NRK Meny
Normal

Verdifulle kunstverk vannskadet etter kraftig regnvær

Vann lekket inn i områder av Louvre-museet etter et kraftig regnvær i Paris i forrige uke. Flere kunstverk fra Louvre, og franske bøker fra nasjonalbiblioteket må nå restaureres.

Four Seasons

SKADET: Ett av maleriene som har fått vannskader etter det kraftige regnværet er Nicolas Poussins maleri «Høst» fra kunstserien «De fire årstidene».

Foto: Wikipedia

Ifølge en uttalelse fra museet har vannet lekket inn til flere områder av museet, som blant annet det islamske kunstrommet og et område med franske malerier fra 1700-tallet.

Vannlekkasjen skjedde som følge av en totimers regnskur i Paris, som oversvømte gatene og satte T-banen ut av spill i forrige uke.

Ifølge meteorologene falt det 4,9 centimeter regn i løpet av en time, noe som tilsvarer like mye vann som det i snitt faller i løpet av tre uker i juli.

Må restaureres

To av kunstverkene som er blitt skadet er malerier fra kunstserien «De fire årstidene» malt av Nicolas Poussin i perioden 1660 til 1664, melder The Art Newspaper.

Le Printemps

MÅ RESTAURERES: To av maleriene til Nicolas Poussin må restaureres. Her er maleriet «vår» fra kunstserien «De fire årstidene».

Foto: Wikipedia

Ett annet kunstverk som skal ha blitt skadet er maleriet «Mordecais Triumf» laget av den franske kunstneren Jean François de Troy i 1739.

Maleriene er blitt tatt ut av museet og skal nå restaureres. De berørte områdene på Louvre holdes stengt frem til konservatorene har vurdert omfanget av skadene.

– I tillegg har over 143 bøker fra nasjonalbiblioteket i Paris blitt våte som følge av regnet. Noen av bøkene er blitt tørket og plassert tilbake i hyllene, men 14 av de må restaureres, sier biblioteksjefen Sylviane Tarsot til Le Monde, ifølge Sveriges Radio.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP