NRK Meny
Normal

Nytelse i nord

Camilla bruker arktiske bær som fyll i konfektsjokoladene sine. Norge Rundt besøker verdens nordligste sjokoladeri.

Sjokolademaker Camilla Nielsen og Norge Rundts Knut Knudsen Eigeland.

Sjokolademaker Camilla Nielsen og Norge Rundts Knut Knudsen Eigeland.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Multer, tyttebær og blåbær er blant ingrediensene Camilla Nielsen bruker som fyll i sjokoladene sine.

- Vi har jo et skattkammer av bær her i Finnmark, så det var helt naturlig for meg å tenke på bær, forteller sjokoladegründer Camilla Nielsen i Alta.

På seinhøsten 2006 startet hun Northern delights i Kviby, men nå har hun flyttet sjokoladeriet sitt til Alta.

Mmmmm....!

Maureen Bjerkan Olsen, Knut Knudsen Eigeland og Camilla Nielsen.

Knut Knudsen Eigeland omgitt av sjokolademakerne Maureen Bjerkan Olsen og Camilla Nielsen og litt av sjokoladeutvalget.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Programleder Knut Knudsen Eigeland får være med og lage både håndlagde konfektsjokolader og sjokoladeplater hos Camilla Nielsen, som i dag også har Maureen Bjerkan Olsen i sving.

- Nå lager jeg frøken Bjerkans nytelse, forteller Maureen. Hun har altså fått utvikle sin egen sjokolade.

Og en uerfaren tv-programleder blir satt til å hjelpe, både med å smelte sjokolade, å få luftbobler ut av sjokoladen og drysse pynt og fyll.

Sjokolade med salt

En av bestselgerne er likevel Havkyss. Denne sjokoladen tilsettes salt! Dermed får man både en søt og salt smaksopplevelse.

- Men det kreves nøyaktighet til for at sjokoladen skal bli bra, sier Camilla.

- Det må rett temperatur til når man smelter sjokoladen før den skal i ulike typer former. En halv grads forskjell er nok til at man må smelte sjokoladen på nytt, sier hun.

Drømmer om utlandet

Maureen Bjerkan Olsen og Camilla Nielsen i Northern delights.

Maureen Bjerkan Olsen og Camilla Nielsen i Northern delights.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- Våre sjokolader skal nytes, understreker Camilla og Maureen. Og det får Knut god anledning til når han tilbringer en dag på sjokoladeriet.

Heldigvis får han tid til å nyte sjokoladen i ro og fred sammen med en god kopp kaffe i kaféen Camilla har.

Hun håper konfektsjokolade fylt med arktiske bær bør være en eksotisk nytelse som vil vekke oppsikt i utlandet.

- Drømmen er å øke produksjonen og kanskje etter hvert eksportere den håndlagde sjokoladen, forteller hun.