, er jo at man kan sette i gang å spekulere, sier Agnes Moxnes.

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes er kulturjournalist i NRK.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hun er kulturkommentator i NRK, og tror ikke bildet havner i Norge.

– Bildet er så vanlig her i landet. Jeg tror ikke det er en nordmann, men antar at vi får svar på det etter hvert.

Under pressekonferansen etter auksjonen ble det sagt at det var en samler som hadde vunnet budrunden.

– Hvis det er Qatar, så er det både en som samler og som bygger museer, sier Moxness, og sikter til fyrstefamiliens voksende samling av dyre malerier.

I begynnelsen av februar i år kjøpte Qatars fyrstefamilie Paul Cezannes maleri «Kortspillerne» på det private markedet for 1.5 milliarder kroner.

Tippet Qatar før auksjonen

Straks hammeren for siste gang ble slått i bordet, begynte ryktene å svirre rundt hvem kjøperen av «Skrik» var. Emiren av Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, og hans familie ble allerede før auksjonen trukket fram som aktuelle kjøpere av eksperter.

Andre mulige kjøpere som ble nevnt var finansmannen Leonard Blavatnik, Microsoft–grunnlegger Paul Allen, ifølge Dohanews.

Den kjente kulturbloggeren Lee Rosenbaum tipper et museum kjøpte «Skrik». Hun håper på et amerikansk museum, og går så langt som å tippe Museum of Modern Art i New York, også kjent som MoMA.

I bloggen sin skriver hun at hun snakket med Charles Moffet, som var den Sotheby's-selgeren som hadde den anonyme «Skrik»-kjøperen på tråden før salget. Da mer enn antydet han at et museum ville slå til, fordi: «Et hvert museum som kjøper «Skrik» vil bli kjent som museet som kjøpte Munch». Og det første museet han hadde nevnt som mulig kjøper var MoMA.

Hun skriver også at Charles Moffets ofte representerer amerikanske kjøpere, og innrømmer at det hun skriver kan være en ønsketenkning.

Moffett er Sotheby's visesjef for impresjonistisk, moderne og samtidskunst, og er «stråmann» for et eksklusivt utvalg rikfolk som har råd til å legge penger på bordet for å sikre seg mesterverk som «Skrik», skriver VG.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober