Hopp til innhold

Verdens geografi

Et særlig mer omfattende emne kan man vanskelig tenke seg: verdens samlede geografi, inkludert alle land, byer, elver, fosser, hav, innsjøer og fjelltopper!

Globus
Foto: Ill.foto: www.colourbox.no

"Geografi er vitenskapen om hvordan jordas ytre ser ut, forklarer hvorfor den ser ut som den gjør, og setter dette i relasjon til hvordan menneskelig aktivitet påvirker og påvirkes av jorda. Ordet geografi kommer fra gresk γη (ge) eller γεια (geia) som betyr 'jord' og 'jordmonn' og γραφειν (grafein), med betydningen 'å skrive' eller 'å beskrive'."

Dette var Wikipedias noe akademiske definisjon. Emnet 'Verdens geografi' er enormt og omfatter alle forhold som kan knyttes til verdens utseende og form; både til sjøs, til lands - og i lufta med!

Les mer om verdens geografi på Wikipedia

Egil 'Drillo' Olsen

Drillo kan det meste - også om geografi!

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Fagdommeren

Egil Olsen, også kalt 'Drillo' er tidligere landslagsspiller i fotball, og forhenværende trener for Norges herrelandslag i fotball.

Drillo står bak flere geografirelaterte bøker. Han har skrevet spørrebøker, og han har gitt ut boka 'Drillos verden' som inneholder fakta om land, folketall, areal, språk, religion – og også fakta om fotball.

Drillo har tidligere vært fagdommer i Kvitt eller dobbelt. I 2006 var han fagdommer i emnet 'Europeisk geografi', i år er temaet utvidet til å omfatte hele verden!

Kandidaten

Espen Nicolaysen er 27 år, og har vært interessert i geografi siden han var liten og lærte om ulike land på skolen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober