Hopp til innhold

Vestfold satser på vikinger

Vestfold skal ”brandes” som Nordens vikingesentrum.

Vikinger
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

- Det er klart vi kan ”brande” Vestfold som viking-fylke. De fleste store norske vikingfunn er funnet i Vestfold under 50 km fra hverandre. Det er bare nisselua som har gjort at vi ikke har satset på dette før. Det sier arkeolog Terje Gansum. Han er daglig leder ved Midgard historiske senter utenfor Horten og en av dem som står bak Vestfolds storstilte vikingsatsing.

- På Google gir ordet viking over 13 millioner treff. Det burde fortelle oss at vi har noe å selge, sier Gansum.

Spektakulære funn

For selv om det finnes rike spor etter vikingtiden over hele landet stammer de mest spektakulære vikingfunnene fra Vestfold.

Både Osebergskipet og Gokstadskipet er funnet i Vestfold. Den nylig utgravde vikingbyen Kaupang ligger i Vestfold. Og ikke minst Borre-parken - et enestående parkområde bestående av Nord-Europas største samling høvdingegraver.

Satser på fortellinger

I løpet av de siste to årene har Vestfold fylkeskommune og og de fem Vestfold- kommunene bevilget 4,6 millioner kroner til det regionale utviklingsprogrammet Vikinger i Vestfold og til en årlig Vikingfestival. I tillegg ble det nylig vedtatt å bruke ti millioner kroner til en storslått Gilde-hall etter gammelt viking-mønster. Målet er å gjøre Vestfolds vikinghistorie attraktiv både for turister og for vestfoldingene selv.

- I dagens globale økonomi er det et stort marked for immaterielle verdier som historiefortellinger. Når Harry Potter og julenissen i Rovaniemi kan selge, så kan vikingene selge også.

Det sier Lars Ueland Kobro, daglig leder i Vikinger i Vestfold. Han mener vikingsatsingen både kan gi en sterkere historisk identitet og nye arbeidsplasser – ikke minst i turistnæringen.

 

Flere vikingskip?

Ifølge Snorre var det Ynglinge-ætten, dvs Norges kongeslekt som var gravlagt i Borreparken. I dag er arkeologene langt mer usikre. For til tross for det storslåtte funnstedet har det aldri vært noen systematisk arkeologisk graving i dette området, forteller Terje Gansum.

Han har nettopp hatt besøk av svenske arkeologer som har geoscannet haugene for å undersøke hva som befinner seg der.

Nå varsler han at han vil søke Riksantikvaren om å få drive forskningsgraving i Borre.

- Dette er et sted vi vet altfor lite om. Og det er viktig å gjøre dette til et laboratorium for kunnskaps-produksjon sier Gansum. Som ikke utelukker at det kan befinne seg nok et vikingskip i en av de mektige gravhaugene i Borre-parken

DETEKTOR NRK P2

Fredag kl. 9:03

Lørdag kl 16:03

Flere saker fra Detektor

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter