Vestlig samtidskunst til Østen

Vestlig samtidskunst havner nå i større grad hos samlere i Østen. Qatars kongefamilie er blant kjøperne som setter nye rekorder på kunstauksjonene.

Mark Rothkos White Center

Mark Rothkos 'White Center' ble i mai 2007 solgt for 72,8 millioner amerikanske dollar til 'en mystisk skjeggete samler'. Kjøperen antas nå å være emiren i Qatar.

Foto: CHRIS HONDROS / AFP

Den regjerende Al-Thanis-familien kjøpte i fjor sommer Damien Hirsts ”Lullaby Spring” på auksjonshuset Sotheby’s for 9,7 millioner engelske pund, eller 98 millioner kroner. Dette er den høyeste prisen et verk av en levende europeisk kunstner har oppnådd i auksjon.

Islamsk- og samtidskunst

Skulpturen er fra 2002 og består av støpte og malte piller i et skap av glass og stål. Den står nå i byen Doha, omgitt av en stadig voksende samling moderne kunst.

Kongefamilien er allerede kjent som samlere av islamsk kunst, men det er nytt at de også kjøper europeisk og amerikansk kunst i et slikt omfang.

Emiren i Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, og hans kone, Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned, antas også å være kjøperne av et maleri av Mark Rothko, som ble solgt av David Rockefeller på Sotheby’s i New York i mai 2007.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Emiren av Qatar

Emiren av Qatar, Sheik Hamad Bin Khalifa Al-Thani

Foto: ENRICO OLIVERIO / AP

Prisen endte på 72,8 millioner amerikanske dollar, eller 370 millioner kroner. Dette er den høyeste prisen et kunstverk fra etterkrigstiden har oppnådd på auksjon.

Mange nye kjøpere

En kilde i Qatar sier Hirsts skulptur og Rothkos maleri er deler av en voksende samling vestlig kunst. Samlingen består i hovedsak av lyse, abstrakte verker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Damien Hirsts "Lullaby Spring"

Damien Hirsts 'Lullaby Spring' klargjøres til auksjonen

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP

Al-Thani-familiens interesse for moderne kunst peker på en global utvikling hvor moderne kunst i større grad blir auksjonert bort til samlere i arabiske land, gamle sovjetrepublikker og Kina.

- For fem år siden kom kjøperne som bydde mer enn 500,000 dollar fra 36 land. Nå er de fordelt på 58 land, sier Matthew Weigman, talsperson for Sotheby’s.

Ubegrensede midler

En annen faktor er planleggingen av en avdeling av Guggenheim-museet i Adu Dhabi. Dette skal åpne i 2012, og skal vissnok ha bortimot ubegrensede midler til å gjøre oppkjøp. Det planlegges også å åpne en avdeling av Louvre i Adu Dhabi.

Kulturstrøm