Hopp til innhold

Vet du hvorfor denne benken ser sånn ut?

Benkene er avrundede, buet og umulig å ligge på – og det er ikke tilfeldig.

Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon

OVALE BENKER: Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon er imot ekskluderende arkitektur. Her sitter hun på en av benkene som er lagd så det ikke er mulig å legge seg ned.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Benker med armlener på midten er det klassiske eksemplet på ekskluderende arkitektur som er ment for å luke ut fattige og hjemløse fra offentlige steder, sier Fredrik Edin. Han har skrevet mastergrad om fenomenet fiendtlig arkitektur.

Ved Oslo S skal de nå sette opp armlener på hvert sete på de offentlige benkene, dette gjøres for å forhindre at folk legger seg ned. Det samme har allerede blitt gjort i en park Sandvika og under broer ved Sinsenkrysset har Statens vegvesenet lagt store kampesteiner for å forhindre at folk oppholder seg der.

Jeg liker ikke utviklingen. Det er ekskluderende. Det eneste trygge stedet å legge seg ned for å sove, er der det er vektere og kameraer. Det er gjenger som raner folk som sover på ubevoktede steder, sier forteller Tor Odinsen (50). Han har tidligere bodd på gata.

– Trist

Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon mener ekskluderende arkitektur skaper et trangt og lukket samfunn.

– Benkene er utformet for å begrense hvordan de brukes. Jeg synes det er trist. Det gir en markering av at det ikke er plass til alle i det offentlige rommet, men fattige er en del av den verdenen vi lever i.

Hun peker på at det ofte ikke er noe man tenker over.

– Men de det er ment for oppfatter beskjeden om at de ikke er ønsket, sier hun og legger til:

– Det ekskluderer også andre reisende, eller folk som er bevegelseshemmede, syke eller eldre som trenger å hvile.

Fredrik Edins mastergrad om temaet er grunnlag for en forskningsrapport ved Lunds universitet i Sverige.

– I Sverige er det veldig vanlig. Det finnes på mange store stasjoner, kjøpesenter og på torg. I stedet for å ta hånd om problemene, jager man menneskene som er utsatt for det, mener Edin.

– Ekskluderer andre

Regiondirektør i ROM Eiendom, Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket avviser at det er for å jage vekk uteliggere.

Regiondirektør i ROM Eiendom Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket

JAGER IKKE UTELIGGERE: Regiondirektør i ROM Eiendom Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket avviser at benkene endres for å jage hjemløse.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

Vi har noen offentlige sitteplasser på Oslo S som okkuperes av mennesker som sover der. De okkuperer fire til fem plasser. Det ekskluderer andre og det er den primære grunnen til at vi nå innfører dette, sier Johansen.

– Det blir lettere å sette seg ned for for eksempel personer med nedsatte funksjonsevner. Omgivelser skal være tilgjengelig for alle, legger Daljord til.

Øyvind Markussen er administrerende direktør i JCDecaux. De utformer de buede benkene i busskurene i Oslo og har designet slike benker siden 60-tallet.

Øyvind Markussen

FUNKSJONALITET: Øyvind Markussen er administrerende direktør i JCDecaux, firmaet produserer ovale benker.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Vår oppgave er å gi de kollektivreisende den funksjonaliteten de trenger. Hvis deler av leskuret er opptatt av en uteligger løser ikke vi vår oppgave.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober