Hopp til innhold

Verdensutstilling i Kina åpner

I ettermiddag åpnes verdensutstillingen World Expo 2010 i Shanghai med fyrverkeri som er et OL verdig.

Kinas paviljong troner i World Expo Park

Den røde, kinesiske paviljongen troner sentralt på messeområdet i World Expo Park.

Foto: Hao Yuanzheng / Ap

Verdensutstillingen ansees som en like viktig anledning til å vise Kinas kapabilitet til å organisere gigantiske arrangement som sommer-OL i Bejing 2008 var, og i Kina sparer de ikke på kruttet.

Arrangørene skal ha hyret teamet som stod bak åpnings- og avslutningsseremonien under årets vinter-OL i Vancouver i Canada til fredagens åpningsseremoni.

– Vi ser fram til å lamslå verden, forteller Ignatius Jones, som er artistisk direktør for seremonien.

Shanghais vertskap for verdensutstillingen er noe alle kinesere er stolte av.

President Hu Jintao uttalt til det offisielle nyhetsbyrået Xinhua. / Xinhua/AFP
Sarkozy og Hu Jintao med koner

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni-Sarkozy er på plass i Kina. Her sammen med president Hu Jintao og hans kone Liu Yongqing.

Foto: ALY SONG / Reuters

Prominente gjester

Selv om de holder kortene tett til brystet, melder statlige medier at italienske poptenoren Andrea Bocelli og den kinesiske pianisten Lang Lang skal opptre. Videre vil det selvsagt bli fyrverkeri, i tillegg har man satt opp lyskastere på en 3,5 kilometer lang strekning langs Shanghais elvebredd.

Flere statsledere er ventet til åpningen, deriblant Franrikes president Nicolas Sarkozy og Lee Myung-Bak, presidenten i Sør-Korea.

De er ikke de eneste som har funnet fram til det gigantiske messeområdet som dekker hele 5,3 kvadratkilometer. Hele 189 deltakerland har bygget opp egne paviljonger. Her skal de de neste seks månedene forsøke å overgå hverandre, og presentere det beste de har å tilby verden.

Populær, liten frue

Frankrike har sendt syv mesterverk av blant annet Manet, Gauguin og van Gogh, mens Italia har sendt verk av renessansekunstneren Caravaggio.

Mye oppmerksomhet får også Danmarks paviljong, hvor Den lille havfruen har fått en sentral plass. Norge på sin side kliner til med den største, moderne trekonstruksjonen i Kina på 50 år .

Det er ventet et sted mellom 70 og 100 millioner mennesker til utstillingen det neste halvåret, flesteparten vil være kinesere. Paviljongene åpner for publikum 1. mai.

– Shanghais vertskap for verdensutstillingen er noe alle kinesere er stolte av, har president Hu Jintao uttalt til det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Den lille havfrue i Kina

Den lille havfruen har fått en spesiell plass på den danske paviljongen.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)