Verdens siste VHS-produsent stopper produksjonen

Etter 44 år på markedet stoppes produksjonen av VHS-spillere.

VHS

SLUTT: Det japanske selskapet Funai stopper produksjonen av VHS-spillere.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

De fleste som ser på film i dag bruker mest sannsynlig strømmetjenester som Netflix og Viaplay, eller Blu-ray- og DVD-spillere.

Utviklingen av disse formatene har naturlig nok ført til at salget av forgjengeren VHS har falt drastisk de siste ti årene.

Nå melder flere utenlandske nettstedet, blant annet Digital Trends, at den siste produsenten av VHS-spillere, det japanske selskapet Funai, stopper produksjonen i løpet av måneden.

Grunnen skal være det synkende markedet og vanskeligheter med å finne deler.

44 år gammelt format

Ifølge britiske The Telegraph solgte Funai 15 millioner VHS-spillere årlig da de var på topp, men at salget de siste årene har falt til rundt 750 000.

Det skal være teknologiprodusenten JVC som slapp den første VHS-spilleren ment for hjemmebruk, da de gjorde det på 1970-tallet.

Funai, som nå stopper sin produksjon, slapp sin første VHS-spiller i 1983.

Utvikling

Det er kanskje rart å tenke på at VHS faktisk har holdt seg i live såpass lenge, med tanke på at det har kommet en rekke fysiske formater med bedre kvalitet.

DVD-platen kom på markedet i Norge på slutten av 90-tallet, før Blu-ray ble introdusert rundt 2005.

I år ble også 4K Ultra HD Blu-ray-filmer introdusert på det norske markedet.

Med unntak av noen nyere eksempler er filmen «Eragon» den siste til å bli sluppet på VHS i USA. Skrekkfilmen «V/H/S/2» ble i 2013 for eksempel sluppet som en kombo i USA som inkluderte både et VHS-eksemplar sammen med en DVD og en Blu-ray.

Kulturstrøm

  • Gir tilskudd til filmfestivaler

    Norsk filminstitutt gir et tilskudd på drøye 16 millioner kroner fordelt på 17 filmfestivaler over hele landet, skriver instituttet på sin nettside. Hensikten er å bidra til flere publikummere og mer varierte filmtilbud. Blant festivalene som får støtte, er flere festivaler som henvender seg til barn og unge. Instituttet mener filmfestivaler er et viktig supplement til den ordinære kinodistribusjonen i Norge.

  • Symfonier til statsansatte

    Boston Symfoniorkester gir gratis konsertopplevelser til ubetalte statlige arbeidere under nedstengningen i USA, skriver radiokanalen WBUR. Hver statsansatt kan hente ut to billetter til et konsertprogram mellom torsdag 17 og den 29. januar. Dette gjør de for å gi dem et hvileskjær i en fortvilet hverdag, sier direktør Mark Volpe. På programmet denne helga er bl.a. Brahms og Haydn, med Herbert Blomstedt ved dirigentpulten og Truls Mørk som solist

    Truls Mørk
    Foto: Pressebilde

Flere kulturnyheter