Vet du hvorfor denne benken ser sånn ut?

Benkene er avrundede, buet og umulig å ligge på – og det er ikke tilfeldig.

Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon

OVALE BENKER: Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon er imot ekskluderende arkitektur. Her sitter hun på en av benkene som er lagd så det ikke er mulig å legge seg ned.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Benker med armlener på midten er det klassiske eksemplet på ekskluderende arkitektur som er ment for å luke ut fattige og hjemløse fra offentlige steder, sier Fredrik Edin. Han har skrevet mastergrad om fenomenet fiendtlig arkitektur.

Ved Oslo S skal de nå sette opp armlener på hvert sete på de offentlige benkene, dette gjøres for å forhindre at folk legger seg ned. Det samme har allerede blitt gjort i en park Sandvika og under broer ved Sinsenkrysset har Statens vegvesenet lagt store kampesteiner for å forhindre at folk oppholder seg der.

Jeg liker ikke utviklingen. Det er ekskluderende. Det eneste trygge stedet å legge seg ned for å sove, er der det er vektere og kameraer. Det er gjenger som raner folk som sover på ubevoktede steder, sier forteller Tor Odinsen (50). Han har tidligere bodd på gata.

– Trist

Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon mener ekskluderende arkitektur skaper et trangt og lukket samfunn.

– Benkene er utformet for å begrense hvordan de brukes. Jeg synes det er trist. Det gir en markering av at det ikke er plass til alle i det offentlige rommet, men fattige er en del av den verdenen vi lever i.

Hun peker på at det ofte ikke er noe man tenker over.

– Men de det er ment for oppfatter beskjeden om at de ikke er ønsket, sier hun og legger til:

– Det ekskluderer også andre reisende, eller folk som er bevegelseshemmede, syke eller eldre som trenger å hvile.

Fredrik Edins mastergrad om temaet er grunnlag for en forskningsrapport ved Lunds universitet i Sverige.

– I Sverige er det veldig vanlig. Det finnes på mange store stasjoner, kjøpesenter og på torg. I stedet for å ta hånd om problemene, jager man menneskene som er utsatt for det, mener Edin.

– Ekskluderer andre

Regiondirektør i ROM Eiendom, Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket avviser at det er for å jage vekk uteliggere.

Regiondirektør i ROM Eiendom Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket

JAGER IKKE UTELIGGERE: Regiondirektør i ROM Eiendom Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket avviser at benkene endres for å jage hjemløse.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

Vi har noen offentlige sitteplasser på Oslo S som okkuperes av mennesker som sover der. De okkuperer fire til fem plasser. Det ekskluderer andre og det er den primære grunnen til at vi nå innfører dette, sier Johansen.

– Det blir lettere å sette seg ned for for eksempel personer med nedsatte funksjonsevner. Omgivelser skal være tilgjengelig for alle, legger Daljord til.

Øyvind Markussen er administrerende direktør i JCDecaux. De utformer de buede benkene i busskurene i Oslo og har designet slike benker siden 60-tallet.

Øyvind Markussen

FUNKSJONALITET: Øyvind Markussen er administrerende direktør i JCDecaux, firmaet produserer ovale benker.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Vår oppgave er å gi de kollektivreisende den funksjonaliteten de trenger. Hvis deler av leskuret er opptatt av en uteligger løser ikke vi vår oppgave.

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films