En mektig kirkeleder

Graven som har blitt en av de største attraksjonene i Vatikanet. Foto Arnt Stefansen.
Pave Benedikt den 16. er verdens mektigste kirkeleder, alle katolikkers store far, og de påbud og forordninger som kommer fra hans munn får konsekvenser for de mange millioner katolikker verden over. Han taler om sult, fattigdom, om verden ulykkelige, og folk lytter til det paven har å si med stort alvor der han taler fra Det apostoliske palass ved Petersplassen.
Mange troende katolikker har enda ikke helt klart å venne seg til den nye paven, og savnet etter den legendariske Johannes Paul den 2. er fortsatt stort. Han er begravet sammen med mange av de pavene som har regjert før ham, og de ligger i de Hellige Grotter under Peterskirken. Gravkammeret har blitt en av Vatikanets største turistattraksjoner. Det hevdes at blant de som ligger gravlagt i de Hellige Grotter, finnes også kirkens grunnlegger og første pave, selveste St. Peter.
Lite land - mange attraksjoner

Verdens mest berømte kirke. Foto Arnt Stefansen.
Ingen kirke i verden er mer berømt enn Peterskirken, og den tiltrekker seg omkring 10 millioner besøkende årlig. Den første kirken på stedet ble bygget å 300-tallet, men dagens praktbygg ble innviet i 1626, etter en byggeperiode på 120 år.
Men det er mange andre store attraksjoner i lille Vatikanet. Museene huser en av verdens største og mest storslagne samlinger av klassisk kunst. Køen for å komme inn strekker seg rundt en ganske stor del av Vatikanstaten, og man må påregne flere timers ventetid for å få nyte synet av for eksempel Michelangelos takmalerier i det Sixtinske Kapell.
En lilleputt som fascinerer

Museene har flere av verdens mest berømte kunstskatter. Foto Arnt Stefansen.
Vatikanet er en underlig og fascinerende verden. Et område på størrelse med en stor norsk bondegård styrer et åndelig rike med mer enn en milliard sjeler. Den lille staten har et omfattende diplomati, sitt eget postvesen og sin egen radio- og TV-stasjon. Den har til og med sin egen jernbane på 862 meter. Den eldgamle institusjonen har vært mektig og omstridt gjennom hele sin historie, men har også gitt verden mye skjønnhet og visdom.
Bli med NRK’s tidligere europakorespondent til lilleputtstaten i Ryk og reis søndag 24. september, eller hør sendingen på NRK’s nettradio.