- Jeg begynte å interessere meg for mat og kokkekunsten i svært ung alder. Jeg tror ikke jeg var mer enn 5 eller 6 år, sier Terje Ness.
Kjøkkensjef på Bagatelle
Denne interessen er det mange som deler med han, men få som har klart å nå like langt. Som tenåring tilbrakte han to år ved Førde Husstells Fagskole, før han tok fart på læretiden ved Sunnfjorde Hotell. Senere jobbet han i Geilo i seks år, før han ble kjøkkensjef på restauranten Bagatelle.
- Mesterkokken, som er sterkt inspirert av middelhavskjøkkenet, har reist mye verden over som kokk og nå også som Norges matambassadør.
Verdensvant
- Jeg reiste mye i perioden mellom 1993 og 2000 i forbindelse med min karriere. Da var jeg stort sett innom Frankrike, Belgia og Spania. Nå reiser jeg i forbindelse med eksportarbeid- og markedsføring av norsk fisk i utlandet, sier han.
Nylig var Ness i Spania og i OL- byen Torino på et slikt oppdrag.
- Det er en drøm å jobbe med eksport av norsk fisk. Det er veldig stor etterspørsel etter norsk fisk i utlandet på grunn av den gode kvaliteten.
Voila! Grillet torsk med rødvinsaus. (Foto: Nrk)
Det er tydelig at 38-åringen ikke er den som fornekter sine røtter. I likhet med mange andre kokker er han også stolt av det norske kjøkken. Men norsk mat er ikke alltid like enkelt å omsette.
- Selv om norsk mat er fantastisk god så er den ikke like lett å selge det. Likevel er jeg av den oppfatning at enhver norsk kokk må kunne lage det grunnlegende norske før man går over til de mer avanserte utenlandske kreasjoner.
Terjes bok
I 2003 ga Terje ut en bok i samarbeid med hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig. Kokeboken Terjes kjøkken inneholder både livshistorien hans, og oppskrifter fra hele hans tilværelse.
- Boken min handler om meg, hva jeg har oppnådd her i livet og ting som betyr mye for meg, sier han.
(Foto: Promo)
Prestasjon i gullklasse
Terje ble kanskje mest kjent etter at han tok med seg gull i Bocuse D’or i 1999, rett foran øynene på franskmennene, og det på hjemmebane. Med en rett basert på norske kamskjell, duer og norsk sei gikk han rett inn i kokkekunstens historie som første nordmann til å slå franskmennene på hjemmebane. Norge hadde stukket av tidligere med seieren i 1993, men da deltok ikke Frankrike.
- Det å vinne i Bocuse D’or betød svært mye for meg. Det var et mål jeg hadde jobbet mot og trent mye og lenge på.
I etterkant har mesterkokken melket prestasjonen for all den er verdt. 1 2000 åpnet han restauranten Oro, som ikke overraskende betyr ”gull” på spansk, i Oslo. Han var medeier og kokk der i tre- og et halvt år, før han sluttet. Nå eier og driver han restauranten Haga utenfor Oslo.