Verdens nordligste avistegner

Han har tegnet fra han fikk en blyant i hånden, Dagfinn Bakke. Han var 11 år gammel da han fikk sin første tegning på trykk.

Dagfinn Bakke
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Han hadde i 25 år sin egen spalte i Lofotposten og fikk i 1982 førstepris på en internasjonal avistegnerkongress i Montreal. Noen formell utdannelse fikk han aldri. Grunnlaget for hans kunstneriske utvikling ble lagt gjennom korrespondansekurs.

Søndagens sølvsupergjest Dagfinn Bakke er i dag en anerkjent nord-norsk kunstner. 75-åringen har satt spor etter seg i bøker, på lerretet og om bord på hurtigruteskip og har eget galleri i Svolvær.

- Det var Gustav Dorè's barnebibel som inspirerte meg, forteller Bakke i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw. Min farmor hadde denne og jeg bladde og bladde i den og så illustrasjonen om og om igjen. Det var noe med lyset i disse som fasinerte meg. Som voksen har jeg på nytt anskaffet meg denne utgaven og jeg kan selv se at jeg i mine malerier fra 1980-årene finner igjen en del av denne inspirasjonen.

På celluloseplater
- Min iver etter å tegne var under krigsårene adskillig større enn tilgangen på papir, forteller Bakke som er oppvokst på et småbruk i Kamstadfjorden i Lødingen. Celluloseplater og baksiden av skjema hos en onkel som var likningssjef, ble gode å ty til. Celluloseplatene, som egentlig var dyrefôr, var fine å tegne på før de ble brukt til fôr og de første karikaturene ble tegnet på slik.

- På den tiden var jeg nok mest opptatt av å karikere Stalin, Hitler, Churchill og Montgomery. Celluloseplatene med disse tegningene ble jo spist opp etter hvert og det virket som om dyrene ikke hadde vondt av det!

Verdens nordligste

Dagfinn Bakke
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Dagfinn Bakke, også godt kjent som signaturen ”Dan”, kan smykke seg med å ha vært verdens nordligste avistegner. I årene 1956-1992 var han ansatt i Lofotposten og i 25 av disse årene hadde han sin egen spalte:

- Det var en to-spaltet tegning med en kommentar og den skulle helst være dagsaktuell og ha et morsomt poeng. Til dette var Dagbladets Gøsta Hamarlund en stor inspirator, sier Sølvsupergjesten som i 1983 fikk førstepris for en aktuell avistegning under en internasjonal kongress for avistegnere i Montreal i Canada.

Prorammet er ved Haakon Dirk Blaauw.

NRK P1 Sølvsuper søndag 31. august 2008 kl. 07.03.

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.